Wifi Sinyallerinden Enerji Toplayan Cihaz

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
pb4yusq.jpg


Kablosuz internet aktarımı için kullanılan Wifi sinyalleri 2,4 GHz frekanslı Mikrodalga ışıktan oluşur. Bu sinyaller bir cihazdan çıkıp diğerine gitmez. Alıcı tarafindan yakalanan sinyaller kaynaktan her yöne doğru yayılan sinyallerin çok küçük bir kısmıdır. Bu yüzden Wifi'ın enerji verimliliği açısından iyi bir teknoloji olduğu söylenemez.

Singapur Ulusal Üniversitesinden Hyunsoo Yang ve Raghva Sharma, ortamdaki Wifi sinyallerinden topladığı enerjiyle ufak elektrikli aletleri çalıştırabilen bir cihaz geliştirdi.

Araştırmacıların geliştirdiği cihazda kısaca STO olarak adlandınlan spin-tork salıngaçları bulunuyor. STO'lar mikrodalga sinyaller üretebilen ve yakalayabilen nanoteknoloji ürünü cihazlardır. Yarıiletken endüstrisinde kullanılan standart yöntemlerle üretilirler.

Günümüzdeki STO'lar hem düşük miktarda enerji sağlar hem de bant genişlikleri düşüktür. Araştırmacılar bu sorunlan aşıp Wifi sinyallerinden ufak elektrikli aletleri çalıştırmaya yetecek miktarda enerji toplayabilmek için çok sayıda STO'yu farklı kombinasyonlarda bir araya getirmişler.

Raghav Sharma ve arkadaşlarının Nature Communications'ta yayımladıklan makaleye göre, seri bağlanmış 8 STO ile 5 saniye boyunca şarj edilen bir kapasitör 1,6 voltluk bir LED lambayı bir dakika boyunca çalıştırabiliyor, STO'lann paralel bağlanmasınınsa mikrodalga sinyal yayma kapasitelerini artırdığı belirtiliyor.

Araştırmacılar, geliştirdikleri cihazın daha büyük ölçeklerde de üretilebileceğini hatta gelecekte bataryalara ihtiyaç duymayan elektronik cihazlann geliştirilmesinde kullanılabileceğini söylüyorlar.

Alıntıdır. Kaynak: Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Temmuz 2021 Sayısı, Sayfa 11, Wifi Sinyallerinden Enerji Toplayan Cihaz
 
Hep aklıma gelmiştir böyle bir şey. Hatta üniversitede de tez amacıyla araştırmak istemiştim.
1625769065546.png
 
Evet, evet; ama yalnızca Wi-fi 'dan kısmen faydalanma şeklinde de değilmiş, bilim adamlarının bu çabası. Evde geceleri kullanılan yüksek enerjili aydınlatma ışklarından da cuzi miktarda fotovoltaik (solar panellerle) geri dönüşümle DC elektrik elde edip bunu bir bataryada enerji olarak depolamayı cuzi oranda başaran Çinli veya uzakdoğulu bazı bilim adamları da vardı, benim medyadan aklımda kaldığı şekliyle, Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,657
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst