zaman oransal kontrol ısı kontrolü nedir?

Katılım
23 Eki 2016
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
47
mrb.
ısı kontrol cihazlarında bazıları on/off / bazıları pid ve bazılarında zaman oransal kontrol özelliği var bu nedir? ve zaman oransal kontrol cihazlarından tavsiye edebileceğiniz varmıdır? tşk.
 
PID kontrolden Integral (I) ve Turevsel (D) etkiyi alirsak geriye sadece Oransal Kontrol (P) kalir.

Oransal kontrol yapan cihazlar belli periyotluk zamani oranlayarak cikisa aktarirlar ve boylelikle oransal kontrol yaparlar. Zamani oranladiklari icin zaman oransal olarak adlandirilirlar.

PID calisacak bir cihaz dururken Zaman Oransal calisan bir cihaz almamanizi tavsiye ederim.
 
oransal kontrol çıkışının 4-20mA veya 0-10v olmasıdır. oransal çalışmayıp PID çalışan termostatlar da var. lütfen dikkat edelim!.. oransal çalışmak demek PID demek olmuyor.
 
mrb.
ısı kontrol cihazlarında bazıları on/off / bazıları pid ve bazılarında zaman oransal kontrol özelliği var bu nedir? ve zaman oransal kontrol cihazlarından tavsiye edebileceğiniz varmıdır? tşk.
Efendim temel olarak kontrol sistemlerin de amacımız kontrolün mümkün olduğunca set değerine yakın veya bu sınırlar dahilinde kontrol edebilmektir.Bu kontrolü sağlarken hassasiyetin minimuma indirilmesi için çeşitli kontrol biçimleri yada formları uygulanır.bunlar;
1) Açık-kapalı (on-off) kontrol
2) Oransal kontrol (P)
3) Oransal + Integral kontrol (P+I)
4) Oransal + Türevsel kontrol (P+D)
5) Oransal + Integral + Türevsel kontrol (P+I+D)
6) Zaman oransal (time proportioning) kontrol formlarıdır.
sizin sorunuza gelirsek;
ON-OFF KONTROL de tahmin edeceğiniz gibi cihazınız set değeri altında enerjiyi tamamen verirken üstündeki durumlarda tam olarak kapatır.Bu tip bir kontrolün cihazınızın röle çıkışları olduğunu söyleyebiliriz.Isı kontrollerinde bu uygulama sıcaklığı sürekli salınım halinde tutar.Ayarlarınıza bağlı olarak bu salınım mın. ve max. degerleri arasındaki fark artabilir yada azalabilir.Ayarlar demişken son kontrol elemanlarınız(Örn. kontaktör) çabuk arızalanmaması adına Histerisiz kayıplarını ayarlamanızda fayda vardır.
PID(oransal+integral+türevsel); oransal kontrollerde "OVERSHOOT" yada "UNDERSHOOT" olarak tabir edilen anlık sıçrama yada sapmaların önüne geçmek için kontrole türevsel etkide eklenerek bu durumun minimize edilmesidir.Eğer bir PID kontrole ait grafik ile diğer kontrol yöntemlerine ait grafiği karşılaştıracak olursanız reaksiyon eğrilerinde rıpıl dediğimiz o dalga formunun daha düz olduğunu fark edeceksiniz.Burada ise uyarım pıd kontrolde parametrelerinizin ne kadar doğru ayarlanırsa o kadar düzgün bir reaksiyon alacağınız olacaktır.
ZAMAN ORANSAL KONTROL ise; Enerjinin bir periyodun belli bir yüzdesi yada kısmında veriliyor olmasıdır.Bu tarz bir kontrol özellikle son kontrol elemanlarınızın TRİAK yada TRİSTÖR olduğu durumlar için idealdir ki,bu kontaktörde olabilir tabiki.Triak, tristör son kontrol elemanı olarak kullanıldığı zaman enerji kesilip verme süreleri çok küçük aralıklara kadar indirilebilir. Bu süre 50 Hz'lik şehir gerilimi periyodu altına düşecek olursa rastgele bir ateşleme, güç problemleri doğuracaktır. Bu yüzden, ateşleme
sıfır geçişlerinde yapılır.Bu tip bir kontrolde kendinize önce oransal bant sonrada zaman periyodu belirleyin.
Oransal bandınız sıcaklığın alt ve üst limitleridir.Örneğin; set değerinizin 100 C olsun.oransal bandınızın 95 ve 105 derece olarak ayarlayabilirsiniz.zaman periyodunuda 10 sn olsun.ısı 95 ve 105 derece arasında iken bu zaman boyunca enerji verilir ve kesilir.Burada dikkat edeceğiniz bu periyotta enerjinin örneğin %70 inin veriliyor olmasıdır.%30 ise kesime gider;set noktasına yaklaştıkça bu değerler ters orantılı olarak hareket eder.Ancak min. set değeri altında yani örnekten yola çıkarsanız örneğin 90C ye düştüğünde enerji %100 e ulaşır.
Umarım sorunuza yanıt olmuş ve faydalı olmuştur efendim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,521
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst