Makaronun delinme gerilimi

emir

Paylaşımcı üye
Katılım
3 Eki 2006
Mesajlar
707
Puanları
101
Yaş
41
Elimizde mevcut olan tek iletkenli (1x50) NYY veya NYAF kablonun gerilimi 1kV olarak kataloglarda geçiyor. Bu kabloyu ısı büzüşmeli makaron ile kaplasak 3 kV a kadar rahat çalışabilir miyiz? Bu konuda arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
makaronların tipine ,markaya göre, dielektriği değişir.mesela 600v da olabilir,
2.5 kv da olabilir.
almış olduğun markanın teknik özelliklerini incelemeden,karar vermeyiniz....
 
benim sormak istediğim şu, zaten 1kV yalıtımlı bir kablom var onun üzerine komple makaron kaplasam yani kendi yalıtımına ilave olarak bunu yapsam izolasyonu 3kV a kadar çıkar mı
 
Piyasada 40 kV a kadar kullanılabilecek makoron mevcut. Örneğin 6 kV luk bir makoronla kaplarsanız izalasyon seviyesi tabiki 3 kV a çıkar . Ama 1kv luk makoronla o seviyeye çıkamazsınız.

Kolay gelsin.......
 
Emir arkadaş ilginç soruna cevaben;
İlk olarak NYFGbY tipi bir kablonun dış kılıfınında dışına harici bir izolasyon yaparak hada yüksek bir gerilim seviyesinde işletemezsiniz. Çünkü iletken üzerindeki yalıtkankılıf işletme gerilim seviyesi 1kV olarak kalcaktır. Üzerindeki metalik zırh sebebiyle harici bir izolasyon yaparak işletme gerilimi kesinlikle yükseltilemez.
NYY kablo konusu biraz farklıdır. Çünkü burda bir zırh yoktur. ama ayrı olarak çekilen yine bir iç yalıtkan kılıf vardır. bu içkılıfa müdahale edemediğimiz için, yine bu tip bir kabloda harici olarak yapacağımız izlolasyon güçlendirme faaliyeti olumlu sonuç vermez.
Ayrıca siz ısıbüzüşmeli makaronla kablo kılıfının dışına kuvvetlendirme yapsanızda bu işlem sonucunda hava boşlukları muhakkak kalacaktır. şöyle düşünülebilir; akım taşıma kapasitesi düşüşü yada sıcaklık artışı kesin olur ama önemsemiyorum derseniz 10kv makaronla yapacağınız bir kuvvetlendirmede 1kV kablo ancak 2-3 kV seviyesine çıkabilir. bu kadar çıkılabileceği kesin bile değildir aslında.


kablonun sürekli dayanabilmesi gereken işletme gerilim seviyesi için üretim aşamasında planlama yapılmalıdır. daha sonraki işlemler kabloya kazanç sağlamaz. standartların dışına çıkarır. daha fazla ısınma ve akım taşıma kapasitesinde de düşüş olur vede tüm kablo boyunca bu kuvvetlendirme yapılamaz(ek ,bağlantı noktaları nedeniyle)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,331
Mesajlar
916,754
Kullanıcılar
450,174
Son üye
zemred

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst