işletme topraklaması yardım

timur2705

Üye
Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
39
selam arkadaşlar.
6 adet 1600 Kva trafodan beslenecek olan temel topraklaması bitmiş bir tesis
kuruyoruz . AG tarfında TNC-s sistem uygulamayı düşündüğümüz tesiste işletme topraklamasını yani nötr topraklamasını direkt yapıcaz. yayılma direncini düşürmek amacıyla ana panoda temel topraklamasını venötr ü birleştirmek istiyorum okuduğum kaynaklarda şemalarda bu bağlantı var.sizce bir sakıncası varmıdır .daha önce bunu hiç deneyen oldumu
yardımlarınız için teşekkürler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
arkadasım trafo merkezlerın de notr ııle işletme topraklaması bırlestırılmez.işletme topraklamasının dirençini düşürmek istiyorsanız cukuru biraz daha derin yada ilaveden toprak döktürerek direncini Düşürebilirsiniz..
 
arkadaşım benim çalıştıgım şirkette zamanında sistem de bu şekil kurulmuş. bunada biz sıfırlama diyoruz.yani nötr ve toprak bir. faydası da var zararıda. faydası alıcılara (motor, ısıtıcı .vs.)çekmiş oldugun kablo 4 telli olması yetiyor.R.S.T. nötr ve toprk ortak oldugu için tek iletken..bu sıfırlama yapılmış yerler için geçerli. diger türlü R.S.T.N.Mp - yani 5 iletken çekmek gerek.ancak bu aralar sistemdeki bazı küçük tezgahlara kaçak akım rolesi baglıyoruz. sıfırlama oldugu için çalışmıyor.mecburen nötr ve topragı ayırmak gerekiyor(kaçak akım çıkış sonrası için)degilse kaçak akım çalışmıyor. bilmem yardımcı olabildim mi. kolay gelsin.
 
Tesisin fiziki durumu ile ilgili bilgiler verirseniz daha sağlıklı cevaplar verilir diye düşünüyorum.
tesislerin birbirine mesafesi?
 
Arkadaşım uygun bi direnç kullanarak topraklaman daha iyi olur çünkü toprak hata akımını sınırlaman gerekli
 
arkadasım trafo merkezlerın de notr ııle işletme topraklaması bırlestırılmez.işletme topraklamasının dirençini düşürmek istiyorsanız cukuru biraz daha derin yada ilaveden toprak döktürerek direncini Düşürebilirsiniz..


Arkadaş ilk mesajında belirtmiş TNC-s sistemi yapacağız diye.Herhalde okumadınız.Tamam dağıtım kurumları prensipte TT sistemleri istiyor olabilir fakat yapılacak uygulamaya göre bu standartlara uygun olduğu sürece değiştirilemez diye bir kaide de yoktur.
 
arkadaşlar dediğim gibi tnc-s sistem kurmayı düşünüyorum .ana pano şalt odasından ortalama 120 mt kablo boyu mesafede ana panoya kadar 4 kablo çekip ordan sonra gerektiği yerde temel topraklamasından aldığım filizlere potansiyel dengeleme barası yapıp makine gövdelerini topraklayacağım.
örneğin megep dökümanlarındaki yayınlanan tn sistem şemalarında temel topraklaması ve ana panodaki nötr barası birleştirilmiş. bunu tesisinde deneyen kullanan varmı demek istemiştim.
 
yukarıda bilgi verdim. tekrar bi bak
 
trafolarda yıldız noktası zaten işletme topraklamasından alınır, nasıl olurda notr toprak hattı bırleştırılmez yoksa ben mı yanlış bılıyorum .
 
arkadaşım nötr toprak hattının birleşmesinin avantajları ve dezavantajları vardır mesela avatajları nötr hattında kaçak varsa direk toprağa temas eder ama zararları ise elektronik alıcılar da mesela bilgisayar plc gibi alıcıları etkiler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,292
Mesajlar
916,509
Kullanıcılar
450,127
Son üye
furkan680

Yeni konular

Geri
Üst