Etiketi olmayan Trafonun kac kva oldugunu nasıl anlarız?

alikemal ' Alıntı:
aslında OG/AG trafonun AG tarafı kısa devre yapılarak "kısa devre empedansı ve yükte kaybı" bulunur. ama trafoya og tarafının nominal akımı verilir. ve oluşan gerilimler ölçülerek Uk ve Pk bulunur.

Güzel olan ayrıntıdır.
Mesajınızdaki detay trafoya og tarafının nominal akımı verilir. noktası. Haklısınız bu konuda. Yani bir akım kaynağına ihtiyaç var galiba. Ve laboratuvar ortamına.

Ama biz şebekeye bağlı olan trafonun AG çıkışını kısa devre ettiğimizde trafo OG'den nominal akımından fazlasını çeker.
Yanlış amlaşılmasın da...

Bir arkadaşım, (nasıl olduysa artık) 1000kVA'lık trafonun AG çıkış barasını kısa devre etti elindeki 1mm2 lik kabloyla.
Hem de sigortadan önce (Yani direkt olarak trafo çıkışından.) Kablo elinde patlamış. Patlamayla birlikte panonun yan tarafında 30x30cm'lik delik açılmış sacın erimesiyle. Allahtan direkteki ayırıcının sigortası atmış. Bizimkiler de hızlı kaçmış refleks olarak da sadece elindeki yanıkla kurtuldu arkadaş. Ben olaydan daha sonra gördüm panonun halini, kapkaraydı.
Daha önceki mesaımdaki sert uyarım onun içindir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bu tarz denemeler oldukça yanlış, trafo imalatçıları tarafından bu tarz denemelerin yapılması daha uygun olacaktır.
 
bu test için laboratuvarın şart olduğu muhakkak. OG tarafının nominal akımı veridiğinde trafonun Uk değerine göre (4, 4.5, 5, 6 vs..) 2000V'a kadar (daha da fazla olabilir.) bir gerilim oluşur. eğer kısa devre işlemi nominal gerilimde olursa (30000 mesela) yukarıda anlatılanlar gelir başımıza. yani çok tehlikeli.
 
ABB trafoların üzerinde fabrika çıkış numarası var. bu numarayı ABB'ye bildirdik ve bize trafonun kac KVA oldugunu bildirdi.
 
Ben de 1600 kva trafonun çıkışını, yükteyken kısadevre ettim.Trafonun değil de,izolatörlerin ve eriyen baraların,bir de tavandan dökülen kireçlerin nominal gücünü buldum :)
ABB de trafo testi için cihazlar var.Arkadaşımız sorunu hala çözemediyse,en doğrusu ABB yi aramak ( trafo sanırım ABB) kullanmayı düşünüyorsa,bu vesile ile bakımını yaptırmak.
 
benden de akşam eğlencesi:

630 KVA trafomuzun bakımını yapmışız. herşey bitti ve çocuklara bir şey unuttuk mu diye soruyorum;
bu arada güvenlik amaçlı taktırdığım timsahları unutarak.
"tamam jaco33, herşey ok."diyorlar. ben de 50 m.ilerideki seksiyonere gidiyorum.
gayet klas bir hareketle sağ pazumun bana verdiği yetkiye dayanarak tüm gücümle kolu vurduruyorum yerine.

çocuklara bağırıyorum"geldi mi-geldi mi?". onlar"gelmedi-gelmedi"diyorlar.

trafo odasına gidiyorum ve şirin 3 adet timsahın buşingler ve toprak arasında derin bir bağ kurduğunu farkediyorum. gözle kontrolde krokodillerin uçlarında kararma oluşmuş fakat bunun dışında renk-koku görmüyorum. söküyorum.

direğe çıkıp üçü de atan sigortaları değiştiriyor ve yine enerji veriyorum. o da ne! elektrik hala yok. 10 dakikalık bir araştırmadan sonra elektrik kurumunu arıyalım diyerek telefona sarılıyorum. şu cevabı alıyorum.
"az evvel bir arıza meydana geldiğinden elektrikler şu an kesik. arkadaşlar bakmaya gittiler"

kendilerinde meydana gelen bu arızanın sebepleri üzerine derin düşüncelere dalarak sessizce telefonu kapıyorum.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,877
Kullanıcılar
449,998
Son üye
Muharrem_Arslan

Yeni konular

Geri
Üst