3000-4000w inverter

Hocam ciddimisiniz bunu muuuu özenmeden çizdiniz :eek: Ben hiç bişey bilmediğimi kabullendim benim böyle çizmem epey zor ya :/ ve ısıs daha öğrenmedim hocam.. " (düşük gerilim verdiği tarafı sakın prize bağlamayasın çok dikkat et)" demişsiniz ters bağlasam nolur ? ben bunu çıkış kısmında kullanıcam dimi hocam 14v ac ölçtüğümüz uclardan bağlayıp diğer taraftan 240 alıcam ? :) Hocam bu arada bütün yardımlarınız için çok teşekkür ederim 2-3 gündür hep yardım ediyorsunuz :) Respect..
 
Bende tam çözemedim isisi ne zaman otomatik çizdirsem böyle garip gurip çıkarıyor, bunu çidirirken zaten elemanları otomatik yerleştirmede problem yaşadım, bahsettiğim board edge için büyük bir kare çizdim ancak öyle otomatik yerleştirme yaptı, bir eleman diğerinden 15 cm uzakta yerleştirildi sonra elimle düzelttim bazılarını yönlerini değiştirip tekrar düzenledim, yani bu otomatik yerleştirme işinde ayarlar var onları çözmek lazım, pad to pad clearance, vs, elemanlar arası uzaklık, yollar arası uzaklık, bord sınırlarına uzaklık, eleman gruplandırma birçok şey var belki onlardan oluyor ne bileyim, çizime çok ihtiyacım olmadığından ben elle düzeltmeler yapıyorum, kaynak olarak hep tavsiye etmişimdir, megep in isis ares proteus başlıklı ne dökümanı varsa indirip okuyabilirsin gayet güzel örnekli anlatıyor, ben dersini görmedim o kaynaklardan öğrendim, yani seninde böyle çizmen zor değil 3 gün oturdum sürekli megep kaynağını okuyup örnek devreleri uyguladım böyle oldu abartılacak birşey yok, övülmeyi sevmem zaten övülmeyide yerilmeyide önemsemem ben doğru bildiğimi yaparım seven sever beğenmeyen beğenmez, kendini bizimle kıyaslama örneğin ben elektronikle ilgili çok uygulama yaptım ama aramızda 10 yaş var senin yaşındayken ares deseler yeniyormu içiliyormu diye sorardım (ki çocukluğumdan beri elektroniği severim uğraşırım), yani sen benden daha ileridesin. Ters bağlama dememin sebebi tahmin edebileceğin gibi 12 volt verip 20 katını alacağım yere 220 V verip yine 20 katını alırız buda bir yanlışlık yaparsan seni yolcu bile edebilir demek yardım edelim derken katil etme bizi. Yardım konusuna gelince burda yardım için bulunuyoruz, öğrenmeye hevesli birileri olsunda bildiklerimizi paylaşalım bari bir işe yarasın diye düşünürüm hep.
 
Bizde megep modülü kullanıyoruz derste zaten haftada 4 saat proteus görüyoruz ben evdede zaman ayırıyorum belki erken zamanda çözerim bu programıda üniye başlamadan bende hocam kendimi bildim bileli elektrikli şeylerle uğraşıyorum :) umarım en kısa zamanda bu programı çözerim.. Ve trafoda düşük tarafa 240v versem çıkıştan 4800 v alırım bu gerilim atlama yapar mı hocam ve amper olarak yüksek midir ?
 
Yok 4800 V alabileceğini sanmıyorum, ya trofon yanar erir, kısa devre olur sigortayı attırır, yada 4800 volt üretmesi gereken yerdeki sargılar ki bu sargılar birbirine çok sıkı bitişik sarılır, arasında bu gerilim atlar çıkışta bişe göremezsin, yüksek gerilim üretmek için uht trafo kullanman lazım. Ben yinede bir ihtimal üretirde risk oluşturur diye söyledim, aslında denemediğim için ne olduğunu bilmiyorum yaptığım sadece teorik yaklaşımlar, hatalı birşeylerde yazmış olabilirim yazdıklarımı okuyupta hatalı olduğunu bilen birileri varsa düzeltmesinden memnuniyet duyarım. amper birkaç şeye bağlı biri trafonun gücü trafo 480 watt gücünde olsa ve 4800 voltu üretse 0.1 amper olur değilmi? Buda seni öldürmeye yeter. Birde şebekeden çekebileceğin akıma bağlı evde tek prizden en fazla 16 amper çekebilirsin, buda trafo gerilimi 20 katına çıkarıyorsa akıma 20 de 1 ine indiriyor demektir, trafo bu gücü (220*16= yaklaşık 3000 watt) maksimum 0.8 amper çıkış verir buda seni hayli hayli öldürür demek, böyle bir trafoyu evde bulamazsın, tersine düşünürsen bu trafo normal bağlı iken şebekeden 220V maksimum 16 amper çeker (çalıştıracağı cihaz 12 voltluk ise akım 320 ampere kadar çıkabilir varmı böyle bir cihaz yok adam niye bu güçte trafo kullansın) sende tersine kullanımda çıkıştan maksimum 220 volt 16 amper alabilirsin daha yüksek gerilim bu trafoya zararlıdır, dediğim gibi sen bu trafodan normalde 12 V x amper alıyorsan bu işi tersine yaparkende 12V x amper verip 220 ye çevirtmelisin, dönüp dolaşıp aynı şeyleri söyledim, bu arada 220 V rms (root mean square- ortalama değerdir) aslında bunun alternatif akım olduğunu düşünürsen tepe değeri 320 volttur 320 voltu kök2 ye bölünce 220 değeri çıkar rms değer tepe değerin kök2 ye bölünmüş halidir, neyse sen amacına odaklan boşver bunları yeri geldiğinde öğrenirsin.
 
Hocam kusura bakmayın cevap yazmakta geciktim :) Epey karışık işler gibi görünüyor ve tehlikeli uğraşmaya gelmez belki daha ilerde şimdi değil ama dediğini gibi şimdiki projeme odaklansam en doğrusu olur yeni bi devre edindim bi arkadaştan ısıste çizmiş çalışıyorda salı günü ıspartadayım ogün parçaları alır tekrar kıbrıs'a döndüğümde devreyi tamamlar herşeyi burda paylaşırım hocam :)
 
Denenmiş çalışan bir devreyi yapmak daha iyi, çalışmazsa senmi biryerde hata yaptın yoksa devremi hatalı derdine düşmezsin. Bu arada Kıbrıs ta elektronik malzeme bulmak zormudur, aradığını bulabiliyormusun, fiyatlar nasıl?
 
Kıbrısta sayılı yerler var hocam bu malzemeleri bulabileceğim 3-5 yer var ben bugüne kadar pek sıkıntı çekmedim bulamama sorunu gibi İstediğim ellerinde yoksa ve eğer gerçekten ihtiyacım varsa Rum kesiminden getiriyorlar veya Türkiyeden fiyat olarak dün aradığımda 555 entegreye 2bucuk tl dedi pek fiyat bilgim yok doğrusu ama türkiyede 2tl olan parça burda 3-4 tl olsa gerek :)
 
direnç.net veya bluemavi sitelerinden fiyat bakabilirsin, İstanbul Karaköyde sitedeki fiyatlara bulunabiliyor, Türkiye de şehrine göre site fiyatının 2 katına kadar fiyat çıkıyor, yani 555 e taş çatlasa 1 lira verilir, fiyatlar dediğin gibi Kıbrıs da iki katı oluyor demekki. Bahsettiğim sitelere bir sor Kıbrıs a kargo varmı, ne kadar belki kapına kadar kargo dahil daha ucuza getirtirsin. Bu arada bahsettiğimiz devredeki NE555 dir, bluemavide 0.19 TL + kdv, 25 kuruş.
 
Anlaşılan o ki bu kıbrıstaki şirketin sahibi gemi ile mersine gelse herşeyi oraya sipariş edip arabaya koyup gelse %300'den fazla kar elde ederek satıyor temiz iş :D Ve hocam bayramda türkiyedeyim ordan alıp gelicem gerekenleri belki orda tamamlar burda trafoyu bağlarım :)
 
Hadi bakalım hayırlısı, yine sıkıntın olursa yaz, devreyi belki yapım aşamalarınıda burada paylaşırsan çok güzel olur, başarılar dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,209
Mesajlar
915,829
Kullanıcılar
449,988
Son üye
hmos23

Yeni konular

Geri
Üst