Nötr-Toprak Arası Gerilim

bencede dağıtımdan önce topraklanan nötr hiç kimseye zararı olmaz sonuçta işletme topraklaması bu....aaaa bi de koruma topraklaması yaparsan ayrı bi yere fena olmaz...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkadaşlar ilk iki sayfayı okudum ve direk sonuncu sayfaya atlayarak cevap yazma gereği duydum ben elektrik teknikeriyim bazı arkadaşlar dağıtımdan önce nötr ve toprak birleştirlsin diyor ve sakıncasının olmadığını iddia ediyorlar tamam belkide kısmi çözüm ama bir okadar da tehlikeli kesinlikle yapılmasını önermiyorum.Bazı arkadaşlarda konuya doğru olarak değinmişler kesinlikle koruma rölelerini devre dışı bırakmış olursunuz ne kaçak akım röleleri nede yangın koruma vs.röleler işlevini kesinlikle yerine getirmez çünkü nötr toprak arasını ve kaçağı algılayacak değer olmayacak.Birde şunu gözardı etmeyin nötr ve toprağı birleştirdiğinizde değerler sıfır yani eşit tedaşın hatlarında bazen rastlıyorum nötr klemensi oksitlenir yada gevşediği zaman doğal olarak sizin de evinizde nötr ve toprakta faz dönüşümü olur ve ölümcül sonuçlar doğurabilir.eğer toprağınız nötrden bağımsız ve çalışır durumdaysa böyle durumlarda koruma cihazları devreye giriyor.
 
aRKADAŞ HİÇ NÖTR İLE TOPRAKLAMA BİNA GİRİŞİNDE BİRLEŞİTİRİLİRMİ.o ZAMAN KAÇAK AKIM NASIL TUTACAK.VEYA O ZAMAN TOPRAĞA NE İHTİYAÇ?
 
Panik yok !!! Kaçak akım koruma rölelerine bişey olmaz. Çalışırlar... Sonrasında nötr-toprak birleştirirsen görevini yapmaz... Öncesinde birleştirilirse on numara çalışırlar...
Telaş yok ! İyi bir topraklama da, nötr iletkeni hattan ayrılsa da, birleştirilmiş topraklama kimseyi çarpmaz. Üstelik trifaze apartmanlardaki monofaze abonelerin cihazlarını korumuş olur...
 
ısıtcılar akkor flamanlı lambalar v.b nötr den faz dönüşü olur toprakla nötr birleşirse toprakta faz kaçağı olur,hiçbirzaman nötr toprakla birlaştirilmemelidir. Bu iş eskiden topraklama yapılmayan yerlerde nötr bağlanıyordu adınada sıfırlama deniyordu. Saygılar. Hepinize.
 
Offf !!! Ne kadar da iddialısınız...

Nötr de topraktır. Trafo panosunda trafonun 0 noktası ve Şebeke topraklaması birleştirilerek, şebekeye verilir...
Direkli şebekelerde son direklerde mutlaka, uzun hatlarda aralarda nötr hattı ayrıca topraklanır. Box lı şebekelerde de böyle...

Siz gidip iç tesisatta nötr-toprak birleştirirseniz bu OLMAZ !
Prizde sıfırlama yaparsanız bu OLMAZ !

Bu topraklama konusu, okullarda mutlaka ayrı ders olarak okutulmalı !!!
 
aRKADAŞ HİÇ NÖTR İLE TOPRAKLAMA BİNA GİRİŞİNDE BİRLEŞİTİRİLİRMİ.o ZAMAN KAÇAK AKIM NASIL TUTACAK.VEYA O ZAMAN TOPRAĞA NE İHTİYAÇ?

Mutlak suretle birleştirilmesi gerekir. Eğer bu işlemi yapmaz iseniz şebekenin nötr hattı koptuğunda ki bizim bina dahil iki kez başıma geldi, dairelerde sağlam elektronik eşya kalmaz. Kaçak akım rölesinin çalışma prensibine göre röleden sonraki cihazların çektikleri akımda faz akımı ile nötr akımı arasındaki değişmede açma yapar yani normal olarak çalışır.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Merhaba,

Ülkemizin neredeyse tüm bölgelerinde (istisnalar hariç) yapılacak en doğru uygulama, işletme ve koruma topraklamasını, ayrı ayrı, kendi binamızda yapmamızdır. En sağlıklı yöntem budur. Detayları aşağıdadır.

Şebekeden gelen "Nötr", panoya girmeden önce, bina temeline en az 5 metre uzaklıkta çakılan bir ya da birden fazla kazıkla, 1x50 kablo kullanılarak topraklanır. Bu işletme topraklamasıdır. Topraklama direncinin 3 Ohm veya altında olması idealdir.

Binanın kendi topraklama hattı, yukarıda anlatılan sistemden tamamen bağımsız olacak şekilde, bina temeline en az 20 metre uzaklıkta çakılan bir veya birden fazla kazıkla, 1x50 kablo kullanılarak topraklanır. Bu da koruma topraklamasıdır. Topraklama direncinin 5 Ohm veya altında olması idealdir.

Bu iki ayrı "İşletme ve Koruma Topraklama Sistemleri" hiç bir yerde kesinlikle birleştirilmemelidir.
Elektrik panosunun gövdesi de koruma topraklamasına bağlanmalıdır.

Yukarıda anlatılanlarla beraber Kaçak Akım Rölesi kullanmak zorunludur.

Bu kurulum gerçekleştiğinde, can ve mal güvenliği en üst seviyede kalacaktır.

Saygılar sunarım.
 
Merhaba,
....
Bu iki ayrı "İşletme ve Koruma Topraklama Sistemleri" hiç bir yerde kesinlikle birleştirilmemelidir.
Elektrik panosunun gövdesi de koruma topraklamasına bağlanmalıdır......

Alman'lar tarafından yapılan fabrikada "İşletme ve Koruma Topraklama Sistemleri" alçak gerilim enerji dağıtım pano odasında birleştirilmişti.
Yine Kanada'lılar tarafından yapılan başka bir fabrikada da "İşletme ve Koruma Topraklama Sistemleri" enerji dağıtım odasında birleştirilmişti.

Bu işin doğrunu Türkiye'de bilimsel olarak açıklayanını duymadım.

Parafudur topraklaması,
Paratoner topraklaması,
İşletme topraklaması,
Koruma topraklaması,
 
Bilim bu islerle ugrasmayi birakali cok oldu lakin biz hala ogrenemedik topraklama vede su kacak akim rolelerini. Ogrenemeyecegiz de galiba. Buda sunu gosteriyor. Bu isin egitim ogretim ayaginda ciddi sikintilar var.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst