Bu nasıl bir ısıtıcıdır?

uçak16

Üye
Katılım
3 May 2009
Mesajlar
436
Puanları
31
Yaş
61
Silikon çubuk ısıtıcıdan söktüm ptc benzeri bir malzeme bu malzeme nedir bunun büyük boyutlusu bulunur mu? Kaç dereceye kadar çıkar ısısı?
 

Ekli dosyalar

  • SAM_2611.JPG
    SAM_2611.JPG
    275.2 KB · Görüntüleme: 51
  • SAM_2612.JPG
    SAM_2612.JPG
    273.2 KB · Görüntüleme: 48
Ptc bu, daha büyük var 3 pinlilerde tv için yalnız tablet hap kadar.
 
TV lerde var onu biliyorum da bunun yapı maddesi nedir?Bu materyali değişik yerlerde kullanmak istiyorum da PTC olarak biliyorum ama ebatları nedir kaç voltta ne kadar ısı verir bunları öğrenmek isterdim.
 
Seramik,ama elektriği kötü ileten ve bu nedenle direnç görevi olan bir seramiktir.Seramik,taş direnç olarak dış kaplaması (Koruması) yüzünden bu ismi alan ve satılan watt.lı olan köşeli dirençlerin,bu ebadı kullanım amacına göre (Silikon tabancasında 220 voltta daha küçük,diğer 12 volt uygulamalarında daha büyük ebatlarda olabilen) seramik ptc bir dirençtir. Ama anladığım kadarıyla 100-1000 adet alibaba.com,vb. gibi Çin menşeli olan satış sitelerinden genelde çok sayıda (bazı boyutları ve türleri ise birkaç tane de) sipariş edilebiliyor."Seramik ptc direnç-sıcak silikon tabancalar için" diye google'da yazdığınızda karşınıza değişik ebat ve voltajlarında çalışanı (Hatta 12 voltla çalışanıyla değişik boyutlarda ve watt gücünde seramik soba bile yapmışlar,araya sıkıştırmalı metal plaka eşanjörlerini tam olarak da koyarak) vardır. Toplu siparişlerle geldiğine göre elektrik-elektronik dükkanlarında belki parakende olarak da satılabilir diye aklımdan geçiriyorum.Ama bunu tam olarak şu anda bilemiyorum.

Bu seramik ptc direnç eğer ufalanıp tam olarak da parçalanmadıysa,yani tam bir bozulma (devre dışında kalma) ihtimali hemen hemen yok gibi. İki adet sizin de söylediğiniz gibi sıkıştırma plakaları (Metal iletken kollektörlerle) 220 vac'den gelen elektrik, bu seramik ptc direncin yüzeylerinden tam olarak da geçerek devresini tamamlarken ısı (Silikonu eritecek kadar) açığa da çıkartıyor.Açığa çıkan bu ısı miktarını (Kcal ve cal olarak) kataloğunda kaç watt olduğu tam belli ise, rezistanslarda açığa çıkan ısı hesabındaki Q (Isı) formüllerinden faydalanılarak da hesaplanabilir. Megep pdf dökümanı olarak "ısıtıcı rezistanslar" konusu MEGEP'in pdf'leri indirme sitesinde vardır,biliyorsunuz.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
teşekkürler.Benim amacım bunun teknolojik olarak imalatı burada yapan yok mu ?Çok teknoloji istiyen bir ürüne benzemiyor.Bunun normal krom nikel sarılmış telden elde edilen ısıdan farkı nedir ?Verim konusunda karşılaştırma yapılabilir mi?
 
Toz metalurjisi (Sinterleme tekniği) ile çok büyük olasılıkla (kanımca ) imal edilmiş,sonradan özel olarak da fırınlanmış (Elektiriki bir rezistansı sağlayacak toz şeklindeki bu rezistans metallerinin tozunu ve seramik malzemesinin asıl tozunu,belirli oranlarda da karıştırarak) (Tıpkı bakır tozlu ve grafit tozlu yani karma yapılı fırçalı (Üniversal-doğru akımlı) elektrik motoru kömürlerinin sinterlenme imalatına da çok benzer olarak) olabilir, çünkü ben de çok merak edip onu çıkararak çok yakından da incelemiştim.Bu iletimli özel baskıyı yapan iletken pirinç plakalardaki oksitler (pirinçteki yeşil renkli bakır karbonat,vb.) iletime engel olup onun tam çalışmasını da geçen zaman içinde bir olasılıkla önleyebilir,ama zımparalanıp yerine konursa tekrar (seramik tam kırılmadıysa eğer) çalışması da gerekir.

Ni-krom rezistans teliyle verdiği ısıdan bir farkı ise, onun gibi çok aşırı kızarmadan,yani kızgın bir teldeki gibi geniş ve çok sınırlı yerden değil de, daha bölgesel olarak yoğunlaşmış ve tek,özel bir bölgeden bu ısıyı (Isıyı iyice içinden dışarıya doğru verip dağıtabilmesi için ayrıca ısı plakaları veya silikon tabancasında,bu silikonun içinden geçeceği,içi delikli döküm,ısıyı ileten özel parça tutturulur ona,biliyorsunuz) daha yoğun (Tellerle olanı çok daha geniş alan+yüzey=hacme 3 boyutlu olarak dağılmış olarak) verebilmesi olarak da düşünülebilir.

Bakın,tam 12 voltla çalışanlarını nette incelerseniz çok sayıda olup,paralel monte edilip imal edilmiş olanlarını,bir kuvars-rezistanslı sobadan sonra yeni nesil diye görebildiğimiz yeni elektrikli sobalarını değişik watt'larda 12 volt dc.lik olarak yapılmışlarını görebilirsiniz. Isı hesabında kW'ın ısı değeri eşleniği,bu amaçla kullanılan ampirik formüllerle ,yani bazı dönüşümlerle Q (kcal) > kW (Elektrik gücü) çevirmeleri şeklinde kolayca da yapılabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,718
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst