faz toprak kısa devresi ve nötr ün faz olması?

Büyük ihtimalle orada çıkacak !
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
en son ölçümde 0,3 ohm çıkıyor. yani çok iyi.
faz toprak arızasında sigorta atmamasının nedeni sigorta değeri yüksek galiba ondan atmıyor. sıfırlama yok.

alıntıladığım bu iki yazı birbirine ters düşüyor.
toprak geçiş direnci 0.3ohm için çok iyi demişsiniz. asla söylediğinize yanlış diyemem fakat siz neye göre iyi dediniz. sigorta yüksek olduğu için atmıyor dediğinize göre topraklama için 0.3ohm yüksek değer gibi görünüyor.
topraklama geçiş direnci sadece yaptığınız hesaplamalarda bulduğunuz değere eşit ya da altındaysa çok iyidir. aksi taktirde 0.03 ohm dahi ölçseniz, hesaplama sonucunda sınır 0.02 çıksa değer çok kötüdür demek olur. 2 ohm 4 ohm 5 ohm gibi kabul değerlerle çok iyi demek doğru değildir.

kaçak akım rölesi takmak elbette çözüm olur. ancak hem her yere kaçak akım takamıyoruz tesis çok büyük, önemli yerlerin hepsinde var

ayrıca tesisin büyük olması kaçak akım rölesi takmamak için bahane olmamalı. kaçak akım rölesi insan ehemmiyeti açısından önemli. Böyle bir durumda maliyet düşünülemez. o kadar büyük bir tesis yaparken, 50 liralık kaçak akım röleleri çok gelmemeli. önemsiz görülen bir yer büyük kazalara sebep olabilir.
 
merhaba,

öncelikle alçakmühendis arkadaşın topraklama direnci ile ilgili yaptığı yorumlara katılıyorum. Ölçülen toprak değeri tesise göre iyi veya kötü şeklinde yorumlanabilir. Şimdi polat135 arkadaşın problemi ile ilgili olarak da kullandığın dağıtım sistemin nedir? TN-S mi TN-C mi? Yada kullandığın sigortanın tipi nedir? Ayrıca nötr voltajı ne kadar yükseliyor, hatalı fazdan akan akım değerleri ve senin faz- nötr kablo dirençlerin değerlerini ölçebilirsen çözüme çok daha hızlı yaklaşmış olacaksın. AG parafudur hatasına daha önce hiç rastlamamıştım ancak olma ihtimali yüksek bir durum sn.fahri yetiş'e katılıyorum.
 
arkadaşlar büyük bir alışveriş merkezinde bir arıza ile karşılaştım.bir çözüm üretemedim.
Arıza şöyle:

Faz toprak kısa devre olduğunda bütün alışveriş merkezinin nötr ü faz oluyor. trafonun nötründe bile faz görünüyor,. Ayrıca sigortada atmıyor. (kaçak akım rölesi yok ). bunu arıza yı herhangi priz ve ya cihazda denesek hep aynı oldu.

Çözümü için ilk olarak işletme (nötr) ve koruma topraklamalarını güçlendirdik. en son ölçümde 0,3 ohm çıkıyor. yani çok iyi. yine nötr iletken kesidini trafo pano arası güçlendirdik. yine de olmadı.

Arızayı buluyoruz ama her seferinde faz toprak arızasında nötr faz oluyor. bunun nedeni ne olabilir?
bu anlatımlarında çelişkiler fazla. bu ölçümlere ve güçlendirmelere göre faz toprak kısadevresinde sigorta atmaması imkansız. o zaman akla topraklama kesintisiz bir şekilde her yere gitmiyor sorusu gelir. peki kısadevrede sigorta atmadı nötrlerde faz oluştu buda nötr ve topraklamanın bir yerlerde birleşik olduğu anlamına gelir. benim tavsiyem işyerinin belirli bölgelerini denetleyecek kak rolesi takın arızayı daha kolay bulmanıza yardımcı olacaktır. yoksa kolay kolay ortaya çıkmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst