İnverter verim hesaplama ?

zeybek ' Alıntı:
Hareket kontrol arkadaşım;
Devirdeki düşme ile, tasarruf sağlanacağını söylüyorsunuz doğrudur, ama burada motor anladığım hidrolık pompa çalıştırmaktadır. Motorun devrını düşürdüğünüz anda, pompa basıncında düşme olacak ve beklenen işlevini yapamıyacaktır. Bu durumda, beklenen tasarruf gerçekleşmiş olmaz , üretimden kayıp olacağı düşünülebilir...


Arkadaşlar yardımlarınız için teşekkürler fakat msj yazmadan önce daha önceki mesajları okursanız sevinirim. Motorun ne amaçlı kullanıldığı daha önce belirtilmişti. İlginize teşekkür ederim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Arkadaşlar lütfen konuya damdan düşer gibi girmeyin, başka arkadaşların kafalarını karıştırmasına sebep olabilirsiniz.

Sn.Zeybek, daha önceki yazılarımızı okuyun lütfen.

Sn.Roboelektronik tarafından kullanılan sistemde gerekli minimum motor devri hesaplanabilirse kazancın ne olacağı hesaplanabilecektir. Yani üretimde veya motorun kullanıldığı sistemde makinenin çalışma amacına hizmet edebilecek minimum motor devrinin hesaplanması gereklidir.

Lütfen bu konuda bilginiz var ise paylaşalım.
 
volverine arkadaşım küçük güçlü motorlarda cos 1 olabilir çünki cihazın içinde yeterli güçte kondansatör vardır. Ama 355 kW için cihazdaki kondansatörler ancak % 1-2.. gibi bir fayda saylayabilir kanımca.

Roboelektronik aşağıda bu konu ile ilgili bir makale var lütfen okuyunuz. Bir de afıınıza sığınarak küçük bir tahminde bulunmak istiyorum silindiri merak edenler için.
Bazı Yağ fabrikalarında malzemeyi silindir ile ezerek yada kırıcıdan sonra silindirden geçirerek işleme sokarlar yada kademeli bir silindir sistemini direk pres olarak kullanırlar. Sanırım son tahmindeki gibi presin kendisi silindir. Bu durumda devrin azalması üretim bandının hızının azalması olur ki bu istenmez. Fakat pres için yağ basan değişken momentli bir pompa olsaydı fayda daha çok olurdu gibi. (makaleden)
 

Ekli dosyalar

  • enerji_tasarrufu.zip
    233.1 KB · Görüntüleme: 96
Moderatör tarafında düzenlendi:
100kw lık bir motor hiç bir zaman 100 kw enerji harcamaz bunu yük belirler gerçek harcana güç çekilen akımla orantılıdır.
 
Merhaba arkadaşlar, 132 kw'lık bir motor invertersiz çalışmaktadır. Inverter bağlanırsa ne kadarlık bir verim elde edilir, bunu nasıl hesaplayabiliriz. Acil yardım ederseniz sevinirim, teşekkür ederim.


Fan pompa kompresör uygulamalarında enerji tasarrufunu SINASAVE programı ile yaapbilirsin. Google içinde "sinasave" diye aratırsan siemens'te ilgili siteye ulaşırsın. işine yarar, kullanımı da çok kolaydır.
 
^3 ne demek ne demek oluyorsabi,t bir degermi yada yanlıs mı yazıldı
 
6 sene aradan sonra gecikmiş bir cevap olabilir ama bende başka birşeyi araştırırken konuyu gördüm...

Bazı arkadaşların dediği gibi aslında işi formüle ederek direkt olarak frekans konvertörü/invertörü ile motorun hızını atıyorum 1500d/d'dan 1000d/d'ya çekip tasarruf etmek KISMEN mümkündür KISMEN değildir.

Bunu çok kısa ve tecrübeyle sabit olarak açıklamak gerekirse;

bir motor yüke maruz kalmadan tam kapasite çalışıyor olsaydı ve bu durumda hızını düşürmek isteseydik EVET-TASARRUF EDİLEBİLİRdi ve hemde ciddi miktarlarda olurdu.

Ama motor yüklüyse, (ki yüksüz boşta çalışan motor olmaz :) ),
hız motorun sürücü desteği ile dönüş performansını yada momentini kaybetmeyecek noktaya kadar düşürebilir ve tasarruf edebilirsiniz. Aksi takdirde sürücü optimum momentin altındaki bir devirle çalışmaya zorlanırsa bu sefer torkunu kaybetmemek ve bağlı elemanları hareket ettirebilmek için şebekeden çektiği akım artacaktır.

Biz çeşitli motorlarla tamamen sürücülü olarak sabit devirlerde çalışıyoruz ve bunu sadece kalkış demerajının önüne geçmek ve aynı zamanda UPSlerden kalkış anında geçen aşırı akımı engellemek için kullanıyoruz.

Yani kısacası bu işi biraz deneme yanılma ile görebilirsiniz, kağıt üzerindeki rakamlar kolay kolay tutmaz.

Bazı yükler sürücülü motorun milindeki kasnağı büyüterek(tabi çalışma şeklinize göre değişir) düşük frekanslarda çok rahat çalıştırılarak devirden kazançla tasarruf edilebilirken, bazı yüklerde motor miline bağlı kasnağı küçülterek 50hzden daha yüksek frekanslar yardımıyla hareket ettirilebiliyor ve kazanç sağlıyor.

Daha net bir ifadeyle, durum fazlasıyla YÜK ve bu yükü çevirebilmek için gereken optimum momenti yakalayabilecek frekans değeri ile alakalıdır diyebilirim. Azıda zarar çoğuda zarar olan bir yapı bence.

Eksik yada yanlış birşey varsa arkadaşlarımdan düzeltmelerini rica ediyorum, ki bende aydınlanayım..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,719
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst