Yayılı Gerilim Düşümü Hesabı

ikayserili

Profesyonel Üye
Katılım
10 Ocak 2007
Mesajlar
1,196
Puanları
481
Yaş
39
Konum
Ürgüp
Merhaba Arkadaşlar

Trafodan itibaren, örnek A kolunundaki AG şebekemizin gerilim düşümü hesabını nasıl yaparız ?
Konuyla ilgili hazır excel dosyaları araştırdım. Ve sağlam bir hesaplama yapan cetvel bulamadım. Konuyla ilgili araştırma yaparken bu hesaplamaya yayılı gerilim düşümü hesabı adı verildiğini öğrendim.

Bu konuyla ilgili olarak bilgi paylaşımı yapmanız mümkünmüdür. Eğerki bu konuda yeterli bilgi sahibi olursam güzel bir program yapabileceğimi düşünüyorum (yine ücretsiz sizlerin kullanımına sunacağım)

Havai iletken, yeraltı kablo seçenekleri olan bişey düşünüyorum.
hesaplama metodu nasıl olmalı. bazı hesaplar gördüm. sadece 1 adet güç girişi varken, bazılarında 2 güç olduğunu gördüm. 2li olanı düz mantık düşünerek bir direkte 2 branşman varsa diye kullanılacağını düşündüm.

Bilgi paylaşımında bulunursanız sevinirim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
P1 P2 ve P3 noktalarında ayrı ayrı 3 adet alıcı olsun. toplam gerilim düşümü formülü bu şekilde olur.

kolay gelsin.
20180427_085127.jpg
 
Mümkünse biraz açabilimiyiz lütfen
P1, P2 ve P3 Alıcı güçleri W olarak galiba.
L1, L2 ve L3 Hat Uzunluğu (metre) ve Kesiti Olmalı.
S1, S2 ve S3 ise ? S harfini güç olarak biliyorum.
biraz açıklar ve artı olarak örnek eklerseni sevinirim.

Artı olarak bir direkten 1 veya 2 branşman verdiğini düşünürsek nasıl olur ?
Elimdeki excel'de J1 ve J2 gibi ifadeler var. Büyük ihtimalle branşman veren yerlerde hesaplamaya dahil edilmeli diye düşünüyorum. Ama hesaplama olarak hiç yapmadığım için (tecrübe olmadığı için) nasıl yapılacağını bilmiyorum.

yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
P1, P2 ve P3 Alıcı güçleri W olarak galiba.
hayır kW olacak.

L1, L2 ve L3 Hat Uzunluğu (metre) ve Kesiti Olmalı.
uzunluk metre, kesit mm2

S1, S2 ve S3 ise ? S harfini güç olarak biliyorum.
değil kablo kesiti bunlar. birimi mm2 yani.

Artı olarak bir direkten 1 veya 2 branşman verdiğini düşünürsek nasıl olur ?
hesap yapılırken en kritik hat alınır yani en uzun ve en fazla güç çeken hat alınır. mesela yukarıda eklediğim resimde P2 noktası 2 kola ayrılıyor olsa ve p1 noktası en kritik nokta olsun p2 noktasında her iki kolun toplam gücünü alıyorsun. ve P3 ile P1 noktaları için de yukarıda yazılan formülü kullanarak formül revize ediliyor.

hesabı alçak gerilim trifaze sistem bakır iletken için yaptım. eğer sistem alçak gerilim ve hat trifaze aliminyum olacaksa 0,0124 yerine 0,0197 kat sayısı kullanılır.
 
Sami hocam
başta biraz araştırdım. fakat fazla bir kaynak olmadığı için takıldığım noktalar var.
J = Yayılı Yük / Hat Uzunluğu
Yani:
W/m yada kW/km
J1 için hangi yer için
J2 için hangi yerlerde doldurmamız gerekiyor ?
 
J1 - J2 parametreleri,genelde,bilinmeyen fakat ilerde olabileceği tahmin edilen yükler için kullanılan ve wat / metre cinsinden değerlerdir.Ve genelde ,sadece J2 değeri
kullanılmaktadır.Bu rakam,40 yıl önce 10 olarak kabul edilirdi.Şimdilerde ne kabul edildiğini bilmemekle beraber,asgari 150-200 arasında olacağını tahmin ediyorum.
İmar pilanı olan yerlerde,parsel bazındaki güçler asılı yük olarak hesaplanabilir.Köy ve mezralar dışında J1- J2 katsayılı hesabın fazla önemi olmasa gerektir.
Ek,yararlı olabilir.
 

Ekli dosyalar

  • Edaş gerdüş.rar
    17.1 KB · Görüntüleme: 197
Son düzenleme:
G98dnv.jpg

Resim Üzerinde Numaralandırma yaptım. ilgili numaralarla ilgili sorularım var. yardımcı olursanız sevinirim.

1) Trafo ile AG dağıtım panosu arasında kısımda, Örnek verecek olursak A kolunun Gerilim düşümünü yapacağız. Diğer B, C, D kollarından çekilen güçlerin toplamı girilmesi gerekmez mi ? Bu excel'i hazırlayan kişi bunu göz ardı mı etmiş ?

2) Sarı ile boyanmış ve Satır Başında J Akımı şeklinde yazılmış olan kutulara Watt değeri girmemiz gerekmiyormu ? Ayrıca benim temel düşüncem, programlarımı temel bilgisi fazla bilmeyen birisinin de kullanabilmesi için daha açıklayıcı ve basit arayüzü olmasını istediğim için. Bu Sarı kutulara ilgili iletken veya kablo üzerinden geçen yükün girilmesi isteniyor galiba. örnek verecek olursak pens amper metre ile 10 amper ölçtük. fazlar dengeli => 5265 W (Cosfi 0,8) gireceğiz galiba ?

3) Sn.Sami İNCİ Hocam'ın son mesajında belirttiği ileride gelebilecek yükler. J (Watt/metre) şeklinde giriş yapılması gerekiyor galiba ?

4) Branşman, Abone veya Hat Sonu Abone Yükümüz. Watt olarak giriş mi yapacağız ?

5) Reaktif yükler, Bu satırlar gizlenmiş. (yayılı gerilim düşümü hesabında fazla değinilmeyen bir husus'a benziyor. genelde bu konuyla ilgili fazla örnek yok). Burası ile ilgili bilgi verebilirmisiniz ? hesaplamada sanki sadece branşmanlardan gelecek reaktif yükler girilecekmiş gibi anladım. VAr şeklinde mi giriş yapılıyor.

6) Her satır için aynı Cosinüs fi değeri ve Talep faktörü yazılmış. Talep faktörü fazla kullanılan bir veri değil. eklenmesi gerekiyor mu ?

Sizin eklemek istediğiniz husular var lütfen beklerim. şimdiden teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst