Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu konunun şeyi çıktı...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Başarılı sonuç aldığını söyleyen bir arkadaş var onu bekliyorum bakalım ondan ne çıkacak.
 
Vaybe bu gün konu açılalı tam bir yıl olmuş :D:D:D ;)
 
merhaba arkadaslar, konuyu belkide 3 -4 yil once cevap yazmistim.bu zaman icinde deneyimleri oldu.ama istenilen sonucu alamadim.yorumlarida okudum.demekki herkes kendi capinda bilgileri dogrultusunda calismalari olmus.olumlu , olumsuz yorumlar yapilmis.demekki birseyler yapinca sonuca dogru adimlar atilmis oluyor.diyecegim su: enerji harcamadan enerji uretilmez! miknatis bobinteli, krank, yay, kondansator, transistor, suz bu deney calismaz!!muammer yildizin yaptigi motoruda ilk hareketi cekicle veriyor unutmayin.
 
Dunya nasil dönüyor? Sonsuza dek donecek mi yoksa birgun duracak mi? İnsan oglu bu sorularin yanitlarini verebilirse belki o zaman sonsuz bir enerciden soz edilebilir. Yoksa uc bes miknatisi degisik degisik dizerek sonuc alinabilecegini zannetmiyor. Bu benim sahsi dusuncemdir. Kimsenin dusuncesine calismalarina lafim yoktur.
 
Hacı abi doğru söylüyorsun ama kaçırdığın bir ayrıntı var. Muammer yıldız motora ilk hareketi çekiçle veriyor doğru. Ama neden çekiçle veriyor hiç düşündün mü? Manyetik motorun tasarımındaki mıknatıslar standart düzeyde ise rotor kararsız kalarak ya CW yada CCW yönünde döner. Ama tasarım CW veya CCW yönlerinin herhangi bir tarafında ise o tarafa doğru döner, dönmeye devam eder. Rotora binen yükün ağırlığı mıknatısların itme gücünden fazla ise dışarıdan ekstra güç takviyesi yapılması gerekir. Muammer yıldızın motorunda da motorun içine gizlenmiş küçük bir akü ile 8 saniye boyunca 12V elektrik verilerek denge hızına ulaştırılıyor açıklaması yapılmıştır zaten. Sistem maksimum devire ulaşınca ekstra güç kesiliyor ve üretilen enerjinin bir kısmı sistemin döngüselliğini sağlayacak parçalara bir kısmı da güç kullanımı için dışarı veriliyor. Bu döngüsellik taa ki sistemi durdurana, mıknatısların ömrü dolana veya mekanik sorunlar çıkana kadar devam edebilir. Muammer yıldızın yaptığı sistemde motorun dönüş yönünü bilmiyorum ama devamlı dönebilecek kapasitede olduğu kesin. Muhtemelen motorda frenleme sistemi var oda stator kısmındaki mıknatısların bir şekilde rotorda ki aynı kutuptaki mıknatıslar ile ilişkisini kesiyor veya döngüselliği sağlayan üretilen elektriğin %lik kullanımı kesiyor olmasıdır. Çekiç ile vurarak ilk hareketi verince aynı kutuptaki mıknatıslar ve 8 saniye boyunca 12v elektrik tekrar ilişkileniyor ve motor dönüyor.
Kapiş!!!
Bunu anlamak içinde onca sene okuyup bilim adamı olup Muammer yıldızın yaptığı motoru incelemeye gerek yok. İnceleyen bilim adamlarının durumunu düşünüyorum da bence öğrendiği bilgiler teorikte bilindiği kadarıyla kalmış. Pratikte ise Muammer yıldızın yaptığı motor ortada :):):) Ha sahip oldukları bilgiler bizden kat ve kat fazladır. Onlara kafa tutmak imkansızdır ama... işte aması var.
Bu konuda benim bir sözüm vardır.
ATA AT B0KA B0K DERSEN, GÜN GELİP AT İLE B0K YER DEĞİŞTİRDİĞİNDE SEN O ATIN S1ÇT1Ğ1 B0K OLURSUN!
Atasözü olabilecek nitelikteki bu sözü ve kafa tutmak imkansızdır sözünü benzetme yaparak incelemek için en meşhur video sitesi youtube.com girip [h=1]Rat Rod vs Lamborghini Aventador! Roadkill Episode 5[/h]adlı videonun özellikle 17:42 lik zaman dilimini iyi izleyin Benzetmede bilim adamları Lamborghini muammer yıldız veya daha sonraki çalışma yapan/yapacaklar da Rat Rod D:

AZ KALDI bekleyin arkadaşlar yeterli zaman ve bir miktar para bulabilirsem ilk olarak Orjinalde maksimum 2800 watt, kesintisiz enerjide 2500 watt, sistem çıkışında ise 2200 watt güç verebilecek bir proje üzerinde çalışıyorum. Bu gücü seçerken kullanmış olduğum jeneratörden esinlendim. Elektriksel bakımdan aynısını yapmaya çalışıyorum. Şu an ki proje belkide teori bakımından 25. veya 26. deneyde. Teorilerim tam gerçekleşecek ve kanun halini alacak derken her geçen zaman zarfında aklıma öyle acayip bir fikir geliyor kine ve proje bir sonraki teori deneyine geçiyor. Ama günün birinde sistemi kuracağım onu biliyorum.

PERENDEV motoru gibi vb. işler ile uğraşanlara sahip olduğum fikirlerden ufak bir tüyo vereyim. Sadece mekanik ve tasarım işleri ile uğraşmayın. Elektrik ve elektroniği de işin işine katın :) :) :)
 
"PERENDEV motoru gibi vb. işler ile uğraşanlara sahip olduğum fikirlerden ufak bir tüyo vereyim. Sadece mekanik ve tasarım işleri ile uğraşmayın. Elektrik ve elektroniği de işin işine katın "

Merhaba.Belki perendev motoruyla yapılan uğraşlar alanında duyabildiğim en güzel de öğüttür bu,tebrik ediyorum,çok da yerinde bir söylem olmuştur bu.Perendev motorunda daha önce mıknatıs elektronik/atomik iç yapısının bu sonsuz döngüdeki güç üretimini hayal etme ve yapabilmede çok büyük önemi olduğundan ayrıca önceki mesajımda ben de bahesdebilmiş,bu konunun oldukça da önemli olabileceğine özellikle vurgu yapabilmek de istemiştim.Zaten bobinlerde elektrik üretimi ile mıknatısiyet arasındaki direkt ilgi ile bu ilişkili olan elektrik ve elektronik bağı da tam olarak anlayıp kavrayacak olursak belki bu sonsuz döngü şeklindeki güç üretiminin de imkansız olabileceğini aklı selim olarak düşünebiliriz,önemli bir dayanak noktası da olabilir bu motorun hiç bir zaman tam olarak gereçekleştirilemeyeceğine olan inancın tam olarak da pekişmesi,teyit edilebilmesi açısından da çok yararlı olur bu ön saptamalar,kestirimler.

Elektronların hızı boşlukta kütleleri yok denilecek kadar da kütlesiz olarak sayılabileceğinden ışık hızında,bakır gibi iletkenler içinde de ışık hızına yakın seyreder hepimizin bildiği gibi (Ders kitaplarındaki genel bir bilgiden)

Peki nasıl oluyor da 30 kV, 380 volt, 220 volt,24 volt,12 volt,1.50 volt ac/dc ayni ışık hızında koşup giden elektronlara rağmen voltaj farkı nedeniyle daha büyük risk ve güç ortaya koyabiliyor? Elektronlar sadece doğrusal,çizgisel olarak hareket etmiyorlar çünkü,bir de dünyanın kendi ekseni etrafında döndükleri gibi spin atarak,kendi eksenleri etraflarında dönerek bu doğrusal hareketlerini metalik bağ yapısındaki bakır atomları içindeyken de yapıyorlar,benim kendi düşünceme göre voltaj farkını ortaya çıkaran,YG'li ac/dc elektriğin havada dahi bir kıvılcımla kolayca da atlamasına neden olan ekstra kinetik enerji (EK=1/2 m*V*V), bu fazlaca olan spin (Kendi eksenleri etrafındaki) hareketlerinin aşırı hızlanmasından direk olarak da oluşuyor gibi geliyor.

Yivli bir namlu ucundan çıkan mermiyi düşünelim.Hızla dönerek mi giderse hedefi delerek geçmesi daha kolaydır,yoksa hiç dönmeden doğrusal gidip hedefe çarpması mı? Elbette dönerek (Spin atarak) giden bir mermi veya top mermisi,çok fazla hızlanarak dönerek gittiği anda daha fazla ve etrafına da zarar vermeden delip geçmesi (Bu bir camsa eğer,cama düzgün daire şeklinde bir delik açıp da gidebilmesindeki gibi) olasılığı daha yüksek olur.Falsolu atış yapan sporcular falsolu attıkları bu toplarla,bu topa ekstradan yükledikleri bu sihirli güçle inanılmazı,bazen de belki bir imkansızı bile kolayca başarabilmekteler herkesçe de bilindiği gibi.

İşte ben de bu elektronik açıklamayla sırf bu voltaj farkını (Amper olayı zaten çok da barizdir,kesitten geçen elektron sayısıyla doğru orantılıdır,bunda hepimiz de hem fikiriz sanırım) mantıken de açıklamaya çalışıyorum kendi düşünceme göre de.Ama elbette ki en büyük alüm ve ilim sahibi Cenap-ı Allah bunun en en özel ve kendine mahsusu olan bu çalışma şeklini,yine ancak kendisi tam olarak bilebilir,dizayn edip güzelce bizzat da Yaratan kendisidir,biz onun ilmine ancak çok yaklaşabilir veya idrak edebiliriz bir noktaya kadar da,Haşa O'nun ilmine,alimliğine kimse tam manasıyla da yaklaşamaz.Zira Tanrı parçacığı (Zaten işin içinden çıkamadıkları için de bu türden bir isimlendirmeyi,tanımlamayı da bir Yüce Yaratan karşısında kaldıkları bir çaresizlik olarak da verebilmişlerdir mutlaka da,Cern'de asrın en büyük deneyi de sayılan Büyük Hydron Tanecik Hızlandırıcısında veya Çarpiştırıcısında çalışan ve bizzat deney de yapan bilim adamları) denilen minicik bu parça bile bir anda belirip mikro saniyeler içinde yine kendiliğinden yok oluyor açıklandığı üzere de.Bu parçacığın ayrıca evrenin veya galaksideki samanyollarının ayrı ayrı oluşumunda,yani maddenin yoktan var edilmesinde,(Yüce Allah'ın büyük kudretiyle de elbette ki) Einstein'ın enerji (E) formülüne göre m=E/c2 deki,m'nin,yani kütlenin formülün bu tersine kullanılmasına göre yeniden oluşturulmasında,tam katalitik bir etkisinin de olabileceği fikri üzerinde tam olarak hemfikir de olabilmişlerdir.

Mıknatısı moknatıs yapan farklılığın ise,sadece en dış atom yörüngesinde sağdan sola veya soldan sağa spin (Eksenel dönmeyle) atarak dönen bu en dış yörüngedeki elekronların,eşit olmayan şeklide bu dönüş yönlerindeki farklılık,yani bu dönüş eşitsizliği yüzünden sırf bu ferromağnatik materyaller (Demir,nikel,kobalt,vb.) üzerine çekim kuvveti uyguladığını,ayrıca bunlardan,bobin nüvesi içinde yakın geçen bir mıknatısla tam bir kuplaj oluşturacak şekilde kapalı değişken bir mağnetik akı oluşturacak şekilde geçirdiğimizde,bu bobin uçlarından ac veya üreteç yapsına göre de (Komitatör de varsa eğer) dc. akımlarını alıp kullanmış da oluruz kitaplardan da bildiğimiz üzere.

Voltaj denilen olay da benim kendi düşünceme göre (Çünkü yazılı kaynaklarda bu konuda tatmin edici bir açıklamaya şimdiye kadar da hiç de rastlamadım) mıknatısın etrafında bu ferromağnetik gücü ortaya çıkaran elektron spin dönme gücünün jeneratör sarımlarındaki bakır atomlarındaki (Elektron taşıyıcı olan veya elektron koparırıcılı olup elektriğin kendisinin bizzat oluşmasını temin eden iki ayrı görevdeki bu bakır iletim hatları boyunca) örenğin sarımın başlangıcında en dış bakır atomu yörüngesinden,mıknatısın hareketi sırasında da kolayca koparılan bu elektronlar,sargılardaki iletim görevi gören metalik bakır hattında,yine ayni mıknatısın bu spin atan özel elektronları tarafından (Çünkü elektronun koparılması için mıknatıs yerine normal demir külçesini siz bobinden hızla hareket ettirip de geçirseniz,elektronlar en dış valans kabuğundan kopmuyorlar bildiğimiz gibi,ancak mıknatıs veya elektro-mıknatısla hareket eden,değişken bir mağnatik akı ortamında kolayca en dış yörüngeden de kopup uzaklaşıyor bu elektronlar) tıpkı bir topacı iple sarıp hızla çektiğimizdeki gibi kendi eksenleri etrafında daha hızlı dönmelerini sağlıyor bu mıknatıs ataomlar.Az sarımda az volt,çok sarımda ise çok voltun sırrrı ise bu ince ayrıntıda gizli sadece benim görüşüme göre de.

Jeneratör veya dinamo elektrik üretirken de bu elektrik üretimine karşı oluşan bir frenlenme (Zıt) kuvveti bu şekilde açıklamak belki de daha kolay olsa gerek.Çünkü sarımdaki bakır atomlarındaki bu elektronlarla,mıknatıstaki elektronları iki elimizde ayrı aytı tutup da aniden ayni kutuplarını birbirine yaklaştırdığımız mıknatıs gibi düşünelim.Ayni kutuplar birbirleirne itme,farklı kutuplar ise bir çekme kuvveti oluşturup mıknatısın büyüklüğüyle de orantılı itme-çekme kuvvetlerini oluşturacaktır doğal olarak da.İşte tüm bu atomik iç kuvvetlerle,eletronlarında spin hareketleriyle ortaya koydukları bu özel çekim gücüyle,jeneratör elektrik üretirken dış sargılarını aniden kısa devre yapsak,bildiğimiz gibi şok bir fren kuvveti (Özindüksiyon e.m.k. bunun tam olarak da dışında kalarak) ortaya çıkıp motor milinde tam bir durdurma etikisini de doğrudan gösterebilmektedir.

Bu konuyu (Elektrik-elektronik atom modellemesini) tam olarak ayrıntısıyla kendi düşünceme göre de yazmamın bir nedeni de,sn.Muammer Yıldız Bey'in verilen bir elektrik gücünü,katlayarak çıkışlarından ac. elektrik olarak elde edebilmemiz düşüncesinin bile mantıken de çok uzak veya güç olabileceğini, bilimsel açıdan da ayrıca yansıtabilmek içindir.Yani iç atomik güçler (Elektronların yukarıdaki yazılıp açıklanmış olan bu özel etkileşim durumu) sebebiyle böyle bir devri-daim makinesi bire 4-5 katlayarak elektrik verebilen bir üreteç,bir makinenin inşasının da hemen hemen imkansız olabileceği düşüncesidir.Ayni şekilde,bir ayrıntıya girip de bu elektronların yapısı üzerinden de mantıklı olarak düşünecek olursak perendev (Perendev kelimesi de harhalde "perende atmak" tan,jimnastikteki bu özel hareketten geliyor olsa gerek diye de düşünüyorum bu arada.) motorunu yapmaya çalışmanın ne kadar zor bir iş olabileceğini tam anlamaya çalışmamız da mutlaka gerekecektir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Hocam Elektronların Hızı konusunu çok tartıştık. Aşağıda 2 alıntı hız konusunun net cevabı olur sanırım.

"Elektronların hızı boşlukta kütleleri yok denilecek kadar da kütlesiz olarak sayılabileceğinden ışık hızında,bakır gibi iletkenler içinde de ışık hızına yakın seyreder hepimizin bildiği gibi (Ders kitaplarındaki genel bir bilgiden) "

Bu bilginizi tashih etmeniz gerekecek. Felsefi olarak görüşlerinize kısmen katılıyorum.

Matematiksel olarak maddenin 10 üzeri -35 'e kadar bölünebileceği hesaplanıyor. (elektronları -18 metre civarı hatırlıyorum) dolayısı ile enerjiyi (enerji konusundaki sırrı) bölünebilen en küçük parçada aramak gerekir diye düşünüyorum. Biz parçacık, Kuran'ı Kerim Zerre diye adlandırıyor.


Elektronlar çok çeşitli hızlara sahip olabilirler. (
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=4&soru_id=93 )

Düşük Hız: Bir elektrik telinden akım geçerken içinde elektronların hareket ettiğini biliyoruz. Elektronların bir tel içindeki hızları birçok insanı şaşırtacak derecededir. Mesela 2 mm çapında ve 10 A akım taşıyan bir bakır teldeki elektronların hızı saniyede ortalama 0.024 cm civarındadır.

Yüksek Hız: Bohr atom modelinde elektron, çekirdeğin etrafında bir yörünge çizerek döner ve bu elektronun hızı yaklaşık saniyede 2,000,000 metredir. Yani ışık hızının % 1’i civarında.

Çok Yüksek Hız: Bir çekirdek bozunmasında açığa çıkan beta (elektron) parçacığının hızı ışık hızına çok yakındır (300,000,000 m/s). Bunun yanında ,büyük çekirdekli atomların (Uranyum) en iç yörüngesindeki elektronların hızı da ışık hızına yakındır.



Bohr'un Hesabı (
http://guide.ceit.metu.edu.tr/thinkquest/tapndx3.htm )

Bir elektronun atom çekirdeği etrafında kalabilmesi için - yüklü elektronla, + yüklü çekirdeğin birbirlrine uyguladıkları çekme kuvveti ile dönmelerinden kaynaklanan dışarı savrulma kuvveti dengeli olmalı, yani:

b1.gif

m[SUB]e[/SUB] elektronun kütlesi, v hız, r çekirdekle elektron arasındaki uzaklık, e yük, k Coulomb sabitidir.

Bu yüzden elektronun hızı yörünge çapıyla bağlantılıdır.

b2.gif

Bir çekirdek ile elektron arasındaki uzaklık r olan bir sistemin elektrik potansiyel enerjisi
b3.gif
şeklinde belirtilir.
Formülde bir ' - ' işareti var ve bunun nedeni elektronun çekirdeğe bağlı olmasıdır, yani toplam enerji sıfıra ulaştığında elektron kopacak demektir. Elektronun bir de kinetik enerjisi vardır: ½mv[SUP]2[/SUP] (işareti artıdır). Yani elektronun toplam enerjisi:


b4.gif


Eğer 2. denklemdeki v’ yi de yerine koyarsak:

b5.gif

Hidrojen atomunun toplam enerjisi hep negatiftir. Bu - işareti elektronla çekirdek arasındaki bağlantıyı gösterir. Eğer enerji + olursa elektron serbest kalır. Bohr’ a göre mutlaka sabit seviyelerin belli çapları bulunmalıydı. Bunu bulalım:
13,6eV enerji, yer seviyesindeki hidrojen atomundan bir elektronu koparmak için yeterliydi. Yani bir hidrojen atomunun yer seviyesi -13,6 olmalı. Önce eV’ yi J( joule)’ a çevirmeliyiz ki r’ yi metre olarak bulalım.

b6.gif

En düşük seviyenin çapını 0.53*10[SUP]-10[/SUP]m olarak bulduk, peki ya diğer seviyeler? Dalga mekaniği kullanan analizler gösterdi ki titreşim şartlarını sağlayan
b7.gif
elektron yörüngesi sabittir. Kuantum bölümümüzde elektronların dalgaboyu hakkında bilgi bulabilirsiniz. Kuantum bölümünden bildiğimiz gibi:
b8.gif
,
h Planck sabiti ve v de elektronun hızı. Şimdi de iki formülü birleştirelim:


b9.gif

Bu formülde sadece tek bir bilinmeyen var: v . 2. denklemle v’ yi değiştirirsek diğer sabit yörüngelerin çaplarını buluruz:

b10.gif

Bu formülde 4. denklemdeki r ile değiştirirsek n’ inci seviyedeki elektronun toplam enerjisini şöyle buluruz:

b11.gif

 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,458
Mesajlar
917,744
Kullanıcılar
450,400
Son üye
ufuki

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst