11 KW motoru yıldız üçgen çalıştıramadım.

Sayın seriç,arkadaşımız orada hatalı bir şey yazmışsa biz de doğrusunu yazar düzeltiriz.Motor bağlamış mı acaba diye yermeyiz pek. cevap yazanlardan birisi orada der ki beyler etiketinde 220/380 Volt yazan bir motor şu manaya gelir: Yani üçgen bağlantıda bir sargıya düşen gerilim 220 V tu geçemez. Daha doğrusu bir sargının iki ucu arasına 220 Voltttan fazla gerilim uygulama demektir
evet etiketteki bu değer gerçekten de bu manaya gelir.üçgende 220 volt 3 faz verebilirsiniz,yıldızda ise zaten 380 volt 3 faz verirseniz,sargı başına 380/karekök3 yani 380/1,73= 220 volt düşer.
O halde etiketinde 220/380 volt yazan motora sargı başına 220 volttan fazla veremezsiniz.Bu da demektir ki üçgende 220 volt,yıldızda 380 volt vereceksiniz.
Kolay gelsin
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaşlar yukarda etiket bilgisi verilmiş bir motor hakkında hala Y/Ü den basedilmesi beni gerçekten şaşarttı bu motor Türkiye şartlarında (F-F 380v ) kesinlikle ara bir trafo,...vs olmadan ÜÇGEN çalıştırılamaz.

Burada gözden kaçan başka bir nokta var. bazı dışardan gelmiş makinalarda (özellikle Rus) panoda 2. bir trafo vardır. ya da sonradan konur bu tarz ilginç motorlar genelde onlardan çıkar. Gerçi marka Alman ama Dünya standartlarını belirleyen Türkiye olmadığına göre fazla söze gerek yok.

Burada sorun ya da atlanan asıl mesele farklı bence

iyi paylaşımlar
 
arkadaşlar bilgilendirmek isterim 220/380 demek yıldızda sargıbaşına 220 volt ta üçgen de 380v düşer demek mustafa arkadaşımızın dediği gibi değildir olay yani yıldız noktası nötr kabul edilir
 
hsnuys ' Alıntı:
arkadaşlar bilgilendirmek isterim 220/380 demek yıldızda sargıbaşına 220 volt ta üçgen de 380v düşer demek mustafa arkadaşımızın dediği gibi değildir olay yani yıldız noktası nötr kabul edilir

Sn.hsnuys anlattığınızı yanlış anlamadımsa, yanılıyor olmalısınız.

Zira Sn.m-usta-fa kardeşimi hiç sevmesemde söyledikleri doğrudur.

Saygılar
 
peki etikette ne yazarsa yıldız üçgen yol verilir?
istersen bir motorun üzerine bak öyle söyle
 
hsnuys ' Alıntı:
peki etikette ne yazarsa yıldız üçgen yol verilir?
istersen bir motorun üzerine bak öyle söyle

kızmanızın kimseye faydası yok usta emin olmadığınız konuda bilgi vermek vermemekten dahada kötüdür.

380v / 660v yazan 5kw üstü herhangi bir motora Yıldız üçgen yol verebilirsiniz. Şebekeniz sağlamsa istediğiniz güçte herhangi bir motora (Türkiyede bulunan Şebeke şartlarında) etiketinde 380v / x v yazması halinde istediğiniz gibi yol verebilirsiniz.(Direk üçgen)

Saygılar
 
kızmıyorum arkadaşım tamam o zaman bunlar teml konulardır siz yine istediğiniz gibi bağlayın motorlarınızı ok.ama ben ce yinede bir yıldız üç gen çalışan bir motorun etiketine bakın lütfen
 
sayın hsnuys
Ben abuzettini bilirim.Yıllardır otomasyon işi yapar.Ben de 31 yaşımdayım ve ilk defa lisede yıldız üçgen motor bağladığımda 17 yaşlarımdaydım.Ben bir fabrikanın elektrik-elektronik Bakım sorumlusuyum.Takdir edersiniz ki fabrikada yüzlerce motor bulunur.Bunları da ben bağlarım.Vakti zamanında hata yapıp motor yaktığım vakidir.Hala da hata yapma motoru ya da fabrikayı yakma ihtimalim de var.Ama lütfen bize hiç motor görmemiş muamelesi yapmayınız.Ben bildiğimi yazdım.Hatasız kul olmaz.Ama hata yapınca da kabullenir özür dilerim.Forumda bu tarz yazışmalarımız da oldu.Tabii siz de eminim mesleğinizde tecrübeli bir insansınızdır.Bu yüzden de ben size hiç motor görmemişsiniz gibi davranmıyorum.
Forumda olmasına rağmen yine yazayım.
yıldız bağlı dengeli bir yükte,her yüke düşen gerilim,verilen gerilimin karekök 3 e bölümü kadardır.
Yıldız bağlı motorlar gibi.
Motorun etiketinde 220/380 yazıyorsa,yıldız çalıştıracaksanız 380 volt veriniz,üçgen çalıştıracaksanız 220 volt veriniz demektir(220 voltun faz- faz arası olduğunu ve 3 faz olacağını belirtmek isterim)
böylece sargı başına hep 220 volt vermiş olursunuz.Biz motoru buna göre sardık,sargılarımız 220 den fazlasına dayanmaz demektir.
gamak motorların web sitesinde bir pdf dökümanı var.Orada TERMINAL CONNECTIONS AND STARTING yazan yerde etiket örneği var.
dikkat ederseniz zaten belli bir gücün altı direkt online demiş.220 volt üçgen /380 volt yıldız diye de belirtmiş.
http://www.gamak.com.tr/katalog/GENERAL_INSTRUCTIONS_MANUEL.pdf
 

Forum istatistikleri

Konular
128,470
Mesajlar
917,817
Kullanıcılar
450,415
Son üye
demirhan80

Yeni konular

Geri
Üst