kaçak akım rölesi

tayfyardim

Üye
Katılım
17 Nis 2008
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
39
Konum
Düzce
arkadaşlar benim evin panosunda taktığım kaçak akım rölesi bugün gizemli bir şekilde faz girişinden yani ana Şebeke faz girişinden yandı. kaçak akım rölesini en öne koymuştum. yani ana şebeke faz girişini ilk karşılayan k.a.r idi. 40A 30mA Siemens k.a.r bu. ondan sonra 5 metre ilerde bir 32A'lik sigorta bulunuyor. bugün aniden k.a.r faz girişinden yandı. sebebini ben aşırı akımı k.a.r ilk karşıladığından bir şey yapmamasına ve birşey yapmadığınan kablonun yanıp girişi izole hale getirip elektriği kesmesine bağladım. bu durumda öne bir sigorta bağlamayı uygun görüyorum sonra k.a.r'yi bağlayacağım. böylece aşırı akımı ilk sigorta karşıladığından hemen devreye kesecek ve k.a.r ve tüm sistemi kurtaracak diye düşünüyorum siz ne dersiniz?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sigorta 32 Amperlik Kaçak Akım Röleniz 40 Amperlik bana aşırı akımdan değilde farklı bir sebepten arızalanmış gibi geldi. Ayrıca sigortanın belirli bir açma süresi var karakteristiğine göre sizin yaşadığınız sorunun sebebi bence aşırı akım değil.
 
ne farkeder ki; peki eğer faza 40A yada daha fazla bir akım gelmediyse faz kablosu neden erimişti. resmen sıcaktan kablo erimişti. ve 32A sigorta atmadığına göre bence çok yüksek bir akım geçmiş olmalı ki kabloyu eritsin. bu yüksek akım k.a.r nin çıkışına bile geçemeden k.a.r nin girişini resmen yakmıştı. çünkü çıkıştaki kabloda hiçbirşey yoktu. benim anlamadığım ya şebekeden aşırı akım yüksek voltaj aracılığıylamı geldi yoksa tesisatımda bir yerde kısa devremi var. sizce sorun aşırı akım değilse açıkladığım bu olayda sorun nedir? yani sizin teziniz nedir? ve neye dayandırıyorsunuz?
 
ayrıca k.a.r nin akım dayanma değeri sigortadan yüksek yada eşit olmalıdır. bu olaydada bu açıdan bir problem yok. k.a.r 100A bile olsa sonuçta daha iyi bile olabilir çünkü k.a.r sinin görevi sistemi aşırı akımda açmak değildir. faz ve nötr arasındaki fark akımını hissedip sistemdeki enerjiyi kesmektir. bu fark akımı her halikarda kaçak bir akımın habercisidir. çünkü bu akım nötrden geri dönmüyorsa başka bir yerden toprağa akmaktadır. oda bir insan üzerinden olabilir. işte k.a.r bunu önlemek için tasarlanmıştır.
 
Salam.
Məncə k.a.k.r-dən öncə faz girişində sigorta olmalıdır.çünki k.a.k.r sigorta kimi aşırı akım və kısa devre olayını görmür.
 
aşırı akımdan dolayı yanmadısya buyuk bir ihtimalle gevşek bağlantıdan yanmıstır.
 
Üzgünüm ama ifadelerinde çelişkiler var. "32A sigorta atmadığına göre devreden çok yüksek akım geçmiş olmalı ki kablo yansın" diyorsun. Eğer devreden 32 Amperden fazla akım geçerse ve sigortada sorun yoksa o sigorta devreyi kesecektir. Ayrıca sigortanın K.A.K.rölesinden daha küçük değerde seçilmesi iyi bir durum. K.A.K. rölesinden 32A'den fazla akım geçemeyecek anlamına gelir.
Bir devrede ardışık olarak bağlanmış isterse 5 tane sigorta bulunsun. En küçük akımlı sigorta en önce atar. Akımı ilk karşılayan falan gibi bir tabir olmaz. Yani evin girişindeki 32A'lik sigorta akımı ilk karşılıyor diye 6A'lik lamba sigortasından önce atmaz. Sigortalar birbirlerine seri bağlıdır ve hepsinden aynı şiddette ve aynı tarzada akım geçer. Belli ki K.A.K. rölesinin kablosunu iyi sıkmamış yani gevşek bağlamışsın. Oradaki direnç 0,5 Ohm olsa ve 20A akım geçse; P = I2 x R kadar ısı enerjisi açığa çıkar. Yani 20x20x0,5 = 200W Bir havyadan 5 - 10kat daha fazla ısı.
 
arkadaşlar benim evin panosunda taktığım kaçak akım rölesi bugün gizemli bir şekilde faz girişinden yani ana şebeke faz girişinden yandı. kaçak akım rölesini en öne koymuştum. yani ana şebeke faz girişini ilk karşılayan k.a.r idi. 40A 30mA Siemens k.a.r bu. ondan sonra 5 metre ilerde bir 32A'lik sigorta bulunuyor. bugün aniden k.a.r faz girişinden yandı. sebebini ben aşırı akımı k.a.r ilk karşıladığından bir şey yapmamasına ve birşey yapmadığınan kablonun yanıp girişi izole hale getirip elektriği kesmesine bağladım. bu durumda öne bir sigorta bağlamayı uygun görüyorum sonra k.a.r'yi bağlayacağım. böylece aşırı akımı ilk sigorta karşıladığından hemen devreye kesecek ve k.a.r ve tüm sistemi kurtaracak diye düşünüyorum siz ne dersiniz?

Kaçak akım rölesinin kesinlikle sigortadan önce bağlanması gerekir ayrıca evine koyduğun 32 A sigorta seçimin yanlış en az B tipi 40 A'lik bir sigorta olması gerekir (sebebi şohpenler 7000 W ki en az 31.5 A akım çeker). Ayrıca K.a.r 'sinin kısa devre dayanım akımına bir bak muhtemelen çok düşük bir değerdedir. Kısa devre dayanımı yüksek bir k.a.r seçersen yanma olasılığı azalır.... Böyle bir sorun yoksa eğer ve 32 A lik sigortan atmadığına göre arkadaşların dediği gibi geriye gevşek bağlantı kalıyor..
 
student arkadaşım benim ifadelerimi tam okumamışsın. ben dedimki sigortaya gelmeden önce kablo k.a.r sinin faz girişinde yanmış ve orda yabmış kömürden dolayı elektriksel olarak orayı izole hale getirmiş bu yüzdende akım sigortaya ulaşamamış dedim. dediğin doğrudur eğer sigortaları seri bağlarsan tabiki ilk önce düşük değerli atacaktır. fakat ben dünyanın hiçbir yerinde evlerde sigortaların seri bağlandığını görmedim duymadım. zaten mantıklıda değildir. her linyeye bir sigorta bağlanır. linyelerde birbirine paraleldir. ayrıca güç kavramıyla enerji kavramını biraz araştırmanı tavsiye ederim. ısıyı güç vermez enerji verir. güç ısının ne kadar hızlı artıp artmayacağını belirler. ordan 20A 200W güç demektir doğru ama bu güç çok kısa sürede veriliyorsa o bölgeye verilen enerki çok düşük olur.
 
arkadaşlar gevşek bağlantı olsa enerji gider gelir evde.. böyle bir şey yoktu. enerji bir anda kesildi. zaten faz giriş kablosununu yerinden bile çıkaramadım. o bölgeye yapıştı resmen..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst