kalem kağıt alıp yazıp çizerek üzerinde biraz düşündüm. önce üçgen bağlı dengeli bi yükün faz akımlarını sadeşeltirerek ayırmaya çalıştım.
Ekli dosyayı görüntüle 110685
birinci kol akımları: IR1-IS1-IT1
İkinci kol akımları: IR2-IS2-IT2
bir başka ifadeyle de:
birinci kol akımları: IRS-IST-ITR
ikinci kol akımları: ISR-ITS-IRT
üç fazı genelde R, S ve T tanımladığımız için hem yük gösterimini hem de vektor diyagramını bu bağlamda çizdim.
şimdi vektor diyagramına baktığımda bi çok şey daha iyi anlaşılıyor. hemen maddeler halinde yorumluyorum. eksik ve yanlişlarım varsa araya girmenizi rica ediyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 110686
IRS ve IRT akımlarını ayrı ayrı ölçerseniz faz akımlarını beraber ölçerseniz IR hat akımını görürsünüz.
IST ve ISR akımlarını ayrı ayrı ölçerseniz faz akımlarını beraber ölçerseniz IS hat akımını görürsünüz.
ITR ve ITS akımlarını ayrı ayrı ölçerseniz faz akımlarını beraber ölçerseniz IT hat akımını görürsünüz.
IRS ile ISR, IST ile ITS ve ITR ile IRT akım çftleri birbirine 180 derece ters akımlar. bu akımları tek tek ölçerseniz faz akımlarını çiftler halinde ölçerseniz sıfır amper görmeniz gerekir.
bi de hat akımlarının faz akımlarından 30 derece geride olduğu görülüyor.
kısaca birinci kol akımları ile ikinci kol akımları birbirinin tersi olduğu için bu altı kablo kaçak akım pensampermetresiyle çenelenip ölçüm alınsa sıfır amper görülmesi gerekir.
eveeet şimdi merak ettiğimiz o soruyu tekrar soralım mı?