Türbesine gelen Kanuni’ye dua, Hürrem’e beddua ediyor!

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili, tartışmalara konu olan Muhteşem Yüzyıl dizisinin, vatandaşın tarihi karakterlere bakışını nasıl etkilediğini ilginç bir örnekle ortaya koydu. Bilgili, diziden etkilenen bir vatandaşın Süleymaniye Camii'ndeki türbede Kanuni Sultan Süleyman'a dua ettiğini, Hürrem Sultan'a ise tepki gösterdiğini söyledi.

gbrk5.jpg


Tarihçilerden sürekli eleştiri alan Muhteşem Yüzyıl dizisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarıyla yeniden tartışmaların merkezine yerleşti. Diziye bir tepki de İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili'den geldi.

Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Muhteşem Yüzyıl dizisi ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulundu. Dizilerin izlenebilir olmak için tarihi olaylarda bir takım değişikliklere gitmesinin normal karşılanabileceğini ifade eden Bilgili, ancak tarihi olayların aslına bağlı kalınması gerektiğini ifade etti.

Bilgili, "Biraz daha tarihe bağlı olmasını elbette isteriz. İdeal olan tarihteki Kanuni'yi mümkün olduğu kadar ona uygun bir şekilde canlandırmaktır. Tarihteki Hürrem'i ona uygun şekilde canlandırmaktır. Böyle bir sonuç bekleriz ama ideal olan çıkmıyor maalesef." dedi.

Ahmet Emre Bilgili, Muhteşem Yüzyıl dizisinin, vatandaşların tarihi karakterlere bakışını nasıl etkilediğini ilginç bir örnekle açıkladı. Süleymaniye Camii avlusunda bulunan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'a ait türbelerin tadilatta olduğunu aktaran Bilgili, bir vatandaşın tüm güvenlik önlemlerini aşarak türbelerin bulunduğu mekana geldiğini aktardı. Bilgili şöyle konuştu: "Vatandaşımız demiş ki: 'Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesi hangisi?' Görevli 'Bu' demiş. Ona gitmiş Fatiha okumuş. Sonra hemen yanındaki türbeyi işaret ederek, 'Bu kimin türbesi?' demiş. 'Bu da Hürrem Sultan'ın türbesi' cevabını alınca ellerini silkeleyerek tepki göstermiş ve çıkıp gitmiş. Şimdi bu bir örnek. Bunu çok istisnai örnekler sınıfına da koyabilirsiniz. Ama bu neyin etkisi elbette Hürrem Sultan'ın da Kanuni'nin de hepimizin hataları olmuştur ama Hürrem Sultan bizim dizide tanıdığımız gibi değildir. Ben böyle inanıyorum. Bu dizilerin negatif bir etkisi." şeklinde konuştu.

'VATANDAŞ ŞEHZADELERDEN NEFRET EDİYOR'

Dizinin özellikle şehzadelerin yaşam tarzıyla ilgili yanlış bilgiler içerdiğini aktaran Bilgili, dizinin gönderildikleri sancak beyliklerinde eğitim alan şehzadeleri 'aklı fikri uçkurunda' birer karakter gibi yansıttığı tepkisinde bulundu. Bu durumun vatandaşlarda şehzadelere nefrete sebep olduğunu anlatan Bilgili şöyle konuştu: "Böyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Reyting ve izlenebilir olma kaygısı, bizi tarihi gerçeklerden tarihten çok uzaklaştırıyor. Bunu bende şiddetle eleştiriyorum."

Alıntıdır:
 
"Haksızlık karşısında susan dilsiz Şeytandır!!" (Hadis-i Şerif)

gbrzx.jpg


1 - "
Radyo Televizyon Üst Kurulu
" Sitesine Girin

2 - Ad, Soyad, e-posta, Yaş Grubu, Cinsiyet, İl, İlçe alanlarını doldurun.

3 - Resimde gösterildiği şekilde;

"Kuruluşun Yayın Türü:" alanına "Televizyon"

"Kuruluş Adı:" alanına "Star TV"

"Program Adı:" alanına "Muhteşem Yüzyıl"

"Yayın Tarihi:"ine "21 Kasım 2012"

"Yayın Saati:" alanına "20:00"

"Görüşleriniz:" alanına da alttaki metni yazın ve gönderin:

"Muhteşem Yüzyıl isimli dizide gerçeklerle ve tarihle alakası olmayan görüntülere yer verildiği için şikayetçiyim.

Dizide, Osmanlı padişahlarının ahlak dışı yalan yanlış görüntüler içinde yer almasından rahatsız oldum ve şikayetçiyim. Lütfen bu dizi yayınlanmasın.

Osmanlı Devleti'nin, milletimin tarihinin bir avuç kadının çekişmesinden ibaretmiş gibi gösterilmesini, saygı duyduğum insanların ülkeyi boş verip kadınlara odaklanmış şekilde lanse edilmesini, zalim, gaddar addedilmesini izlemek istemiyorum. Kanuni Sultan Süleyman'ın kazandığı onca zafer, ordusunun kazandığı onca savaşın elin tersiyle itilip şaibesi bin kat artırılarak aktarılan şahsi ilişkilerini, devletin sırf bundan ibaretmiş gibi gösterilmesinden hoşnutsuzluk duyuyorum. Benim gibi düşünen onca insanın dikkate alınmasını, gereğinin yapılmasını talep ediyorum.

Tarihimizi yalanlayan, millete, topluma mâl olmuş bir şahsiyeti, atalarımızı ve Osmanlı devletini aşağılayan, aldatıcı, halkı yanlış bilgilendiren yayın yapılıyor. Lütfen amacına ulaşmadan engellensin."
 
Bir dizi kurgu olduğunu önceden belirtiyor, ülkenin bu kadar büyük sorunları varken tv de yayınlanan bir dizinin gündeme gelmesi tuhaf. Pargalı İbrahimi bile Türk insanı bu dizide duydu. Dizi reyting amaçlı çekiliyor sonuçta kanuninin her seferini gösterse kim ister. Bu dizi tarihimizi yanlış gösteriyorsa, toplumu doğruya bilinçlendirmeniz lazım. Yasakla engelle bir şeyi engelleyemezsiniz. Son yıllarda muhafazarkarlaşmaya başlayan toplumumuz o harem çekişmelerini seyrediyor kardeşim. madem bu diziden şikayetçisiniz izlemezsiniz olur biter ama ben izlemiyorum başkalarıda izlemesin gibi bencilliği yeri yoktur. Bazı kanallarda ne güzel diziler var,dünyadan kopuk toplumun gerçeklerinden kopuk hatta bir ara bir kanalda insanları cennete ceheneme yollayan sapkın bir dizi bile vardı. Onları izleyin. Şuna eminim bu diziye karşı çıkanlar bu diziyi destekleyenlerden çok izlemiştir.
 
Çakır'ın cenaze namazını kılan yurdum insanından farklı bir davranış şekli beklemek haksızlık olur :)
 
Herkes farklı sorunlarla ilgileniyor siz daha büyük sorunlarla ilgilenin bizde bunla herkesin fantazisi farklı canlarım.
 
Toplum içinde yalancı bir insan nasıl toplumu bozar ise tv veya sanal alemdede yalan üzerine bina edilmiş yayın politikası güdenler toplumu öyle bozar.İtiraz etmeyin seyretmezsiniz olur biter düşüncesi aslında masumane görünsede hiçde öyle değildir.Birde arkadaşımız suizanda bulunup "Şuna eminim bu diziye karşı çıkanlar bu diziyi destekleyenlerden çok izlemiştir." yargısına varıyorsa tadından yenmez olur!Yayıncı kuruluşun çizgisi milletimizin manevi değerlerine ne kadar yakın veya uzak olduğu herkesçe malum, bu durumda sadece seyretmeyin demek çözüm değil.Bilinçli insanlar için eyvallah tamam ama daha buluğ çağına yeni girmiş olaya tarihsel yönden değil nefsani yönden yaklaşan ve bu arada kendisine sunulan altın kadehdeki zehri içen gençlerimizin bilinç altından yanlış tarih düşüncesini nasıl sileceğiz?Veya neden zaman kaybedeceğiz, aslımızı tam anlamıyla öğretecek dizileri yapmak kime zarar verir?Şahsen ben bu diziyi hiç seyretmedim çizgisini anlamak için fragmanı yettide arttı bile...Tepkilerimiz demokratik ortamda ve medenice olduktan sonra bundan rahatsızlık duyacak olanlar kendileri düşünsünler....milletimiz her önüne geleni kabul edecek değil.Ecdadıma söven zihniyeti de "seyretmeme özgürlüğü "ile protesto etmek de yeterli değil.46 yıllık cihan padişahının 1,5 yılı İstanbul'da geçmiş, geri kalan ömrü at sırtında hizmet için geçmiş.Bu kutlu ömrü birkaç kendini bilmezin reyting hırslarına terkedemeyiz.Toplumu doğru bilinçlendireceksek önce yanlışa dur diyeceğiz...
 
Meraklı Hocam Manevi değerlerimizin sınırı nedir? Niye herkesi hep kendiniz gibi olmasını istiyorsunuz. Tek tip insan. Manevi sınırı kim neye göre belirliyor. Çoğunluğun azınlığına baskısı yada mahalle baskısına gider bu mantığın sonucu. Benim fikrimin bu benim görüşümde olanlar çok o zaman ben doğruyum mantığımıyla gidecek bu durum. Bide bazıları genel olarak hep doğru olduğunu düşünür ve millet adına karar verirler. 1,5 yılda istanbulda kanuni kaldıda 6 çocuk nasıl dünyaya geldi, ayryetten 5 cariye hamile kaldı, 1,5 yılda harbiden muhteşemmiş. İyi ki daha uzun istanbulda kalmamış.!!! Ayrıca 3 çocuğunu öldüren büyük ecdadamızda bu. Harem cariyelik sistemi niçin kuruluyordu. Kula kulluk yaptırılan bir mantığı örf adet kılıfı altında kabul mu edelim. Ne diyoruz özgürlük diyoruz. İsteyen seyreder isteyen seyretmez. Eğer bu millet seyrediyorsa siz bunu yasakla engelleyemezsiniz. Nasıl bu millet kendini yönenetinleri seçebiliyorsa bir zahmet ne izleyeceğinide seçebilir. Baktın yanlış bilgiler veriliyor, çıkar tarihi "doğrulara göre" anlatırsınız. Hürreme türbesinde beddua eden kadın diziden önce ne hürremden ne damat ibrahimden bile haberi yoktu. Diziden önce niye doğru tarih anlatılmadı. Bizim mini mini birlerimiz bu kadar düşünmeyiniz, onlara okumayı, sorgulamayı her şeyi peşinen kabul etmemeyi öğretmeliyiz ki okusunlar sorgulasınlar kendilerinden önceki kuşaklar gibi saçma biatlara bağlı kalmayıp doğruyu yanlışı ayırabilecek seviyeye varsınlar. Kusura bakmayın bu konuda haksız olsam benim ilk cevabım en beğenilen cevap olmazdı. Genç kuşaklara doğru bilgi verecek olan büyükleridir. Ama o büyükler ne kadar bu işin ehlidir bu muamma.
 
Son düzenleme:
Ne güzel.Dilekçemizde hazır !Palaları da kuşanalım !Ben de nereye/nasıl müracaat etmem gerekiyor bilmiyordum,onu da halletmiş olduk.
 
Hürrem'den, Damat İbrahim'den haberi olmaması bu şekilde bilmesinden daha iyidir
 
Ne günlere kaldık, sadece tanıtımı izleyenin bile yasaklanmasını istediği bir dizi :) Diziyi çok fazla takip etmeyen biriyim, diziyi gördükçe gülmekten en fazla 10 dakika seyredebilirimde . Niye bu kadar tepki, amaç gündem mi değiştirilsin. Sınırlarımıza patriotlar konarken, dünde dahil her gün şehitlerimiz varken, iran , kuzey ırak, suriye , israil durumu her geçen gün pisleşirken, 2012 yılı bütçemiz kocaman bir açık verirken, konumuz bir tv dizisi yada istanbula dikilecek 2 tane cami. Bugünlerdeki durumumuz İstanbul kuşatmasında bizanslıların meleklerin erkek mi dişi mi olduğunu tartışması gibi geldi . Mail adresime burdakine benzer hazır formlar geldi, sanırım bir partinin yada bir oluşumun gençlik kolları paylaşıyor böyle şeyleri. Bırakın bu dizinin yasaklanmasını bu sayede insanlar belki tarihlerini merak ederlerde araştırmaya başlarlar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst