Sokak Aydınlatmalarında Oluşan Arızalar Ve Çözüm Yöntemleri

korkmaz_design

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,526
Puanları
419
Sokak aydınlatmasında fotosel röle ve kontaktörle yapılan devre kullanılır.
fotosel röle nin elemanı olan ldr karanlığı algıladığında röle zamanı saymaya başlar ve kontaklarını çekerek elektrik akımının kontaktöre ulaşmasını sağlar böylece kontaktör bobini enerjilenir ve kontaklarının çeker ag şebekesindeki sokak fazına enerjiyi iletir. böylece lambalar yanar. çalışma mantığı basit olarak böyle arızalarına gelincede;

- röle havan kararmasına ragmen kontaktöre enerji vermiyorsa;
fotosel rölenin üzerinde bulunan sigorta atmış olabilir.
fotosel rölenin elektrik akımı kesilmiş olabilir.
bu durumda fotosel rölenin üzerinde bulunan cam sigortayı yenisi ile değiştirilmesi gerekir. fotosel roleyi besleyen sigorta kontrol edilir atmışssa yenisi ile değiştirilir.

- röle sabahları sönmüyorsa ;
role sabah olduğunda şebekedeki lambalar yine yaniyorsa ldr göz arızalanmış veya şebekede sokak fazı ile abone fazı dolaşmış olabilir. bunu ayırt etmek kolaydır. çoğu röle üzerinde işlem ışıgı vardır. yani röle karanlığı aldıladığı anda yanan ve devre dışı kaldığında sönen bu bazı firmalarda güç ışıgı diye de geçer eğer sabah bu ışık yanıyorsa ldr göz arızalıdır. ışık yanmadığı halde sokaklambaları yanıyorsa iletken dolaşığı vardır.

-röle devrede değil ve şebekede dolaşık yok lambalar yanıyor.
bu durumda kontaktörün kontakları aşırı ısıdan dolayı yapışmıştır. yeni ve kullanılan şebeknin akımı ile uygun kontaktör ile değiştirilir.

- role devreye gitiyor sokak lambaları yanmıyorsa;
bu durumdada ldr göz bağlantısı sökülerek kontrol edilir. ldr bağlantısının bir ucu söküldüğünde fotosel röle üzerindeki güç veya işlem ışıgı yanıyor ve kontaktör bobin uclarına elektrik iletiyorsa kontaktör bobini arızalanmıştır. bu durumda yine kontaktörün yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir...

-fotoselröle hava karar madan sokaklambalarını yakıyor ve çok geç sönrüdüyor ise;

bu durumda fotosel röle üzerindeki lux ayarını yapmamız gerekir. lux ayarı 10 da olduğu zaman çok erken hava karar madan sokaklambaları yanar ve hava aydınlandıktan çok sonra söndürür. bu arızayı gidermek içinde lux ayar düğmesini 1 e doğru düşürerek istediğimiz zamanda yanmasını sağlaya biliriz.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaşlar dış aydınlatma sistemleri için yeni çıkan bi röle mevcut. ismi astronomik röle, bulunduğun ili röleye giriyorsun ve röle koordinatlara göre havanın ne zaman aydınlanıp ne zaman karardığını hesaplıyor, bu saatlere göre dış aydınlatmayı açıp kapatıyor. denemedim ama deneyen arkadaşlar yorumlarını yazarlarsa memnun olurum. linki aşağıda...

http://www.entes.com.tr/pdf/DTR_14_leaflet_tr.pdf
 
Üstadım ben fotosel role bağlantısını içindeki şemaya göre yaptım (entes fg4) yaptım ama çalıştıramadım.UYGULAMA ŞEKLİM AŞAĞIDA..
—————————————————————————————————
üç faza dağıtılmış çevre aydınlatma sistemi içn kullanacağım. üç fazı kontaktörün üst ayaklarına (NA) verdim çıkışlarındanda lambaya dağıttım. FRolenin L1 ucunuL1 e , Nötr ucunu Nötre,2 nolu uç da L1 ile köprü Rolenin 3 nolu ucu da kontaktörün a bobin ucuna bağlI Kontaktörün b bobin ucuda Nötr e bağlı. Fotosel gözüde bağladım.fakat sistem çalışmıyor.belki göz arızalıdır dedim köprü attım bekledim yine lambaları çalıştıramadım..hata nerde lütfen yardımmm..MALZEMELER YENİ ALINDI SAĞLAM ————————————————————————————————————
 
fotoseli elinle veya başka birşeyle karartman lazım ışığı gördügü için kontaktör çekmez.rolenin 3 nolu ucuna faz girişi yapın 2 nolu çıkışından kontaktörü besleyin kendi bağlantınızda problem olabilir tekrar kontrol ediniz
 
Sn.korkmaz_design 'in bilgilendirmesine teşekkür ediyor ve bir ilave yapmak istiyorum.
-lambalar sürekli olarak yanıp sönüyor ise;göz(LDR)ışık alıyordur.Bu durumda göz üzerine uygun materyaller ile karartma veya gölgeleme yapılır.Örnek materyaller ise genellik ile teneke kola kutusudur.
 
arkadaşlar yardımlarınız için teşekkür ederim ...hepinize mutlu bayramlar
 
fotosel röle manuel çalıştırmak istiyorsanız kısa devre deyil ldr gözün kablosunun birini çıkartmanız yeterli fotosel direk kontaktöre enerji verecektir.
 
volcanos dtr 14 astronomik röle ingilizce programlandırılıyor bir de dtr10 astronomik röle var dtr 14 ün türkçesi ayarlamsı biraz daha basit bir de BKD10 röle var kendi ayarlama yapıyor en basit röle
 
s.a bi sorunum var??? üç faza dağıtılmış çevre aydınlatmada sıkıntı varrr akşamları 2-3 kere sigorta atıyor...ilk teşhisim şuydu 2 ayrı hat vardı sokak lambalarına ait ve ikisi aynı 3 fazlı 25 amperlik sigortaya bağlıydı ben bi 20 amperlik daha 3 fazlı sigorta aldım ve hattın birini buna taktım ama yinede akşam 2 kere sigorta attı acaba sorun ne olabilir??? ana sigortanın girişinden sokak lambası sigortası girişine aldım ve ordanda 2. sokak lambası sigortasının girişine paralel bağladım elektriği.bu hatta kullanılan kablo ise 4 mm lik çok damarlı kablo,acaba arktan dolayı falanmı atıyoki??
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,761
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst