Tek faz motor arızası

Ahmetgng

Üye
Katılım
17 May 2016
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar merhaba çalıştığım yerdeki kompresöre ait tek fazlı motor arızalandı. ilk olarak motordan bahsedeyim. Motor 220-240V 3,5A 0,6 kw etiket değerlerine sahiptir. Yapı olarak çift kondansatör ile yol verilmektedir.
Arızadan kısaca bahsetmek gerekirse motor yaklaşık 30-40 sn kadar çalışıyor sonra ise duruyor. Pens ampermetre ile motorun çektiği akıma baktığımız da 20-24 amper arası değerler okuduk. Bu değer bu güçteki bir motor için kalkınma akım değeri için bile oldukça fazla diye düşünüyorum. Sonrasında motoru söküp mekanik bir arızası var mı diye elle gözle kontrol ettik ve boşta çalıştırdık. Daha sonra sargı dirençlerini ölçtük. Motorun giriş klemensleri c, n, l uçlarından oluşmaktadır. C-N arası 10 ohm C-L arası 7 ohm ve N-L arası 3.2 ohm olarak ölçtüm. Sargılarla gövde arasını kontrol ettim herhangi bir kaçak yok. Ayrıca sargılarda yanık varmı diye gözle kontrol de ettik herhangi bir yanık gözükmüyor. Tüm bunlara rağmen motor nasıl 20A akım çeker bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Peki kondansatörleri kontrol ettiniz mi?

Kondansatörlerin değerleri ile gerçek ölçülen değerler birbirini tutuyor mu?
 
Bağlandığı yerde bir sıkışıklık falan olmasın.
Boşta normal mi?
 
Boşta çalışırken de duruyorsa motor üzerinde bir yerlerde termik röle var demektir.

Termik açarak duruyorsa fazla akım çekiyor ve bir sorun var demektir.

Tekrar çalıştırmak için ne gibi bir işlem yapıyorsunuz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst