buchholtz nedir ??

Koruma rölesinin diğer koruma devreleri
( aşırı akım,kısadevre ) çalışmamışmı ?
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Koruma rölesinin diğer koruma devreleri
( aşırı akım,kısadevre ) çalışmamışmı ?

Koruma çalışmıştı sami üstadım kesici devre dışı olmuştu 2 defa daha denedik bizim kesici ile beraber dağıtıcı firmanın ana fiderini açtı ve hat başı fiziki atlamasını kopardı.Muhtemelen çok güçlü bir kısa devre oldu.
 
Sekonder koruma yerine,sigortalı yük ke-
sicili bir koruma yapılmış olsaydı ne gibi
sorunla karşılaşabilirdik gibi bir tartışma
geçirdinizmi ? Camper kestiğine göre,muh-
temelen,3 fazlı bir kısadevre geçirmiş olma-
lısınız.
 
Sekonder koruma yerine,sigortalı yük ke-
sicili bir koruma yapılmış olsaydı ne gibi
sorunla karşılaşabilirdik gibi bir tartışma
geçirdinizmi ?



Sigortalı yük ayırıcı olmuş olsaydı Allah korusun kesicinin yanındaydım hemen muhtemelen kolumu bacağımı yada canımı kaybedebilirdim.Daha da ilginci röle 0,03 zamanına yani en düşük zamana ayarlı idi .Sigorta kesinlikle bu açmaya yetişemezdi muhtemelen hücre patlardı.İlgili tartışma konusunu hatırladım ve sizi tekrar tekrar takdir ettim ilgili konuda haklı olduğunuz bariz ortaya çıktı.
 
Son düzenleme:
Sağolun teşekkür ederim.Bazen iş yapan müteahitler ve taşeron elektrikçi firmalar enerji ile ilgili iş aldıklarında hep şikayet ediyorlar ya ne gerek var kesicili hücreye yada ne gerek şu kesitte iletkene gibi tavırlar sergiliyorlar bu yanlış bir tutum sahada çalışan personel için ciddi riskler oluşturuyor.
 
Başıma gelen olay yeni yere fabrikayı taşıdık ( taşınmadan 4 gün evvel elektrik geldi projede 1000 kva mal sahibi eski trafosun koymuş).trafo baktım ooo süper 800kva trafo var oh yaşadık şeklindeyim bu arada fazla bir yükümüz yok toplam 300kw falan 2 ay sonra Bakım yaptırayım dedim yağ eksik yağı doldurur doldurmaz contalardan şelale gibi aktı koruma ünitesi var çalışmıyor trafo bakıma koruma ünitesi hemen yenisi ile değiştirdim var diye güvenmeyeceksin her yıl bakımda tüm alarmları kontrol ettiriyorum manuel olarak . İşin garip kısmı içerdekide kısa devre olmaması yağ seviyesi conta kadardı?

Firmaların küçük güçlü trafolara takmama nedeni maliyet olabilir.Fakat siz trafo sparişi verirken bu koruma cihazını talep ederseniz büyük ihtimalle takılır.

Normal şartlarda bir trafoyu yakmak uygun koruma elemanları şeçilmiş ise çok zordur.Şimdi sırasıyla hangi korumaların olduğunu sayalım yüksek gerilimden korumak için parafudur,aşırı akımdan ve kısa devre gerilimlerinden koruma için 3 faz aşırı akım ve toprak aşırı akım rölesi,alçak gerilim kısmında termik manyetik şalter v.s koruma elemanları şimdi sizin hermetik ve bucholz röleniz olmasa bile işletme ve koruma topraklama larınız ve şalt malzemeniz uygun ise bunlar fazlasıyla trafonuzu koruyacaktır ve taktırmaya gerek yoktur kişisel görüşüm.

Mesela trafonuz büyük güçlü buckholz yada hermetik korumayı takmak zorundasınız.Çünkü bugün 1600 kva bir trafonun yaklaşık maliyeti 50 bin tl civarı ve yaşadığımız bir kötü örneği anlatayım bundan iki gün önce 1600 kva trafomuz yandı muteahit firma trafonun yerini değiştirmiş fakat hermetik koruma rölesinin bağlantılarını yapmamıştı trafo da yağ eksiltmişti.Aşırı akımdan trafomuz yandı.Bu korumalar bağlı olsaydı belki hasar çok büyümeden açma yapıp trafoyu kurtaracaktı.Bazen vereceğin 3-5 bin tl lik bakım seni 50-100 bin gibi rakamlardan kurtarır.

Geçmiş olsun Usta merak ettim sizdeki trafo hermatik tip ise nasıl yağ eksiltiyor trafo yerli üretim mi?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,316
Mesajlar
916,652
Kullanıcılar
450,149
Son üye
yusuf_19034

Yeni konular

Geri
Üst