Vantilatör arızası

Sbpsz123

Üye
Katılım
11 Eyl 2020
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
30
Herkese iyi akşamlar. Vantilatörüm geçenlerde yağsızlıktan ses çıkarıyordu. İçini açıp güzelce temizleyip geri taktım. Bi süre dzgün çalıştı ama geçenlerde yine tiz bi ses çıkardı sabaha doğru uyurken. Uyanıp bir iki oynadım ses kesildi. Sonra gündüz bir daha çalıştırıp ses çıkarınca fişi çektim. Ondan sonra bi daha da çalışmadı. Açtım içini kondansatörü elektrikçide kontrol ettirdim sağlam dedi . Vantilatör de hiçbir şekilde hareketlilik yok. Sargıda falan herhangi bir anormallik yok. Biraz araştırdım sigorta falan dediler de tam öğrenmeden dargınım içini açmak istemiyorum. Olası sorunları çözümleriyle beraber sunarsanız çok müteşşekir kalırım. Havalar sıcak gece uyuyamıyorum onsuz. Lütfen yardım.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Fan a elektrik geliyor mu
Fişe taktıktan sonra dinnn diye ses geliyor mu
İlk hareketi elle vermeye çalıştınız mi. Fan elle çevirince rahat şekilde dönüyor mü. Sıkışık olabilir
 
Fan a elektrik geliyor mu
Fişe taktıktan sonra dinnn diye ses geliyor mu
İlk hareketi elle vermeye çalıştınız mi. Fan elle çevirince rahat şekilde dönüyor mü. Sıkışık olabilir
Fan gayet rahat dönüyor. Fişi taktıktan sonra elle destek sağlıyorum ama hiçbir şekilde tepki yok

Yok mu yardım edebilecek kimse?
 
Kapasitoru değiştir kardeşim. Garanti olsun. Yine dönmez ise fan motoru arızalı olabilir. Fan uçlarınu ölçütu isen ne görüyorsun.
Topu topu 3 4 parça var zaten. Fanj kontrol eden kumandadan ayırıp direk enerji verebilirsin. Kumanda dan fana enerji geçiyor mu bakmak lazım.
 
Fan gayet rahat dönüyor. Fişi taktıktan sonra elle destek sağlıyorum ama hiçbir şekilde tepki yok

Yok mu yardım edebilecek kimse?

Bu tesbite istinaden şunu söyleyebilirim.

Bu motorun ya ana sargısı koptu yada motora enerji gelmiyor kablolardan biri kopuk olabilir. Enerji gelmediği için dönmüyor.

Elektrik tesisatında bir sorun olmasa bu motor kalkınmak ister. Bir vınlama hareket etme isteği olur. ısınma meydana gelir. Yada boşta dönerken elektrik verdiğinde dönmeme sanki mıknatıslanma ile yapışma gibi belirtileri olur. Elle ilk hareketi verince döner çalışır.

Eğer bu belirtiler yoksa ,

Ya sargıda bir kopuk yada elektrik devresinde butonlarda geçirmemezlik kablosunda hareket eden yerlerde kopma olmuş olabilir.
 
IMG_20200913_131128.jpg
IMG_20200914_220755.jpg
 
Bence sorun motor sargı tarafında değilde devir kademe anahtarı timer kısmında olduğunu düşünüyorum.

O kısmıda açıp resimleyelim mi?
 
IMG_20200915_112323.jpg
 
1- Olcu aleti ile şu timer i kisa devre olup olmadigi devre verip vermediğini olcermisiniz?

2- enerji kablosunun mavi ve siyah kablosunu fişten bu uçlara kisa devre kontrolu yaparmisiniz

Anormal bir durum var mı?

Şu kablo bağını söküp motora giden hat kablolari görebilirsek belki buton ve timer i iptal edip motora doğrudan enerji vereceğimiz uçları tesbit edebilir , enerji vererek sorun motorda mi degilmi görebiliriz düşüncesindeyim.
 
Bence de direkt motora giden kabloları prize takıp deniyeyim. Motora 4 kablo birden gidiyor, onları tespit etmek zor gibi. Acaba fişten gelen iki kabloya en yakın olan iki kablo mu?
Timerde kesnti yok bu arada, ordan gelen iki kablo birbirini görüyor.

Motoru tamamen düğmelerden ayırdım. İki kablodan doğrudan enerji verdim çalışmadı. Diğer kablolarda kısa devre vardı zaten onları denemedim. Bu kısa devrenin sorunla alakası olabilir mi?

Uçlara bağlanan ince tellerde yıpranma olduğu için kısa devre yapıyor olabilir. Aynı toptan gelen bir teli kesip uçlara bağlasam yerlerini bozmadan işe yarar mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst