faz toprak kısa devresi ve nötr ün faz olması?

polat135

Üye
Katılım
10 Mar 2009
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar büyük bir alışveriş merkezinde bir arıza ile karşılaştım.bir çözüm üretemedim.
Arıza şöyle:

Faz toprak kısa devre olduğunda bütün alışveriş merkezinin nötr ü faz oluyor. trafonun nötründe bile faz görünüyor,. Ayrıca sigortada atmıyor. (kaçak akım rölesi yok ). bunu arıza yı herhangi priz ve ya cihazda denesek hep aynı oldu.

Çözümü için ilk olarak işletme (nötr) ve koruma topraklamalarını güçlendirdik. en son ölçümde 0,3 ohm çıkıyor. yani çok iyi. yine nötr iletken kesidini trafo pano arası güçlendirdik. yine de olmadı.

Arızayı buluyoruz ama her seferinde faz toprak arızasında nötr faz oluyor. bunun nedeni ne olabilir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bağlantıların bazı yerlerinde işletme topraklaması ile koruma topraklaması birleştirilmiş olabilir mi?
 
öncelikle sigorta dağıtım panosundan başla ve kak rolesi tak. topraklama sağlam bir vaziyette geliyormu nötrle toprak birleşikmi yani sıfırlama olma ihtimali ve topraklamanın tesisata gitmeme ihtimali yüksek. zaten bu soruların cevabını kak rolesi taktığında alacaksın. slm
 
Ender rastlanan arıza tipidir.Kalitesiz ve yanlış seçim nedeniyle iletim halinde kaldığında, bu
gibi durumlar ortaya çıkar.AG parafudrların arızalı olanı acilen değiştirilmesi gerekir.As-
lında, böyle olayların önlenmesi için, ana panolarda NH tipi 160 Amp.sigorta ile bekap
koruma yapılması gerekir.
 
Son düzenleme:
faz ile toprak baglandıgında sigorta atmıyor ise arada izolasyon trafosu vardır demek geliyor içimden. sallamıs olabilirim tabi :)
 
faz toprak arızasında sigorta atmamasının nedeni sigorta değeri yüksek galiba ondan atmıyor. sıfırlama yok. aynı arızayı başka tali panoda denediğimizde kaçak akım rölesi varsa atıyor.yoksa yine sigorta atmıyor. ve yine nötr faz oluyor.kaçak akım rölesi takmak elbette çözüm olur. ancak hem her yere kaçak akım takamıyoruz tesis çok büyük, önemli yerlerin hepsinde var bide bu arızayı böyle çözmek istedim. nadir rastlanan bir arıza türü.nedeni çözmek lazım.

@fahri yetiş hocam Ag parafuduruna bakmadım. ona da bi bakacağım.

başka fikri olan varmı?
acaba diyorum trafonun yıldız noktasında bir sorun varmı. onu da trafoyu devre dışı bırakıp jeneratörü çalıştırıp aynı arıza verdirerek bakacağım.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,721
Kullanıcılar
449,958
Son üye
maxicten

Yeni konular

Geri
Üst