Bilgisayar ve bios önemi...

Bios biosdur. Power on reset ile CPU calismaya baslar ve bios programini kosturur.
 
Resimdeki bios ne iş yapıyor biliyor musun?O süs değil...Şimdi gelişti UEFI bios üretiliyor.Ben 2009 yılı modele göre yazdım...
ilk kişisel bilgisayarımı 1997 aldım. ve makinelerle tanışmam 3-4 yıl önceydi. 97 den sonra 10 taneden fazla bilgisayar aldım. kullandım. bir ara teknik servis hizmeti de vermiştim ama ben sizin elinize su dökemem. şimdi biosun işlevini ben yazmayayım, yukarıda gerekli açıklamalar yapılmış. bios aynı zamanda kontür sayar ve tarihi kontrol eder, eğer bir de internet bağlantısı varsa tarihi düzelt diye uyarı verir. düzeltmezsen çalışmaz.
 
Absurt, hatalı bir tarih olması işletim sisteminin hatalar yapmasına sebep oluyordu. Yeni sürümlerde düzeltilmiş olabilir.
 
Evet eminim...Ben 13 senedir bu masaüstü bilgisayarı kullanıyorum...Bu denendi ve pil takınca açıldı.Internette profesyonel yazılar da benim görüşümde.Bu ciddi durum pil tam biterse ve fiş duvardan uzun zaman çekilirse pil çabuk biter pil değişimi ister...Bu pili değiştirmek profesyonel bilgi ister.Bazilarinda bios yakınında pil değişiminden önce mini fiş bacak değişimi yapılır.Sonra gene eski fiş yuvasına takılır.Bu fiş yuvasi resimde beyaz bios yanında görülüyor...ORHAN
Yeni UEFI bios gelişmiş farklı yetenekler var.

Bios pili biterse açılış yapmaz mı? Emin misin Orhan abi ?
Elektrikli bazlamasına iddiaya girelim istersen.
Çeşitli model bios ve UEFI bios var.
 
Benim de ilk PC'im Commodore 64 idi. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar konu bayağı bir iddia kısmına girmiş, ben az buçuk kendi tecrübelerimi ve bilgimi yazayım (Bu arada mersinde işim elektronik pc, notebook anakart tamiri ile uğraşıyorum), şimdi bios pili olmayınca açılmayan anakartlar var, bunun nedeni bazı anakartlarda biosun üstünden ios entegresi 3 volt u almazsa açılmıyor, bir diğer olay ise örneğin bazı acer anakartlarda bios u söküp bilgisayarı pilsiz adaptöre bağlarsan makina direkt start alıp açılır, bios pilini takınca ise normal power düğmesi ile açabilirsin, bunlar tamamen üreticinin devre yapısı ve düzenlemesi ve pilin o yapıda devreyi tamamlayıcı rol oynaması ile alakalı bir olay, bios manuel girdiğimiz şartlandırmaları hafızada tutar, bu boot sırası, tarih saat bilgisi ve eğer çok hassas bir kullanıcı iseniz ram, ekran kartı, fan ince ayarları vs vs gibi bilgilerdir, kalanı ise standart zaten sabit kendisindeki anakarta özel ayarlardır ve değiştirmediğiniz sürece kalıcıdır ve windows açılışını vs etkilemez, zaten bir bios hatalı takılmış, ram, ekran kartı vs gibi bir ünite olduğunda bunu algılamadığında bilgisayarın kendisi görüntü vermeyecek veya çalışmayacaktır, bios ilk powere bastığınızda anakarta takılı üniteler bu anakarta uygunmu diye donanım tanımlaması yapar, bunları normal görüyor ve görüntü verdiyse gerisi windows için boştur, yani boot ayarı düzgün olan standart ayarlardaki bios ile bir windows illaki açılır uefi veya Legacy farketmez, nedeni ise windows ihtiyaç duyduğu anakart,ram,işlemci bilgilerine vs zaten standart bios ayarlarından erişmektedir, gerisinin windows ilk açılışı için bir önemi yoktur.
Driver vs sonraki olay.

Not: Uefi kurulum için illaki boot edebilmesi ve açılabilmesi için uefi boot ayarları düzgün yapılmak zorundadır, uefi kurulmuş bir windowsu, Legacy ayarları ile açamazsınız, hata verebilir, Legacy kurulu bir windowsu ise bios ayarları uefi olarak ayarlıysa boot ederken yine hata verebilir, (Uefi biosların çoğu csm uyumludur).
 
Son düzenleme:
Şu camiada 32 yaşından sonra bilgisayarla tanışan bir ben miyim yahu?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,751
Kullanıcılar
449,973
Son üye
sfc16

Yeni konular

Geri
Üst