Rezidüel gerilim rölesi

darma

Üye
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Herkese selam. Rezidüel gerilim rölesi nedir ve ne amaçla kullanılır? Sitede bişey bulamadım. Anladığım kadarıyla izole sistemlerde toprak kaçakları için kullanılan bir koruma tertibi. Ancak trafo nötr dirençlerine de bağlandığını duydum. Bu ikisi aynı işlevmidir?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sn.darma,reduzieren=azalma anlamında yabancı kaynaklı bir terimdir.Bildiğimiz kaçak akım rölesidir.Ülkemizde kaçak akım rölesi terimi oturana kadar,rezüdiel gerilim rölesi diyede anılıyordu.Trafo koruma mefhumunda rezüdüel röle yine aynı amaçla kullanılır.Ne varki burada yüksek gerilim akım trafoları ve toprak rölesi veya yardımcı röleler ile açma sinyali üretilir.Kaçak akım rölesinin yabancı katalog ve fiyat listelerinde rezüdiel olarak anılmaktadır.
 
İzole devrede normal işletme koşullarında her fazın faz-toprak gerilim değerleri birbirine eşit olmasına rağmen, bir faz toprak arızasında fazların toprağa göre gerilimleri büyük ölçüde değişir.
Durumu böyle olunca izole devrelerde gerilim değişiminden faydalanılarak faz toprak arızalan belirlenir.
Bu özellikten istifade edilerek yapılan koruma şekline, HOMOPOLER TOPRAK KORUMA veya REZİDÜEL TOPRAK KORUMA denir.
Homopoler toprak korumayı gerçekleştirebilmek için primeri yıldız bağlı ve nötr noktası topraklı, sekonderi açık üçgen bağlı gerilim transformatöründen faydalanılır.
Gerilim transformatörünün her bir primer sargısına faz toprak gerilimi uygulanmaktadır.
Şekil- 11 de görüldüğü gibi, C fazı toprak kısa devresinde, gerilim transformatörünün primer sargısının nötr noktasına C fazı gerilimi uygulanmış olmaktadır. Durum böyle olunca C sargısı uçlarındaki potansiyel farkı sıfır, diğer sargılardaki potansiyel farkı ise fazlar arası gerilim değerine ulaşır.


Bu durum vektöryel olarak şu şekilde açıklanabilir:
Normal işletme koşullarında çalışan gerilim transformatörünün primer sargısına uygulanan birbirinden 120° faz farklı üç fazın vektörü, şekil 12-a da görülmektedir. İzole devreye bağlı fiderde oluşan C fazı toprak arızasında, A ve B fazları ile toprak arasındaki gerilim, fazlar arası gerilim değerine eşittir(Şekil 12-b.)
Bu iki fazın vektöryel toplamı alındığında,arıza öncesindeki faz-toprak geriliminin üç katına eşit bir gerilim değeri oluşur, (Şekil 12 c). Bu gerilime REZÎDÜEL GERİLİM denir.
Rezidüel gerilim, gerilim transformatörünün açık üçgen bağlı sekonder sargısından elde edilir ve söz konusu sargıdan rezidüel gerilim rölesi beslenir(Şekil- 11).
Rezidüel gerilim rölesinin kontağı kapandığında,
a - Zil çalar
b - Kumanda panosu üzerinde "HOMOPOLER TOPRAK veya REZİDÜEL TOPRAK" ışıklı sinyali çıkar.


NOT:
1 - İzole devreye aît baradan tek bir fider besleniyorsa, fider çıkış kesicisine de açma kumandası verilir.

2 - Söz konusu baradan birden çok fider besîeniyorsa, arızalı fiderin işletmeci tarafından beslenmesi gerekir. Bu işlem fider kesicilerinin tek tek açılması şeklinde yapılır. Arızalı fider belirlendikten sonra enerjîsîz bırakılır ve durum İlgililere bildirilir.
3 - Faz-toprak arızasının herhangi bir fîderden gelmediği belirlenirse, barada
olabileceği unutulmamalıdır.
4 - Gerilim transformatörünün primer sargı girişindeki sigortalardan herhangi birinin atması halinde rezidüel gerilim oluşmaz. Ancak iki faz sigortasının atması halinde meydana gelir ve rezidüel gerilim rölesini çalıştırabilir.
izole devrede kullanılan gerilim transformatörünün açık üçgen bağlı sekonder sargısı yoksa.ADAPTÖR TRANSFORMATÖRÜ kullanılır.
Adaptör transformatörünün primer sargısı yıldız ve gerilim transformatörünün sekonder sargısından beslenmekte,sekonder sargısı açık üçgen ve rezidüel gerilim rölesini beslemektedir, (Şekil-13).
Adaptör transformatör genel olarak,röle panosunda ve rezidüel gerilim rölesinin alt kısmında bir yere monte edilmektedir.
Rezidüel gerilim rölesi,güç transformatörünün boşta devreye alınıp baranın beslenmesi durumunda çalışabilir.
Ferro-rezonans nedeniyle meydana gelen bu olay, İki şekilde önlenebilir.
1 - Bir güç transformatörü bir miktar yükle devreye alınır.
2 - Gerilim transformatörünün açık üçgen bağlı sekonder sargıuçlarına.uygun değerde omik özellikte bir direnç bağlanır.

Alıntıdır:
 

Ekli dosyalar

  • tr_koruma_tertipleri.pdf
    446.6 KB · Görüntüleme: 500
Sn tknsyn verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Sorumu şöyle genişletmek istiyorum. Rezidüel gerilimin ve rezidüel korumanın ne olduğunu genç arkadaş anlatmış. Ancak bu anlattığı İzole sistemler için geçerli olan bir koruma tertibi. Benim merak ettiğim bizim sistemde trafomuz 154 kV güç trafosu ve YNyn bağlı. Yani her iki tarafıda topraklı. Ancak 154 tarafı direk topraklı 34.5 tarafı ise direnç üzerinden topraklı. Bizde izole bir yapı yok yani. Koruma panomuzdaki rezidüel gerilim rölemiz ise 34,5 kV tarafındaki nötr direncinin girişindeki gerilim trafosundan bilgi alıyor. Burada dediğiniz gibi kaçak akım koruması amaçlı kullanılmış olabilir ancak yine aynı yere bağlı bir adet akım trafosuda var. Kaçak akımı asıl bundan almak gerekmiyormu. Yoksa bu gerilim ve akım trafoları nötr direncindeki kısa devre veya kopuklukları tespit amacıylamı kullanılıyor. Yani kopukluk tespiti için rezidüel gerilim rölesimi kullanılmış.Off çok uzun oldu be :)
 
Genç arkadaş verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. İzole sistemlerle ilgili soru işaretleri vardı.
 
Bir konuda düzeltme yapmak istiyorum SN:TEKNİSYEN arkadaşımızın dediği gibi rezidüelin bir azalma anlamı yoktur .hatta artma , artık , artan anlamları taşır ,
yabancı kataloglarda da RCD olarak geçen (Residual Current Device) Artık Akım Rölesi diye tabir edilir. Emo seminerlerinde de bu terimi kullanır . ama genelde de kaçak akım rölesi olarak bilinir.Ama rezidüel gerilim rölesi SN: GENÇ ARKADAŞIMIN belirtiği gibi bir faz- toprak kısadevresinde diğer fazların gerilimin deki artmaya göre sinyal veren röledir. burdaki rezidüel tabiride artmadan dolayı gelmektedir.
 
merhaba,

açık üçgen sargıya bağlanacak direnç değeri nasıl hesaplanır? örneğin gerilim trf. sekonderi : 100/3V ve 15VA

teşekkürler..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst