Yıldız Üçgen Yol Verme

Katılım
9 Mar 2010
Mesajlar
34
Puanları
1
Elimizde 530 kW ve 800kW lık motorlar var. Bu motorlar 0,69 kV da çalışmaktadır. Bu motorlara yıldız üçgen yol veriliyor ve yol verilirken üçgene geçişte kontaktörden kıvılcım çıkıyor. Bu yol verme metodunu değişip frekans konvertöre geçilmesini sağlamak için rapor hazırlıyorum. Elimde büyük güçlü motorlarda yıldız üçgen yol vermenin sıkıntılarını belirten yeterli doküman yok. Elinde yüksek güçlü motorlarda yıldız üçgen yol vermenin dezavantajlarını, sıkıntılarını, olumsuzluklarını anlatan döküman var mı? Varsa benimle paylaşabilirmi? teşekkürler...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bu güçteki kontaktörlerde, açma işlemlerinde,kontaklar arasındaki arkı söndürmek için " magnetik üfleme bobinleri " olur.Onların,bir şekilde hasarlanması ! halinde,açma esnasında ark oluşabilir ve bu çok tehlikeli durumdur.Bunları gözden geçirmenizde yarar var.Yeni yapılan tesislerde,yıldız üçgen yerine,soft starter kullanılması tabiiki daha uygundur.Ancak,sorunsuz ! çalışan yıldız üçgen devrenin sökülerek yerine soft starter yapılması ( özellikle maliyet yönünden ) 2 kere düşünülmesi gerekir.Teorik olarak,yıldız üçgen yolvermenin sakıncalı olduğu söylenemez.Bu motorlara yolverir iken,sisteminizde bir
olumsuzluk oluşmuyor ise,fazla bir gerekçe bulamazsınız.Sizi rahatsız eden ark ise,bahsettiğim bobinleri gözden geçirmenizde yarar var.
 
Son düzenleme:
Öncelikle, 0.69 kV.(690 volt) da çalışan frekans konvertörü veya softsatrter buluna biliyormu onu araştırınız. Olakı, önerınız ka bul edılırse, bu gerilimde çalısacak cıhaz bulamazsanız ortada kalırsınız...
 
0,69kV çalışan frekans konvertör araştırılıyor. Döküman bulup raporu hazırlamam gerekiyor fakat yeterli bilgi bulamıyorum. Şu anda sıkıntılı bir biçimde çalışıyor sistem. Bu raporu bitirip problemi çözmek istiyorum.
 
Büyük güçlü motorlara yol veriyorsunuz tabiki kontaktör enerjilendiği zaman ilk başta çok yüksek akım çeker büyük güçlü kontaktörler özellikle, bu yüzden kontaktöre baktığınız zaman ark hücresi ile birlikte kullanın yazar kontaktörün üzerinde yazmasa bile kılavuzunda yazması gerekir. Bu ark hücresinin görevi kontaktör ilk enerjilendiği zaman 3 faz giriş yeri enerjilenir ve bu iletkenler birbirine çok yakındır bu yüzden ilk enerjilenme halinde ark oluşabilir ve bu ark yüzünden iletim hatlarına atlama yapabilir buda istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden kontaktörün 3 faz girişine ark hücresi takmanızı tavsiye ederim :)


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Yıldız-üçgen yol vermenin teknik ve ekonomik mahsurları

1. Direk yol vermeye nazaran ilave olarak 2 adet kontaktör ve bir adet fazladan zaman rölesi kullanıldığı için masraflıdır.

2. Yıldız-üçgen sistemlerde motora panodan 2 adet kablo çekilir. Bu kablo maliyetlerini artırır kablo tavalarının şişmesine sebeb olur. İlave olarak çekilecek olan kablo için işçilik maliyeti artar. Ayrıca ilave zaman gerekmektedir.

3. Pano içersine fazladan malzeme konulacağı için pano boyutları büyür.Dolayısıyla panonun konulacağı odanın da büyümesi gerekecektir. Bu da inşaat maliyetlerini artırır.

4. Kademeli yol vermede yol verme başlangıcında gerilim ve akım düşürüldüğü için(yıldız çalışma) motorun momenti de küçülür. Bu durumda motor yük altında kalkış yapamaz. Bunun için kayış ve kasnak sistemi kullanılır.Mekanik maliyetlerin büyümesi.

5. Motorların yük altında kalkması istenirse, kalkış anında moment küçük olacağından dolayı, yük altında motor kalkınmasını sağlayamazsa motorun daha büyük seçilmesi gerekir.Bu da yine ilave masraftır.

6. Yıldız-üçgen sisteminde bir arıza olurda yol verme zamanı gereğinden fazla uzarsa motorun yanması söz konusu olabilir.


Sorununuzu çözmek için kontaktör bobinlerine paralel bağlanan gerilim bastırıcılar bulunmakta.Kontaktör üreticinizle görüşürseniz. Size uygun gerilim bastırıcının kodunu söyleyebilir.

upload_2014-11-12_18-21-25.png
 

Forum istatistikleri

Konular
128,215
Mesajlar
915,867
Kullanıcılar
449,996
Son üye
Serhan10

Yeni konular

Geri
Üst