Vana servomotoru değiştirme işlemi

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Sayın arkadaşlarım !

Çalıştığım sitenin kapalı havuzuna sıcak hava üfleyen klima santralinin sıcak su girişinde ontrol marka vana servomotoru var. Bu servomotor 24 v. ile çalışıyor. Bugün çalışmadığını farkettim. Girişinde 24 v. olduğu halde açma - kapama yapmıyor.

Çok fazla kullanmadığımız başka bir klima santralinde bulunan servomotorla değiştirmeyi düşünüyorum. Sormak istediğim konu şu ;

Bu servomotorlar 3 yollu vana ile birliktemi değişmesi gerekiyor, yoksa sadece servomotoru vana üzerinden çıkarıp değiştirebilirmiyiz ? HOŞÇAKALIN
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
ŞEF ' Alıntı:
Bu servomotorlar 3 yollu vana ile birliktemi değişmesi gerekiyor, yoksa sadece servomotoru vana üzerinden çıkarıp değiştirebilirmiyiz ? HOŞÇAKALIN

Tamamen aynı ise değiştirmenizde herhangibir problem olmaz.Rahatlıkla sökebilmelisiniz.
 
İlgilendiğin için teşekkür ederim sn. HansAndersen arkadaşım.
Vanalar birbirinin aynı. Yalnız benim öğrenmek istediğim vana ile birlikte komplemi değiştirmek yoksa sadece servomotoru vana üzerinden çıkarıp, diğer vana üzerine monte edebilirmiyiz. Komple vana ile beraber değiştirmek bayağı zahmetli olacak ve çok zamanımı alacak.
 
Elbette sadece servomotoru söküp değiştirme imkanınız var.Yalnız bu sistemler oldukça hassastırlar.Sökerken dikkat etmeniz gerekecek.Ayrıca servo mekanizmalarda pot. kalibrasyonu yapmanız gerekebilir.
 
Peki o zaman ! Sadece servomotoru söküp, takmak çok hassastır. Zorlanabilirsin. Bana kalsa komple vanayla birlikte değiştiririm başım ağrımaz diyebilirmisiniz.
 
Şimdi şöyle söyleyeyim.Geçen günlerde kinetrol marka bir vananaın servosunu değiştirdik.Bir problem yaşamadık.Eğer takacağınız yer çok zor ve zahmetli bir yer ise servo değiştirirek sorunu çözebilirsiniz.ama dediğim gibi kalibrasyon isteyecek ise bunları yapacak bilgi ve dökümana sahip olmalısınız.Risk alamam derseniz komple vanayı değiştirin diyebilirim.
 
Yardımlarınız için çok çok teşekkür ediyorum sn. HansAndersen arkadaşım. Zor da olsa demekki vanayla birlikte değiştireceğim. Bu konuda çok fazla bilgi ve deneyimim yok. Sağlıcakla kalın.
 
Aslında uğraşmadığımız klape, vana, damper vs kalmadı ama hergün yeni bir teknolojiyle karşımıza çıkıyorlar.Kısmen kullanımları kolaylaşsa da teknolojiyi fazla kullandıklarından kontrol altında tutmanız gereken birimleri artıyor.

Sizin durumunuzda olsam, ben risk almayı severim sırf o klapeyi öğrenmek için servoyu değiştirirdim.Ama bunu söylerken bu cihazın en az 20 sayfalık ingilizce dökümanının olduğunu ve bunu çözmem gerekebilieceğini de düşünerek yaparım.

Bence de siz vana yı komple değiştirin.

Saygılar.
 
Oncelikle sirf servo motoru degistirmeyi deneyebilirsiniz. Bunun pek bir riski olacagini sanmiyorum. Baglantlari dogru yaparsaniz en fazla motor tam istenilen pozisyona gelmez ve belki biraz isinir ama kalici bir hasar olusmaz.
 
Aslında servomotor dediğimde sadece elektrik motorunu kastetmemiştim. Vananın üzerine montajlı komplike bir sistem var. Motorla birlikte elektronik kart, geri boşaltma yani kapatma işi yaylı zemberekli bir sistem. Motorun miline bağlı dişli grubu var. Bütün bunları komple değiştirmeyi düşünüyordum. Yoksa sadece elektrik motorunu değiştirmek daha zahmetli olur kanısındayım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,263
Mesajlar
916,290
Kullanıcılar
450,084
Son üye
İsmail0003

Yeni konular

Geri
Üst