Yağlı Vakum pompası

SpadeAce

Üye
Katılım
28 Tem 2016
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba arkadaşlar elimde Agilent firmasına ait MS 40+ vakum pompaları var bu vakum pompaları 5xe-2 Torr luk değerleri görebiliyor 0,75 kilowatt lık bir motoru var ve 40 metreküplük bir motor. ben 1,5 kw lık 60metre küplük bir vakum pompasını inverter ile sürdüm ama agilentin ms40+ pompası kadar verim alamadım üstelik yüksek frekanslarda( 60 70 hz ) sürmeme rağmen. sorum şu vakum pompalarında verimliliği nasıl artırabilirim? frekansmı önemli yoksa tork mu? yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Forumda şu günlerde bakıyorumda etiketinde yazan bilgiler dışında bazı cihaz ekipman yada ürünlerden etiket değerlerinin üzerinde iş alma fikri geziniyor.

Bu ürün bu kadar iş yaparın anlamı odur. Neden o ürünü zorlayarak daha fazla yük üzerine yüklüyorsunuz bu işi başarsanız bile o ürünün ömrü kısalacak yada sizi yarı yolda bırakacak.

Yukarıda vermiş olduğunuz örnek kalite farkından dolayı o şekildedir. Bir ürün gerçekten kaliteli olduğu için değerleri tutuyor diğer ürün üzerinde verdiği değerleri veremiyor gibi görünüyor.
 
İşte bende o farkın sebep olduğu teknik terimleri bulmak istiyorum. Yani bir ürün diğerinden kaliteli lafı yerine daha teknik bir cevap arıyorum. O yüzden buraya üye oldum. vakum pompalarının verimi hakkında yerli yabancı çok fazla bir yazı yok ve mecburen birilerinin tecrübelerinden faydalanmam gerekiyor. Ayrıca bozulan motoru onarmak yada yerine başka yeni bir motor koymak bize Agilent adlı firmadan alınan motordan daha karlı ve bağımlılığımızıda minumuma indiriyor. Yani bu farkında olduğumuz bir risk ve seçim.
 
İşim gereği soğutma sistemlerinden inert gazları uzaklaştırmak için vakum pompası kullanıyoruz. Çok bilgim yok bu nedenle sadece kişisel yorumumu ekleyeceğim. Konu hakkında uzman arkadaşlarımız var ise yorumları ile bizi aydınlatırsa sevinirim.

Şimdi konuya şöyle yaklaşayım kalite faktörünü elerseniz vakumlama teknikleri var.

Pistonlu kompresörlü var , paletli tip var , vidalısı var v.s.

Her kompresör tipinin sağladığı artı ve eksiler var. Ayrıca inebilecekleri derin vakum mertebeleride farklıdır. Eğer sizin kullandığınız iki vakum pompası arasında bu şekilde bir teknik farklılık var ise biri diğerinin indiği vakum değerine inemiyor olabilir.

Genelde paletli tip vakum pompaları piyasada çoğunluktadır. Vakum paletlerinde çizik var ise bu istenilen vakum değerine inmeyi engeller.

Bir diğer etkende ne kadar temiz görünse de vakum pompalarının yağlama yağıdır. Bu yağ bozulmuş olabilir. Bozulan yağ vakuma inmeyide engelleyecektir.


paletlipompakesit.jpg
 
Kullandığım sistemi şu şekilde açıklayım 2 adet paletli yağlı pompa(paralel bağlı) MS cihazının içerisindeki vakum'u belli bir seviyeye indiriyor ve burdan sonra turbo moleküler pompa devreye girip içerideki vakumu 1x e5 hatta yer yer 5xe6 torr a kadar indiriyor.

Aldığım vakum pompaları yeni ama kullandığım yağ dan pek emin değilim sipariş ettiğim yerden geldi. Pompa yeni olduğu için bir aşınma yada yıpranma olduğunu pek sanmıyorum ama eskileri için bu söylediklerinizi bi yere yazdım.

Ayrıca 5x10^-2 m bar' a inecek kadar bir vakum pompası ihtiyacım var eğer tavsiye ettiğiniz bir marka model varsa buda bana çok yardımcı olur.
 
Su an telefondayim

Marka olarak su urunu incelermisiniz

Edward vacuum pump
 
Benim istediğim düzey 0,05mbar civarında ama frekansı ne kadar yükseltirsem yükselteyim hep 2,1-2,5x10^-1 torr aralığında. Yanlış anlamadıysam frekans ı artırmak sadece saatte çektiği hava mikjtarını yani metreküpü değiştiriyor ama çekiş gücünde çok bir değişim olmuyor. test etmeye devam ediyorum yağını değiştirdim şimdi daha yüksek bi performans elde ettim ama istediğim kadar değil yine
 
Bu frekans surucusu ile surdugunuz vakum kompresorunun marka modeli nedir ?

Bu cihazin inebilecegi maksimum vakumu varsa datasheet sayfasindan ikuyalim isterim.

Devri arttirmaniz soylediginiz gibi inebilecegi son vakum degerini degilde inme hizini dusurur. Inebilecegi vakum degerini kompresor teknolojisi belirler.

Ben genelde milibar cinsinden vakum degeri kullaniyorum. Evet torr olarakda vakum olculuyor ancak o birimi kullanmadigim icin asina degilim. Belirtmis oldugunuz 0.05 mbar degeri neredeyse uzay vakumu gibi bir deger. Siz ince film kaplama filanmi yapiyorsunuz? Ben sogutma guruplarinda ihtiyacimiz ortalama 4 mbar yeterli geliyor. Bu basinca piyasadaki bir cok vakum cihazi iniyor.

Kolay gelsin.
 
Mass Spectrometry yani kütle spektrometresi diye bir cihaz bana lazım olan vakum enerjisi normalde 1,8x10^-5 mbar civarı yani sizin dediğiniz değerin çok çok üstünde yaklaşık 0,000018 mbar civarı. Bu paletli yağlı vakum pompalar belli bir seviyeye kadar düşürüyor içerideki basıncı daha sonra turbo moleküler pompa devreye giriyor ve bu dediğim değerlere kadar düşürüyor basıncı.
Yani maksimum performansa ihtiyacım var. Anlamadığım şey bir şeyin saatte çektiği hava miktarı onun şiddetiyle de orantılı değilmi? Yani eğer ben 40 yerine 80 metreküp hava çekiyor isem bu daha güçlü bir çekiş gerektirmezmi?
 
Malesef kompresör teknolojisi ile alakalı.

o teknolojinin inebildiği vakum ne ise odur. Sizin frekansı yükseltmeniz o kompresörün saatteki birim aktaracağı gaz miktarını arttırır. İnebileceği maksimum derin vakum değerini değiştirmez.

Misal 40 m3 lük ve 0.05 mbar mertebesine inen bir vakum pompasını siz frekansı arttırarak 60 m3/h 'a çıkarabilirsiniz ama inilen 0.05mbar çok değişmeyecektir.

Siz ilk kademe vakum pompası içinmi yoksa ikinci kademe turbo moleküler vakum için mi vakum kompresörü arıyorsunuz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst