1 amper öldürür mü

oğuz.a

Üye
Katılım
6 Eyl 2014
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba arkadaslar ;
1 amper öldurur mu?( telefon output degerleri 1 amper degerinde fakat zarar vermiyor.
Bazi forumlarda okuduguma gore 0.30mA üst sınır kabul ediliyor.burada bi çelişki var )
Dc/ ac amperin gücu degisir mi ?:)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sadece geçen akımın değeri değil süresi de ölümde etkendir. Süre 100-200 msn olursa birşey olmaz ama bir kaç saniye sürerse öldürür.
 
Merhaba arkadaslar ;
1 amper öldurur mu?( telefon output degerleri 1 amper degerinde fakat zarar vermiyor.
Bazi forumlarda okuduguma gore 0.30mA üst sınır kabul ediliyor.burada bi çelişki var )
Dc/ ac amperin gücu degisir mi ?:)
O bahsedilen akım iç organların üzerinden geçen gerçek akımdır. Mesela kalbin üzerinden 70mA akım belli bir süre geçerse kalp durabilir. Genelde elektrikle çalışırken sağ el kullanılmalı. Çarparsa sağ el üzerinden ayağa kadar uzanan gerilim kalbin üzerinden geçmez. Ve yaralanma az olur. Ama uzun süre akıma kapılınırsa ölüm kaçınılmaz....
 
Merhaba arkadaslar ;
1 amper öldurur mu?( telefon output degerleri 1 amper degerinde fakat zarar vermiyor.
Bazi forumlarda okuduguma gore 0.30mA üst sınır kabul ediliyor.burada bi çelişki var )
Dc/ ac amperin gücu degisir mi ?:)


Sadece akım değil, gerilimde önemli 12 volt 1 amper zararsızdır
 
DC gerilimde ve AC gerilimde akım olayları farklıdır insan için 0.1 A bile zararlıdır yani bu akım bile insanı çarpar fakat bu akımda olduğu gibi gerilim değeride önemlidir eğer gerilim AC 100 Volt gibi değerlerde insanı çarpacak kadar etkilidir fakat DC 30 Volt olursa ve akımı biraz daha yüksek olursa ( çok yüksek olmamak şartıyla) bu insanı çarpmaz yani elektrik enerjisinde ne yüksek gerilim nede yüksek akım olamamalıdır elektrikle şaka olmaz :)


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Murath isimli arkadaşa katılıyorum. Zira demir kaynak makinalarında voltaj düşürülüp, akım yükseltiliyor. Elektrotla temas etseniz bile size bir şey olmuyor. Fakat iki metal oluşan yüksek akım sayesinde birbirine yapıştırılabiliyor. Tam tersinde de öldürmeyebilir. Tavuk kümeslerinde sulukların üzerine konulan şoklama cihazlarında voltaj yüksek ama akım çok düşük olduğundan tavuk sadece çarpıldığını hissederek bir daha o tele çıkmamayı öğrenir. Yani ölümün olabilmesi için akım, gerilim ve zamanın aritmetiksel çarpımlarının belli bir değerin üzerinde olması ve bunların üçünün de ayrı ayrı belli değerleri aşması gerektiğini söyleyebiliriz.
 
Merhaba arkadaslar ;
1 amper öldurur mu?( telefon output degerleri 1 amper degerinde fakat zarar vermiyor.
Bazi forumlarda okuduguma gore 0.30mA üst sınır kabul ediliyor.burada bi çelişki var )
Dc/ ac amperin gücu degisir mi ?:)

Merhaba.1 amper 12-24 volt dc/ac'de öldüremez.Çünkü vücut direnci deri tam kuru iken yaklaşık 1 ila 2 k.ohm olan (*) bu değerinden I=V/R'ye göre en az 30 mA akım (KAR'inde insan için olan üst koruma sınırıdır,doğrudur) geçemez,bu düşük voltajlarda.Keza 12 volt 60-75-90 amper*saat olan akü de insan için normal şartlarda (Kuru şartlarda) yine tehlikesizdir.Çünkü hem vücuttan 30 mA bir akım bu voltajda hiç geçemez,hem de 65 volt ac/dc'nin çok altında bir voltaj değeri de olduğu için öldürücü olamaz.

Voltaj 65 volt ac/dc'nin üzerine çıktıkça ac akımda 50 hz olarak da devreye girdiğinde,bu artan yüksek voltajla birlikte azalan vücut direnci (Ayaklardan,ellerden sağlananan tam bir topraklanma,asitli,tuzlu,bazik elektrik iletkeni sıvılarla tam temasın da sağlandığı özel durumlarda) vücuttan geçen akım,30 mA'in hem üstünde,hem de 65 voltun kat kat üstündeyse,bir de frekans 50 hz. ve uygulanma süresi de çok uzun olursa (Çok yüksek frekanslara ac akımlara insan vücudu bir tepki de veremez bir istisnai olarak,vücudu etkilemeden de vücuttan direk olarak geçer,yalnızca atlayan yerlerdeki bir şerare yakabilir elimizi,sadece o kadardır) sol taraftan (Kalbin olduğu kısımdan) geçen akımla kalp durabilir.(Allah korusun!)

Dc/dc değeri olarak aküden asitli ellerde örneğin parmaklardan ayaklara doğru asitli elle geçen akım değişebilir.Bu asit derişikliği arttığında,ayaklar ve el toprakla (Yerle) daha çok topraklandığında,geçen bu amper değeri de artar.65 voltun altında olduğundan vücut için öldürücü olamaz,ama uzun süreli maruz kalmada Tesla'nın bir teorisine göre vücuda uzun vadede de bir zarar verebilir.Bu nedenle kaynak makinelerinden,elektroliz kaplarından,yüksek amperli akü gruplarından uzun vadede maruz kalınmaktan kaçınılmalıdır.

Telefon makinesi off hook (telefon açık) durumunda yaklaşık 600 ohm empedans
gösterir. Bu konumda telefon makinesi hattan 20-120ma akım çekmeye başlar ve buna
döngü akımı denir. Telefona gelen hat besleme voltajı, telefon on hook (telefon kapalı)
durumdayken 24 veya 48Vdc standartlarındadır.(24Vdc sadece özel telefon santrallerinde
kullanılmakta olup şehir santrallerinde bu voltaj 48Vdc’dir). Bu durum telefon off-Hook
(telefon açık) durumuna geçip hattan akım çekmeye başladığında 6-8Vdc olur. Bir telefon
makinesinin zili hattan gelen yaklaşık 75Vac 20-40Hz ile çalar.


MEGEP /ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ/
BİNA İÇİ HABERLEŞME TESİSATI 1/HAT BAĞLANTISI/ SAYFA 9'daki bilgilere göre "hat bağlantısı"nda zil çaldırma için 75 volt ac ;40 hz.'lik bir akım telefon makinesine yollanır.Bu değer 65 voltun 10 volt ac. kadar üstüdür.Ancak I=V/R'ye göre 85 volt için en az olması gereken direnç değeri R=V/I'dan R=85/0.030 yani R=2.83 ohm' dur.Bu da ne demektir,bina toprak hattının megerle ölçülen kabul edilebilir bir toprak direnci (1-3 ohm arası topraklama direnci için istenilen özel bir değeridir.) İnsan bu omaj değerinde de olamayacağı veya bu değere kadar kendi vücut direncini düşürüp azaltamayacağına göre bu voltaj için doğrudan bir ölüm riski (85 volt ac. de 30 mA'in de ayni anda vücuttan da geçmesi) çok uzak görünüyor.Keza hat açık olduğunda,yani standby'da (hazırda) hatta devamlı bulunan 48 volt-52 volt dc.'de insan vücudu için I=V/R'ye göre benzer olarak yine ölümcül bir risk teşkil edemeyecektir.

* İnsan vücudunun dış deri direnci (Kondansatörün yalıtkan olan dielektrik katmanına da benzetilebilir.) mevcut yağ dokusuna,kendi özel yapısına,cinsiyetine,vb. birçok etmene de bağlı olarak çok değişebilir.En düşük omaj değri olarak 1 k değeri,en yüksek omaj değeri olarak da 2 k değeri bir varsayımla baz alınabilir.Bu iki değer arasında,yukarıda sayılan etmenlere bağlı olarak ara değerlerin ölçümü de yine mümkün olabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Vücuttan geçen akım değeri önemlidir 30mA Alternatif akım ve üstü 200-300msn'den uzun süre vücuttan geçmemelidir.
Bu akımın vücuttan geçmesine neden olanda 2 faktör vardır birincisi gerilim değeri ikinciside vücuttan akan akım yolunun direnci, akım direncin en zayıf olduğu güzergahtan ilerler. I=U/R
Her insanın vücut direnci farklıdır, bu metabolizmayla vücuttaki su/yağ oranı ile alakalıdır.
Gerilim 220v'tur elin nasırlıdır, ayağında ayakkabı vardır, kefeni yırtarsın.
Banyodan çıkmışsındır vücut ıslak, ayaklar ıslak tahtalı köyü boylarsın.
 
Son düzenleme:
:Ş) merhaba konuyla ılgılı bır anımı anlatayım mantıklı cevap içinde gelır :) askerlığımı burdur 58 topçu tugayında yaptım muhabere dersınde elektrik elektronik bılgısı olmıyan bırı askerde oğrendıklerıyle ders verıyor bizde mecburen dınlıyoruz sıkıysa dınleme askeriz:) ders veren zat sirayla her iki elimizin parmağımıza telefon kablosunu bağlıyor çıkaramıyacağımız şekılde her bağlanan kişi 50-60 metre gıdıyor bızım zamanımızda manyetolu telefonlar vardı kolu çevırınce 90 volt cıvarında voltaj uretıyordu bu zat telefonu parmaklarına takılı kabloya bağlayıp telefonun manyeto kolunu çevırıp 50-60 mt uzaktakı arkadaşımızı hoplatıyor bundan zevk alıyor sıra bana geldı bağladı kabloları 50-60 mt gıttım ellerımde bağli olan kabloları kısa devre ettırdım bılıyorum çarpılacağımı afedersınız bu oğretmen zat ök....z kısa devre ettığımı gordu ama aklı ermiyor:) başladı telefonun manyeto kolunu çevırmeye çevırıyor bana bakıyor hiç hareket yok soruyor elektrik gelıyormu evet geliyor ama çok az dıyorum:) adam okadar çevırdıkı hava sicak sirilsıklam terledı sucuk gibi:Ş)) sonunda anladı aklı erdı ellerını yana aç dedı açarmıyım yat surun ceza verdı ama çarpılmaktan ıyıydı arkadaşlarımın ıntıkamınıda almış oldum sonrası bana kin gudsede ben yalakalık edıp tabur elektronik kademesine attırdım kendımı sonuçta sayın binbaşi nın dedığı gıbı 65 volt uzerı 90 volta kadar öldürmesede surundurur bu konuda amerıkalılar işi bılıyor zenginlerde onun için 110 volt kullanıyorlar
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,722
Kullanıcılar
449,959
Son üye
çor-man

Yeni konular

Geri
Üst