Yapmaz olaydım(acil yardım)

Alihans53

Üye
Katılım
23 Eyl 2017
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
26
İyi akşamlar herkese hemen konuya gireyim olayı başından sonuna kadar anlatayım.
Mutfakta farklı prizlerde birinde ketılla su ısıtırlen diğerinde tost makinesini kullanıyordum 10 dk kadar kullandıktan sonra çat sesi geldi arkamı bi döndüm televizyonun arkasından ani bir beyaz duman ve koku geldi hemen sigortaları indirdim be herşeyi prizden çıkardım olay bundan sonra gelişiyor ne olduysa artık.20-25 dk sonra televizyonu prize taktığımda çalışmaz sanıyordum ama ekranı açıldı açılır açılmaz fişten çektim .sonra 2+1 ses sistemini taktım muzik açtım ve çalıştığını görünce tam prizden çıkaracaktım yine bir duman ve koku geldi ama hala daha çalışıyor. Sonra kombi bozuldu anakartı yandı büyük ihtimalle . Bu sırada mal sahibine haber verdim elektirikçi bekliyorum tabi aradan 1 saat geçti buzdolabını takayım dedim taktım çalışmadı dedim ketılıda takayım taktım ketılı çalıştırınca buzdolabı çalışıyor ketıl çalışmıyor. Ketılın tuşunu kapatınca buzdolabı çalışmıyor garip bir hal aldı durum başka odada ışık açıkken kurutma makinesini çalıştırınca ışık kısılıyor derken ampuller patladı zaten. Aradan 2-3 saat geçti elektrikçi gelmedi tabi buzdolabını tekrar takayım dedim taktım ve çalıştı başka birşeye tutmadım çalıştı baya bi dedim düzeldi galiba semte düşük voltaj geldiğinden falan sandım bu sefer çamaşır makinesini açtım deeerkeeen bu sefer komple gitti herşey artık ışığı acınca bile ampulde hafif bir ışık oluyor hiç birşey çalışmıyor. Binada on numara elektirk var sorun benim dairede.
1.Genel sorun nedir?
2.tv ve ses sistemini ne yapmalıyım hala çalışır durumdalar
3.Böyle birşey yaşanmaması için tavsiyeniz nelerdir?(ketılla tost makinesini aynı anda çalıştırma diyebilirsiniz ama bir ev elektiriği bunları kaldıramayacaksa ne anladım o işten ben )
Şimdiden teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Geçmiş olsun. Bu belirtilerin hepsi, ark yapan bir prizi işaret ediyor. Sabah gün ışığında bütün sigortaları kapatıp evdeki tüm prizleri inceleyin. Özellikle de tost makinası ve ketıl bölgelerinde. Kararmış veya yanık kokusu olan var mı bakın.

Ark, iyi sıkılmamış ve belli belirsiz temas eden bir iletkenden kaynaklanır. İletken temas edip temas keserken bir ark oluşur ve voltaj değerlerinde büyük silkelenmeler meydana gelir. Ayrıca o bölgede binlerce derece ısı oluşur. İşin kötü tarafı, sigorta da atmayabilir! Dua edin yangın çıkmamış.
 
Evet bence de temassızlık ark problemi var.
İlk problem sonrası hiç bir şey denemeden elektrikçiyi beklemeliydiniz.
Bu kadar soruna ragmen kaçak akım rolesinin atmaması evde KAR olmadığını veya görev yapmadıgını düşündürüyor.
Sigorta kutunuza kaliteli bir KAR takılmasını ev sahibinizden isteyin.
 
Nötr hattı arızası gibi duruyor. Tesisatınız üç fazlı ise sorun muhtemelen sizin dairenizde.

Saygılar....
 
Ptrızden prıze atlama yapıldıysa, ketıl, buz,dolabı prızlerini kontrol edın.Oralarda gevşeklıkden dolayı yanma ve diğer prızere nötr veyafaz gitmeme/ tam temas etmemek sorunu olabilir.
 
Elektrikçi geldi sigorta kutusunu söktü her sigortaya tek tek baktı kaçak akım rolesindeki vidaları sıktı elektrik düzeldi sorun bu kadar basit bişey miydi orasını anlamış değilim.
Birde şuan ses sistemiyle tv yi prize takıp takmama kararsızıydım ikisindede aynı sorun var.ses sistemini 15 dk dır kullanıyorum şuanlık bir sorunla karşılaşmadım kime sorduysam tvyide kullan bişey olmaz dedi sizce ne yapmalıyım.ses sisteminin içini açtığımda elektiriğin gittiği karttaki kondansatör galiba adını bilmiyorum o siyah sikindirik şey patlamış bir tanesi(resimde). Televizyonada aynı şey oldu sanırım
Yorumlarınız ve görüşleriniz için çok teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_5710.JPG
    IMG_5710.JPG
    285.3 KB · Görüntüleme: 65
Nötr hattı gevşediyse çözüm bu kadardır. (3 fazlı tesisat için, gevşeme o kısımdaysa) kondansatörler şişikse servise gönderin.

Saygılar....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst