fatura daki degisikligin sebebi

21 amp,100 mt , 2,5 mm2 ,Cosq = 1 monofaze için : % e = 13,61 , Güç kaybı = 0,63 kW
7 amp , 100 mt , 2,5 mm2 , Cosq =1 Trifaze için : % e = 2,28 , Güç kaybı = 0,11 kW
Aynı alıcının,trifaze yerine monofaze beslenmesi haline ,gerilim düşümü 6 kat artar.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
21 amp,100 mt , 2,5 mm2 ,Cosq = 1 monofaze için : % e = 13,61 , Güç kaybı = 0,63 kW
7 amp , 100 mt , 2,5 mm2 , Cosq =1 Trifaze için : % e = 2,28 , Güç kaybı = 0,11 kW
Aynı alıcının,trifaze yerine monofaze beslenmesi haline ,gerilim düşümü 6 kat artar.
Gunde 8 saat calistigini var sayalim ayda 8*30=240 saat calisir.
240*0.63=151.2 kWh kayip
Sarfiyat yapar.
Elktrigin 1kWh ti 25 kurustan hesap edelim.
151.2*0.25 =37.8 tl fazla yazar.
Uc fazli besleme olsaydi 6 kat az kayip olacakti.
37.8 / 6=6.3 tl yazivakti.
yanlisim varsa duzeltin
 
Son düzenleme:
ewt konuyu tam olarak anladım
teşekkür ederim hepinize
 
Merhaba.Çoğu zaman teknik elemanlarca yanlış yorumlanan "akım/gerilim" ilişkisini konu tam kapanmadan tekrar hatırlayabilmek aslında çok iyi olacaktır.Yüksek gerilim hatlarında belirli bir kesitten geçen bu akımın kaybını çok azaltmak için trafolarla yükseltilen YG hatları kullanılır.Bu şekilde gerilim artıp da akım çok azalınca kablo iletim maliyeti çok düşer,işin esprisi aslında budur.

Yalnız alçak gerilim sistemlerinde I=U/Z'ye göre devreden çekilen akım, gerilimin yük empedansına bölünmesiyle elde edilir. Ohm kanununa göre gerilim düşünce çekilen akım daha azalır,gerilim yükselince çekilen akım ayni formüle göre doğru orantıyla daha artmış olur.

Ancak motor milinde zorlayıcı bir yük bulunan çok özel durumlarda,yük momenti gerilimden bağımsız olduğu için,mil çıkışı yük momentini (Bu torku) tam koruyabilmek için daha fazla akımı,gerilim değeri düştükçe çekilen akımı tersine olarak artırır.(Asenkron motorlarda gerilim %20 den fazla düşüp %20'den fazla yükseldiğinde,milindeki bağlı olan yük,nominal bir değerde olmayıp fazla ya da az olduğunda,rotorda oluşan bu kayma miktarı ileri veya geriye dönük olarak çok değişeceğinden,güç faktörü de her 2 durumda çok kötüleşir ve sonuçta nominal olarak çekilecek akım da artmış olur.)

Smps güç kaynakları gerilim düşünce veya yükselince, PWM sinyalinin şeklini veya mosfetteki anahtarlanmanın çalışma frekansını artırıp/azaltarak, çıkışta sabit volt*amper oranını tam korurlar.Akım/gerilim ilişkisi,alçak gerilim sistemlerinde, örneğin tam omik olarak sayılan yüklerde (Rezistans,direnç,vb.) doğru ilişkili iken, smps'lerde ters orantıda olan bir ilişkidir.Üniversal motorlar dışında milinde yükü bağlı olan asenkron motorlarda,gerilimin aşırı azalma/artma durumlarında,nominal bir gerilim uygulanmadığı sürece akım/gerilim arasında her iki yönden de ters bir ilişki yine vardır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Etme eyleme guzel arkadasim .)
Uc fazda gerilim yukselir akim duser kayip kacak duser.) Iletim hatlarinin yulsek gerilim olmasinin mantigi nedir akimi dusurup kaybi azaltmak. Aksi birsey iddaa ediyorsun. Neyse

hayirli aksamlar dilerim...

Elektrik teknikeri ünvanına sahip birisine hiç ama hiç yakışmayacak talihsizce yapılmış bir açıklama. Bu YANLIŞ bilginizle ilgili bırakın teknikerleri, çırakların dahi bilgisi var.
Yüksek Gerilim Enerji iletim hatlarında Gerilim akımı azaltmak için yükseltilir çünkü akım azalınca kesit düşer Km'lerce uzunluktaki hatlar için iletken kesiti maaliyeti düşürmek için önemli bir faktördür.
Ya alçak gerilimde durum nasıl ? Herkes tarafından bilinen meşhur ohm kanunu yani I=U/Z burada bilindik R ohmik direnci yerine yük empedansı vardır. Bir yükün empedansı bellidir, o yük yada yük grubuna uygulanan gerilim artarsa çekilen akım artar, gerilim düşerse çekilen akım düşer. Bunu çırak bile bilir derken abartmıyorum aydınlatmanın düşük olduğu yerde bu aydınlatma neden yeterli ışık şiddetini vermiyor diye sorulduğunda çırak gerilim düşüktür der, çünkü gerilim düşükse çekilen akım az ve aydınlatma şiddeti düşük olur. Motor yükünde yük momentinin motor momenti ile karşılanması olayında dolayı gerilim düşünce akım artar.

Hesaplamalar yapılmış tek faz beslemede gerilim düşümü %13 üç faz beslemede %2,18 çok güzel işte bende baştan beri bunu söylüyorum.
Pano gerilimin 230v olsun tek faz beslemede yüke kaç volt düşer direkt yazayım 200V
Pano gerilimi 230v olsun üç faz beslemede yüke düşen Faz gerilimi kaç volttur 225V

Yük empedansım Z ;
Tek faz beslemede akım I=200/Z (Hem gerilim düşüyor hem akım azalıyor,GÜÇ ÇOK AZALIR)
Üç faz beslemede tek faz akım I=225/Z (Hem gerilim artıyor hem de akım, GÜÇ ÇOK ARTAR)

Sana iki ödev:
1-İlk anlattığım olayı Elektrikten anlayan birilerine sor iyice öğren çünkü bu bir teknikere yakışmayacak büyük bir hata.
2-Yük empedansına değer ver yukarıdaki verdiğim örnekte tüketim farkını hesapla. Pcu bakır kaybı hesabınıda yap. Karı zararı kendin gör.

Bu sitede MAKİNACI olmasına rağmen(Elektrikçiler adına utanç verici bir durum) @binbaşı 'dan başka uyaran doğruları yazan yanlışları düzelten olmamış ???
Sn @binbaşı 'yı tebrik ve takdir ediyorum şöyle 1 kerede 100 +pop verme şansımız yok mu yönetim ???








.
 
Son düzenleme:
kimin ne hesap yaptığı ortada .) I= U/Z bu mudur.güldürmeyin beni. Bundan sonra sizin yorumlarınızı dikkate almayacağım zira cahillikte diretiyorsunuz. ben sizin ünvanınızı bilmiyorum, inşallah mühendis değilsinizdir.
Ödev veriyorsun bak ben yukarıda ödevimi yapmışım bakır kaybınıda buldum . ama sen hala U/Z ile geliyosun bana. Yoksa yanlıştan dönmek mi zoruna gidiyor. Meraklanma kimse yanlışını farkedeni küçümsemez. Sana en basit örnek elektrik idaresinden uzun bir hat ile abone bağlat eletrik idaresi sayacı hattın başına mı koymanı şart koşar sonuna mı sen de bunu bir araştır bakalım.
 
Çok yazık sizin için öylesine üzüldüm ki yemin ederim gülesim var ama gülemiyorum...

Projede besleme kesiti hesabı yapılırken neden gerilim düşümü hesabı yapılır öğren. Konuştukça sana yeni ödevler çıkıyor. Oradada gerilim düşümünü %13 alıyorsan vay haline !
 
Son düzenleme:
yazmış olmak için birşeyler yazmayın. Sizinle laf dalaşına gircek değilim. varsa aksi isbatınız buyrun. yoksa eğer iyi geceler dilerim.
 
Projede besleme kesiti hesabı yapılırken neden gerilim düşümü hesabı yapılır öğren. Konuştukça sana yeni ödevler çıkıyor. Oradada gerilim düşümünü %13 alıyorsan vay haline !
Nerden ne cikarsam diye iciniz icinizi yiyor. Bu kadar ego bunyeye zarar. Biraz torpuleyin bence.
neden gerilim dusumu hesabi yapilir iyi biliyorum ama sizin bilip bilmediginizden supheye dustum acikcasi. Amac en az kayipla enerjiyi iletmek ama sizin savunmaniz buna gerek olmadigi yonun de. Ne olacak ampul biraz sonuk yanar ama yanar.
Hatti bir fazdan beslicem diye 6 lik iletken kullanan muhendise de diyecek sozum olmaz.
 
Son düzenleme:
tesisimizde tek fazla yüklü 21 a çeken çevre aydınlatması var. şimdilik tek bunlar çalışıyor. tek fazla 21 a yukleyeceginize 3 fazla 7 a yükleyin faturanız da düşer dendi.
Bunun sebebi kafama takıldı da foruma taşımak istedim.



Bu sorudan nerelere geldi.Fatura düşer diyenler,matematik olarak ispatlarsa memnun olurum.Hesabı,4620 watt ,Cosq = 1 üzerinden yaparlarsa daha basit anlarız.
Eğer bu yük ocak ise ( mesela ),trifaze beslemede,aynı paraya daha fazla ısınırız !
Eğer,kaybolan bir enerji varsa ( sayaç farklı yazar ise ! ),bunun da nereye gittiğini söylerse
ayrıca memnun olurum.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,717
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst