topraklama ile nötür arasındaki voltu düşürme

Sayın arkadaşlar ; ve belkiya guler hocam kondanstör bilgileri ve nötr toprak arasındaki bağlantılar için hocamla görüşüp size tekrar dönüp daha detaylı ve sağlıklı bilgi vereceğim
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ben gene de olaya şüphe ile yaklaşıyorum ...Aslında toprak -nötr ü bir diyot üzerinden kısa devre etmiş olmuyormuyuz?... 0,7 voltta diyodun uçlarında görülen gerilim değilmidir?

Nötr - toprak arası voltaj farkı ; Bölge Dağıtım Transformatörünün yıldız noktasının toprak ile irtibatlanması ile elde edilen veya en yakındaki nötrü topraklanmış AG dağıtım direğinin NÖTR kablosu ile cihazı taktığımız priz ve/veya dağıtım panosunun nötr noktası arasındaki gerilim farkı değilmidir?

Eğer bu ise bunu diyot üzerinden kısa devre yaparak gerçekte düşürebilirmiyiz?
 
Son düzenleme:
sayın mesutelb; bende %100 olur diyemiyorum 2005 yılında uyguladığımız ve profesör hocamız tarafından ups teknik elemanına sölediği söz dür nötr toprak arasındaki voltu bugüne kadar kimse 1 volt altına çekememiş yada gereksinim duymamıştır konu denk geldi bende başıma ömrümde 1 defa geldiği için aklımda kaldığı kadarı ile nötr toprak arasına hocamız 0.5 mikro farad kondanstör at dedi elektronikci ups servis elemanına biz 10 bin metre kare kapalı alanı olan marketin yorgunluğundan işi elektronikciye bırkıp ilgilenmedik ama sonuç olumlu olduki biz işten çıkarılmadık yoksa işten atılıyoduk :D adam 10 tirilyon masraf etmiş ve elektrikcisi 1 volt altına çekemediği için nötr toprak arasındaki voltajı market açılışı tüm hazırlıklara rağmen açılamayacak dı prof hocamız böyle bir işle hem bizi hemde market açılışını ertelemekten kurtardı şimdi elbirliği yapıp bu işin doğruluğunu kanıtlamak istiyoruz tüm arkadaşlarla çünki zaman zaman herkes bu tip sorunla karşılaşacak zannediyorum lütfen herkes bilgisini sölesin ve kanıtlayalım herkese başarılar kolay gelsin
 
yavuz 31 kardeşim hocanla görüştügünde nötr-toprak arsındaki gerilim 1 voltun üstünde oldugunda sisteme ne gibi zarar veriyor ve nedenleri hk.bizi aydınlatabilirmi.1 voltun üstündeki gerilim 3-5-7 veya baska harmonikleremi neden oluyor.
 
tamam arkadaşlar bu konu aslında hoş ve önemli bir konu ben gerekli bilgileri aldığımda mutlaka sizleri aydınlatacağım sizlerde araştırın lütfen ama şunu belirteyimki nötr toprak arası voltajın 1 volt üstü sadece bilgi işlem odaları bilgisayar ve kasiyer gibi cihazlara zararlı yoksa sanayi trifaze veya ev işyeri fabrika v.b yerler için nötr toprak arası voltajı 1 volt altına çekmeyiniz kolay gelsin
 
Ben gene de olaya şüphe ile yaklaşıyorum ...Aslında toprak -nötr ü bir diyot üzerinden kısa devre etmiş olmuyormuyuz?... 0,7 voltta diyodun uçlarında görülen gerilim değilmidir?

Nötr - toprak arası voltaj farkı ; Bölge Dağıtım Transformatörünün yıldız noktasının toprak ile irtibatlanması ile elde edilen veya en yakındaki nötrü topraklanmış AG dağıtım direğinin NÖTR kablosu ile cihazı taktığımız priz ve/veya dağıtım panosunun nötr noktası arasındaki gerilim farkı değilmidir?

Eğer bu ise bunu diyot üzerinden kısa devre yaparak gerçekte düşürebilirmiyiz?

sayin mesutelb;
ozel bir diyot olmadikca silisyumda 0,7v, germanyumlarda 0,3volt gorursunuz, diyota gelen kablolari on direnc degeri kabul edebilirsiniz, olay kesinlikle kisa devre degildir, genlik kirpmasi diyebiliriz,( regulasyon zener diyotla yapilmasi gibi normal diyot olmasi durumunda yukaridaki gerilim degerleri ile ayni oluyor)
arti olarak iki diyot ters kutuplu paralel baglanarak, notur toprak arasi gerilimmin AC bir gerilim oldugunu icin bu sekilde baglaniyor.saygilarimla...
 
Arkadaşım,merhaba
bizde 6 Kw Tunçmatik UPS var. Teknik servis geldi biz akü bozuk diye çağırmıştık.Neyse sorun çözüldü.Kendisi ölçüm yaparken toprakta 49 V buldu. Bizim acilen topraklama sorununu çözmemiz gerektiğini söyledi.
Ben teknik işlere bakıyorum ama bu konuda bilgim yetersiz bana ayrıntılı bir şekilde yardımcı
olabilirmisiniz. Saygılarımla.
 
hoca doğru söylemiş, bu şekilde gerilim düşürülebilir.Adam boşuna profesör olmamış işin her türlü fırıldağınıı bilmek de demek ayrıca, hoş, bu şekilde bir uygulama olduğunu ben açıkçası duymadım dünyada bunun için farklı yöntemler uygulanıyor. Ayrı topraklama yapmak balun (ayırma) trafosu kullanmak vs gibi,yani kullanırsınız ama yüksek harmonik frekansları dolanabilir toprak nötr arasında. Hocamız uyanıklık yapmış ve gerilimi bölmüş, bunu bir nevi bir ölçüm yaparken voltmetrenin devreyi yüklemesine benzetebiliriz. Sonuçta devreye bir empedans bağlıyorsunuz. Neyse çok üzerinde durmaya gerek yok. Ben olsam böyle bir şey yapmazdım.böyle bir bağlamanın ferrorezonansa sebep olabileceğini düşünüyorum...
 
arkadaşlar selam benimde bi sıkıntım var yardımcı olursanız sevinirim silikon ledler aldım ev için 220 ac den 12 dc ye cevirdim birde ayarlı anahtar aldım ancak anahtar ı tamamen kıstığımda sönmüyor çok az yanıp sönüyor ne yapmalıyım sönmesi için
 
TOPRAK İLE NÖTR ARASI YUKSEK ÇIKAN DEĞER.SADECE TOPRAKTANDA KAYNAKLANMIYOR OLABİLİR.mesela nötr olabilir.3 faz lı şebekelerde nötr trafonun yıldız noktası denen yerden alır.yani orta noktadır.ve bu orta noktanın degeri normalde sıfırdır.ama bu ne zaman böyledir ,üç faz dengeli dağıtılmış ise böyledir.fazlardan biri dengesiz dağıtılsın bu sefer nötür bundan etkilenip orta noktası kayıyor ve nötr deger göstermeye başlıyor.buda toprakla ölçtüğümüzde bazen 20 v lara çıkabiliyor.belki daha fazlası.bence en önemli nokta budur.iii günler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,880
Kullanıcılar
449,999
Son üye
Samidmrr

Yeni konular

Geri
Üst