fatura daki degisikligin sebebi

redskymuscular

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
1,333
Puanları
56
tesisimizde tek fazla yüklü 21 a çeken çevre aydınlatması var. şimdilik tek bunlar çalışıyor. tek fazla 21 a yukleyeceginize 3 fazla 7 a yükleyin faturanız da düşer dendi.
Bunun sebebi kafama takıldı da foruma taşımak istedim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Azalma olur ama faturaya yansır mı bilemem !
Dengesiz yükten dolayı voltaj düşmeleri vesaire....
 
aynı kablodan 21 A geçirmekle 7 A geçirmek arasındaki fark kablodaki elektrik kaybını düşürmekle olur. hele birde hattın uzunluğu fazla ise kayıplar düşer veriminiz artar. faturanıza da yansır bir miktar ama bu sizi tatmin eder mi bilemem.
 
Merhaba.
21 * 1 = 21 amper
3 * 7 = 21 amper

Burada kablo kayıpları ayni şekilde kalırsa (Her 2 durumdaki kablo kesitleri buna çok uygun da seçilmişse) matematik olarak bir fark yoktur,sadece tek fazdaki kabloya aşırı yüklenilmemiş,3 faza eşit şekliyle de dağıtmış olursunuz,tek fazda aşırı kesitli bir kabloyu seçmemiş olursunuz,tek farkı budur.Bir enerji tasarrufu ise söz konusu değildir,çünkü ayni armatürü,ayni 230 vac ile (3 fazda da,tek fazda da faz-nötr arasını 230 vac ile kullanarak) burada ayni şekliyle tam kullanmak söz konusudur.

Aklınızda şu tam olarak kalmış olabilir belki; 3 fazlı asenkron motorlar gücü ne olursa olsun tek fazla çalışan asenkron motorlardan çok daha verimlidir.Bu nedenle 3 fazla 3 fazlı asenkron motor çalıştırmak tek fazlıyla çalıştırmaya göre enerji verimi (Elektrik tasarrufu açısından) daha avantajlıdır,doğru olan sadece budur.Kolay gelsin.
 
@binbaşı ustadim ilk defa yanildiginizi dusunuyorum. En basitinden size bir formul verecegim . Bakir kaybi gucu

Pcu=I.I.R

direnc sagbit yani kablo kesidi. Burda degisken olan akim artikca veya azaldikca meydana gelen pakir kaybi gucu artacak veya azalacagi acik ve nettir.
 
Aydınlatma yükü 3 faza eşit bölünürse nötr akımı yok denecek kadar az olur. Bu nötr hattında gerilim düşümü olmaz demek. Bu durumda Gerilim yükselir yani tek fazda beslenen faz geriliminden yüksek olur. Gerilim yükselince tüketim artar, tek fazdada bakır kaybı vardır. Al takke ver küllah. Kayda değer bir fark olmaz arkadaşlar.
3 fazlı Dengeli yükleme her zaman tercih sebebi olmalı.
 
iki farklı yorum aldık. sorularimin yarısında durum bu . ama bu durum beni memnun ediyor arkadaşlar. hem sorularimin bir ise yaradığını düşünüyorum hem de bilmedigin den vicdan azabı çekiyorum ya bu yorumlar azıcık azaltıyor :)
 
Pcu=I.I.R

direnc sagbit yani kablo kesidi. Burda degisken olan akim artikca veya azaldikca meydana gelen pakir kaybi gucu artacak veya azalacagi acik ve nettir.
bu yorum ile
erilim yükselir yani tek fazda beslenen faz geriliminden yüksek olur. Gerilim yükselince tüketim artar, tek fazdada bakır kaybı vardır. Al takke ver küllah. Kayda değer bir fark olmaz arkadaşlar.
bu bakış acısını sakıncası yoksa masaya yatırılıralım.
en nihayetinde dağıtmak daha faydalı ama fatura açısından durum nedir
 
Anlaşılmayacak bir durum yok :)
21A'i tek fazdan çekersen, O fazın gerilimini düşürürsün evet bakır kayıpları 3 faz sisteme göre fazla olur ama gerilim düşüktür,akım azıcık düşüktür I=U/Z
3 faz beslemede akım faz başına 7amper yük dağılımı tam dengeli olduğu için nötr akımı sıfır yani nötr gerilim düşümü yok. Mesafe uzadıkça bunun etkisi fazla olur. I^2xR tek faz beslemeye göre azıcık azaldı ama gerilim düşümü azaldığından(gerilim azıcık arttığından) tek faza göre çekilen akım azıcık arttı.

Özetlersek bir yandan azıcık kar ederken diğer yandan azıcık zarar ediliyor.
Netice: Kayda değer bir fark gözleyemezsiniz arkadaşlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,170
Mesajlar
915,623
Kullanıcılar
449,934
Son üye
peldayilmaz

Yeni konular

Geri
Üst