Dinamoya ısı rotordanmı sargılardanmı yayılır?

Turbojet21

Üye
Katılım
3 Kas 2020
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
50
Dinamoya ısı rotordanmı sargılardanmı yayılır
 
Ne fark eder ki ?
Sargıdan da olabilir, rotordan da olabilir.
 
Bu ısınma noktaları motor tipine ve stator/rotordaki sargı yapısına direk bağlıdır. Seri (üniversal) motorlarlarda stator ve rotordan birlikte, sabit mıknatıslı fırçalı DC motorlarda sadece rotor endüvi sarımlarından, asenkron motorda hem stator hem kısa devreli (sincap kafesli) rotordan elektrik akımı geçtiği için joule yasasına göre üzerinden geçen akımlarla bu sargılar ısınır. Belirli devirlerle (RPM'le) dönerken bu ısı mile akuple bağlı olan ve gücün bir kısmını soğutma yoluyla soğuran bir soğutma fanıyla dış ortama aktarılıp aşırı ısı birikmesi (yoğunlaşması) etrafa dağıtılır ve rotor/stator sarımları, rotor/stator nüvesi, vb. yeterince soğutulur, tüm olay budur.

Bu ek güç kaybını göze alıp rotor miline bağlı bir fanı koymamamızın temel nedeni; rotorun dönerken (kendi kinetiğiyle) kendiliğinden de olabilecek olası ısı dağılımını daha homojen ve garantili bir hale getirmek, daha doğrusu cebri hava sirkülasyonu yoluyla rotor/stator arasında yoğunlaşan ısı bloklarını motor içinden söküp dış ortama (atmosfere) daha kolay kanalize edebilme fikridir. Bu fikri her kim bulduysa yıllardır muntazam olarak uygulanıp çok iyi sonuçlar motor soğutmasından başarıyla alınmış oluyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Eğer ısı rotordan motora yayılıyorsa bu, su ile soğutulmasının motoru daha iyi soğutacağı anlamına gelir. rotordan su transferi yapmak ısınmayam motor anlamına gelebilir.
Yapılan 30 saniyelik yüksek akım testinde rotor dokulamayacak derecede ısınmasına rağmen sargıların hiç ısınmadığı tespit edilmiş.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst