Yardımcı sargı neden öldü?

HrnK

Üye
Katılım
1 Şub 2021
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba, bir sorum olacak fikir verebilir misiniz?
0.75 kW'lık çim biçme makinesi kullanıyorum. 20 yıllık eski makine.
makine sabit hızla dönerken hiç zorlanmadığı halde bağlantı kutusunda patlama oldu, duman attı.
bağlantı kutusunu açtım, daimi kapasitör sıcak ama kalkış kapasitörü paramparça olmuş.
Motor soğuduktan sonra acaba motora da zarar verdi mi diye sargılarda ölçtüm yaptım.
Ana sargı 4 ohm, yardımcı sargı 8 ohm civarı. Hiçbirinde Kısa devre yok. Motor sağlam.
motor etiketinde kalkış için 90 uF, daimi için 30 uF yazıyor.

Bobinciye gittim. Durumu anlattım. 90 uF'lık kalkış kapasitörü istedim O da bana elimde yok ama sana bu da işini görür diye bana 145-175 uF 'lik kalkış kapasitörü verdi.
"90 yerine bu da olur hem motor daha hızlı kalkar, hem de zaten motor hızlanınca hemen devreden çıkar bir şey olmaz" dedi.

bobini taktım. Makine gayet iyi çalıştı. Otları felan biçtim. Her şey normal. Yaklaşık 10 dakika sonra makine azıcık otlara girdiğimde (kalın otlar felan değil yani) makine yavaşlıyor. Otlardan çıkıyorum makineyi boşa dönderiyorum normal hızına geliyor. Bu sırada hafif beyaz dumanlar çıkıyor. Hemen kapattım. 10 dakika bekledim. Tekrar çalıştırayım dedim bu sefer hiç çalışmıyor makineden "dınnnn" diye ses geliyor. Yaklaşık 4 saat sonra İyice soğuyunca sonra motor sargılarını ölçtüm.

Ana sargı 4 ohm (sağlam) kısa devre yok
yardımcı sargı 1 ohm ve gövdeye kısa devre.

Şimdi yardımcı sargı neden öldü? Aklıma gelen 2 seçenek:
1) bobincinin bana bu da olur diye 90 uF yerine 145-175 uF lık kalkış kondansatöründen olabilir mi?
2) Ya da daha önce patlayan kalkış kapasitörü patlarken yardımcı sargının emayesini birazcık eritti. Ben de daha güçlü kalkış kapasitörü takınca daha güçlü demek daha çok akım demek o da son vuruşu yaptı.

Bobincinin suçu varsa hasarı karşılamasını isteyeceğim.
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
geçmiş olsun güzel insan, umarım bu size akıl değneği olmuştur. forumumuza yeni üye olduğunuz için bilmemeniz gayet normal. bileşenler değiştirilirken özellikle kondastör amcalarda +/- % 10 değer farkı göz ardı edilebilir eksi yön tavsiye edilmez diye defalarca yazdık, çizdik, anlattık. ama yapacak bir şey yok geçmiş olsun. iyi bir usta bulmanız dileğiyle.
 
Yardımcı sargıyı devreden çıkaran ne ?
A) Santrifüj anahtar
B) Röle
C) PTC
Ben A seçeneğini seçiyor anahtar devreden çıkamadığı için ilk önce kondansatörü havaya uçurmuş, yeni kondansatör gelincede tamam ben en iyisi yardımcı sargıyıda yakayımki usta eli değsin bana demiştir diye düşünüyorum. Attım...​
 
Alıp takanın hiç mi suçu yok? Makinayı ona verseydiniz kontrollerini yapıp kondansatörüde o takıp elinize verseydi o zaman bobinajcıdan talebiniz olabilirdi. Geçmiş olsun.
Benim neden suçum olsun. Başta bobinajcıya "Bak etikette bu yazıyor sen bana fazla veriyorsun" diye belirttim. O da kalkış anında devreye girer sonra devreden çıkar. Daimi kondansatör kadar önemli değil dedi.
zorlandığını haber verecek bi motor koruma şalteri varmıy dı?
yok.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst