Düşük güçlü elektronik balastla yüksek watt.'lı flüoresan lambaların çalıştırılması

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Değerli arkadaşlar ve değerli forum üyeleri;

Evlerimizde son yıllarda büyük çoğunlukla kullandığımız elektronik balastlı tüm tasarruf lambalarının (E27 duylu) bazı durumlarda flüoresan lambaları kararıyor,içten flamanları kopuyor ve kullanılamaz hale de geliyor veya elektronik balasttaki elemanlarındaki bazı arızalar nedeni ile yalnızca bu eleman bozulup flüoresan ampul kısmı ise sağlam kalıyor.Bu durumlarda başvurduğumuz bir yöntem olan sağlam kalan bu üniteleri birleştirip kullanma şeklimizde,"elektronik balastın watt değeri/flüoresan lambanın watt değeri" arasında,eski klasik tipte starter/balast kullanılan sistemlerde olduğu gibi,ayni watt. değerinde elektronik balast ve flüoresan lambaların kullanma zorunluluğu da bulunmamakta,daha düşük güçlerdeki balastlar ile daha yüksek güçteki flüoresan lambaların yine başarıyla yakılabilme durumu da olabilmektedir.

Örnek olarak 25 watt.lık ince simit şeklindeki tasarruflu flüoresan lambalarını ele alalım.Bu balasta biz 25 watt.lık ince simit flüoresan yerine 32 watt.lık normal kalın veya ince tipteki flüoresan lambalarını da ayni soket bağlantısıyla bağladığımızda normal şeklide yanacağını görebiliriz.

İkinci örnek olarak da 20 watt.lık tasarruf lambalarındaki balastı sağlam kalıp flüoresan lambası kopmuş bir lambadan aldığımız bu elektronik balastı,25 watt.’lık tasarufflu simit flüoresan lambanın,plastik iç gövdesi içine monte ediyoruz.Buna ister 25 wat’.lık,ister 32 wat.’lık ince veya kalın simit şeklinde olan flüoresan lambaları geçme soketinden bağladığımızda lambanın yine normal olarak yandığını göreceğiz.Ancak balastın watt. değeri bu defa 25 watt. değil de 20 wat.. olduğundan sadece ince tipteki 32 watt.lık simit flüoresan lamba bağlantısında normaldeki 32 watt’a 32 watt şeklindekine de çok yakın ışık şiddetinde ve kalitesinde bir ışık (Aydınlatmayı da) elde edebileceğimizi göreceğiz.

Daha da düşük watt. değerli balastlar ile (örneğin 11-13 watt.lık balastlar ile) yine 32 watt.’lık çok ince veya daha kalın tipteki simit flüoresan lambaların yakılması da denenebilir.(Henüz denemedim) Ancak kanaatimce lambanın yine hafifçe de olsa yine de yanabileceği,ancak aydınlatma kalitesi açısından çok verimli de olamayacak şiddette bir ışığı (lümen olarak) verebilecek olacağı da düşüncesindeyim.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bu konuyla detaylı araştırmalarım mevcut. Öncelikle bütün sitelerde diğer ustalarım hemfikir olduğu husus bu tür birleştirmelerde balastın watt değeri florasanın watt değerine ya eşit ya da büyük olması husunda. Sebepleri ise yüksek güçlü florasanı yakmak için balastın aşırı şekilde ısınıp arıza verme durumu.
Hatta çok değerli Bülent abimizle özelden bu tür mevzulardan çokça konuştuk.:)
Ama şöyle bir kaçamak yapmıştım 30 watt CFL'nin elektronik balastını 32 watt florasana mont ettik uzun zzamandan beri çalışıyor. Ama sizin gibi aradaki fark uçurumlarda değil.:)
Şimdi benim kafam karıştı. Şimdi araştırmaların ile sizin söyleminiz arasında kaldım. Sorun ışıktan gereği kadar verim el edememek mi yoksa balastın ısınıp arıza vermesi mi?:p
 
Merhaba.Sn. öğretmen 27 hocam,aman kafanız hiç karışmasın bu konuda.Çünkü söyledikleriniz konusunda Bülent ustam ile de hem fikir de olduğunuz üzere eski (Klasik) tipteki,yani starter ve şok bobini kullanan sistemlerde bu tam olarak geçerlidir.Örneğin o sistemde 18 watt.lık balasta siz 20 watt.lık 20 cm.flüoresanı bağladığınzda starter de 20 watt. seçilse bile,ancak voltaj 220 vac'nin biraz üstünde olduğunda 230-240 vac olduğunda kolayca ateşlenip de yanıyor,düşük voltajlarda yanıp yanıp sönerek tüp deşarjı hiç başlatılamıyordu.Eski,klasik sistemlerde böyle birebir ayni watt.'a tam olarak uydurma zorunluluğu da vardı.

Şimdiki tüm elektronik balastlarda ise starter olmayıp ilk ateşleme sizin de çok iyi bildiğiniz gibi hiç olmadığından siz örneğin 24-25 watt.lık elektronik balastı 32 watt'lık bir flüoresana bağladığınızda (evde 3 ayrı yerde bu şekilde 2-3 yıldır sürekli çalışan ve hiç arıza yapmayan flüoresanlarım da var,zaten onları referans alıp da sizlerle bu bilgiyi paylaşma gereği de duydum.) sanki 32 watt.lık balasttan da besleniyor gibi normal çalışıyor bu lamba.

Ama watt konusunda sizin de hassasiyetle üzerinde durduğunuz gibi sn. öğremen27 hocam,aradaki watt farkı (elektronik balast-flüoresan watt'ı) en fazla 3-4 watt olması en iyisidir (İdealidir belki de).Daha fazla watt farkında lamba yine normal de çalışıyor ama çok verimli çalıştığı ve tam normal parlaklığında da çalıştığı söylenemez.Ama 3-4 watt fark bir şey farkkettirmiyor bu konuda da.Örneğin pc çalışma yerimde üst köşedeki aydınlatmamda simit flüoresan 25 watt.lık ve 20 watt.lık bir tasarrruf balastıyla çalışıyor.Renk kalitesi ve ışık verimliğinde de bir azalma sözkonusu değildir,1-1,5 senedir de kullanımdadır.Evin holünde bulunan 32 watt.lık normal simit flüoresanda da, eski sistemi kaldırılıp yerine 25 wat.lık tasarruf simit lambası içinden sökülmüş elektronik balastla konulmuş şekliyle devamlı da çalışıyor,3-4 yıldır o da bir sorun vermedi.Yine evin balkonundaki 32 watt.lık normal flüoresan da keza ayni şekilde 25 watt.lık daha önce flüoresanı bozulan ince simit tip tasarruf lamabasından çıkarak içine adapte edilmiş bir halidir.Yani 3 ayrı yerde de çalışan bu sistemlerde şimdiye kadar bir arızaya da hiç rastlamadım.

Yeni satın aldığım tasarruflu ampüller (Daha ziyade de 20 watt.lıklar) bazen alındığı anda da arıza verebiyor,yani bu sistemlerin garantili çalışma süresi veya dayanıklı kalması gibi bir durumları da,siz de çok iyi biliyorsunuz ki pek de bulunmuyor.Benim uygulama amacım da tasarruftan çok öte elde kalan atıl durumdaki parçalara yeniden hayat verebilmek şeklindeydi.Çünkü 3-4 veya 7 watt kadar farklı olmasıyla da elektrikte çok büyük bir tasarrufu da sağlamak çok da mümkün değildir zaten.Önemli olan evdeki tüm cihaz ve makinelerin enerji sınıfının C yerine B, A, +A sınıfından en başta da seçilebilmiş olmasıdır.(Yani şu ENVER konusudur.) Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim Binbaşı Hocam....
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,719
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst