Z Eksen Adım Kaçırma

lydra

Paylaşımcı üye
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
546
Puanları
106
Yaş
37
Konum
İzmir
Selam arkadaşlar, uzun süre oldu görüşmeyeli.. iş deşiklikleri şirketin batması yeni iş bulma derken baya bir zaman geçti. şu sıralar cnc ile biraz fazla haşırneşir oluyor fakat, sıkıntımı gideremedim.

konuya gelecek olursak, Z eksenini malzemeye sıfırladıktan sonra, işleme başlıyorum. verdiğim emir, 1.5mm dalma yapıp kazıma işlemi yapması.. organik formlar var. 15 dakika içerisinde kazıma işlemi hala devam ederken Z ekseni bu zaman içerisinde kendini yavaş yavaş kendi yukarı doğru çekiyor.. Mach3'te hala -1.5 olarak gözüksede, artık kesim yaptığım malzemeye bile değmediğini görüyorum. ne yaparsam yapayım çözemedim.

bir ara acaba çok mu hızlı dalma yapıyor, kalemi mi kaydırıyor diye kontrol ettim oda değil. muhtemelen Z ekseni her inişte ve çıkışta, azda olsa adım kaçırıyor. ve tam pozisyonuna gelemiyor. bu konu hakkında bir tecrübesi bilgisi olan var mı acaba?

yardımlarınızı beklemekteyim saygılarımla.

 
Eline sağlık güzel olmuş
1 - Bütün elektronik cihazlar bir arada yüksek parazit nedeni. parazitin en büyük kaynağı invertör
2 - Boşta da yapıyor mu bunu sadece malzeme işlerken mi
 
2. boşta yaptığını algılayamıyorum. çünkü 30 dakika boyuncu inişli çıkışlı iş yapıyor ancak 1mm, 1.5 mm yukarıya doğru kaçırma oluyor. şimyle söyliyim. mesela harf kazıyorum.. başladı biryerinden sonra o harf bitti, süratle yukarı çıkıp, diğer harfe gelip duruyor. sonra tekrar dalma yapıyor.. bu çıkma ve dalma işlemlerini çoook fazla yaptığı için, zamanla eksen yukarıya doğru kaçmaya başlıyor. ya Z ekseni spindleden dolayı ağır geliyor. yada step motor adım kaçırıyor. acaba çözünürlüğü arttırsam.. sorun ortadan kalkar mı? diğer yatay eksenlerde (X ve Y)'de böyle bir sıkıntı yok. yerçekimine karşı hareket ettirdiğim eksende bu hatayı alıyorum.
 
yada yerçekimie karşı bir yük mu uygulasam? havalı piston, yay, artık akla ne gelirse..
 
1 - Z eksenini tekrar kalibre et dene
2 - Z ekseninin dalma hızını düşür mesela 1500 ise 750 yap yavaş girsin malzemeye motor güçsüz ise adım kaçırır
 
şuan ivmeyi azaltıp feedrate'ide 250lere kadar çektim ama aynı sorun devam etmekte.. baş edemiyorum sorun neyden kaynaklanıyor olabilir?
 
z sürücüsüne giden dir puls enable kablolarına baktın mı ?
 
işten sonra kontrol edicem. hepsi Y ekseninde de X ekseninde de Z eksenindede aynı şekilde kablolaması yapıldı bundan eminim. faklı şekilde bağlantı olabilir mi?

buarada m542 kullanıyorum sürücü olarak.
 
kablolama aynıdır.
ama z eksenin breakout board ve m542 sürücü arasındaki o kablolarda sorun olmuş olabilir. gerekirse kabloları yenileyin. topu topu 3-4 kablo
 
şuan ivmeyi azaltıp feedrate'ide 250lere kadar çektim ama aynı sorun devam etmekte.. baş edemiyorum sorun neyden kaynaklanıyor olabilir?
bendede aynı sorun var ancak motor-mil arası kaplinin kaçırmasından şüpheleniyorum çünkü her seferinde uç 1. 1.5mm aşağı doğru kayma yapıyor. bilmiyorum başka ne olabilir. kablolarda sağlam.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst