Uzaktan Kumanda

asirez

Üye
Katılım
8 May 2015
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba Arkadaşlar,

Uzaktan kumandalar hakkında birkaç merak ettiğim şey var ama cevabını nerede bulabileceğimi bilmiyorum.

1.Uzaktan kumandaların çalışma prensibi nedir özellikle Araba, TV ve klima kumandaları? (IR diye biliyorum ama başka sistemlerde varmış)

2.Bu sistemlerde haberleşme nasıl oluyor? Mesela piyasada milyon çeşit kumanda var bir sürü marka var mesela arabalarda epeyce marka var her markanın bir modeli var o modelin çeşitleri var ve her model kendine özgün bir haberleşme sistemine sahip bu özgünlüğü yaratan fark nedir?

3.Hedefim şu; Neden bir sürü uzaktan kumanda kullanıyoruz sorunun cevabını bulup çözüm üretmek, örneğin evdesiniz ve kumanda yok veya bozuldu manuel olarakta bozulduğunu düşünün bu sistem neden yazılımsal olarak sürekli kullandığınız cep telefonunuzun içine entegre olmasın ki?

Düşündüğüm şeyleri inanın başkaları düşünmüştür ama bilgi olmayınca üründe olmuyor belki söylediklerim imkansızdır şu an için ama öğrendikçe birşeyler olabiliceğini düşünüyorum.Sorularımın cevabına ulaşabileceğim Türkçe, İngilizce kaynak varsa rica etsem beni yönlendirir misiniz?

İyi günler.
 
Asirez kısaca anlatmaya çalışayım uzmanlık alanım olmasada;
1. IR nin manyetik alanı
2. Manyetik alanın yayınlaması güç göndermesi ile. Her kumandanın kendine öz frekans sinyali olmazsa bir kumanda hepsine hükmeder ki bunuda kimse istemez. Düşünün ki sizin arabayı veya tv yi biri dışardan kumanda etsin.
3. Bu sözünü bahsettiğin cep tlf u olayı bu yıl zaten gündemdeydi. tv reklamlarında da duymuşsundur. Kaynak olarak net bi bilgim olmasada bu form da elektronıkçilerin formlarında ve Megep proğramlarına bakmalısın. Ben dedim patladı gitti.
 
1) ir için http://www.sbprojects.com/knowledge/ir/
sitenin tüm sekmelerine bakmalısın.
Kısaca ir led (infrared led spektrumda ışık yayn led)
ve ir alıcı (ir alıcı göz)var, misal çoğu tv deki tk19,
ir led ışık yayınca (misal 38kHz de çalışsın, saniyede 19000 defa yanıp sönmüş olur)
alıcı göz ortamda 38kHz ir sinyal varsa çıkışını 1 yapar (veya tam tersi)
yoksa 0 yapar (yada tam tersi)
sende bunları
sanki ir led bir butonmuş
basılınca karşıdaki alıcı göze uzaktan kumanda ediyormuş
gibi düşünürsün,
sonra butona şu kadar süre bastım bu kadar süre basmadım
bu 1 anlamına gelsin dersin,
şu şu sıfır anlamına gelsin dersin,
daha sonra ardarda 1-0 ları gönderirsin,
1010101000111 şu anlama gelsin dersin,
buda protokol olur,
karşı tarafdaki cihazında bu protokü çözüp ne demek istediğini anlar.
Böyle 5 tane protokol var çok yaygın kullanılan,
bunlar başta verdiğim linkde anlatılıyor.

Telefonlara entegre edilmiş,
hatta sony nin saatlerine entegre edimiş
tv kumandaları vardı,
daha doğrusu bunlar akıllı kumanda
learning remote,
orjinal kumandayı taklit ediyorlar.

Farklı kumandaların olmasının bazı sebepleri
ihtiyaç ve farklı üreticiler.
 
1-Uzaktan kumandalar genelde IR (Enfraruj) ışıkla veya RF (Radyo frekası) ile haberleşir alıcılar ile.Arabalarda,bariyerli araçalrın girip çıkabilmesi için kullanılan güvenlik kaplarında RF konrol yaygındır.IR kızılötesi ışıkla kumandada alıcı göz ve verici kumandanın belirli bir menzilde birbirini tam görmesi de lazımdır,yoksa kumanda da sağlanamaz.Kumandadaki pil güçlü ve çok yeniyse menzil normal olarak daha uzundur.Tv ve klima kumandaları,ufo ısıtıcı kumandaları,müzik seti kumandaları gibi.Arabada ve bariyerli araç giriş güvenlik kapılarında ise belirli bir mesafdee (menzilde) olması şartı vardır,birbirini ışıkta olduğu gibi tam görmesi gerekmez,verici kumandadaki pilin gücü güçlü ise menzil daha da artabilir.

2-Tv kumandasında ikili sistemde kodlanmış tv kumanda bilgileri IR ledden bir chipten bu ikili (binary) sistem üzerinden modüle edilen sinyal siz hangi tuşa basarsanız eğer o tuşun karşılığı olan binary kod gitmiş ve alıcı tarafında dekoderle (Kod çözücü ile) bu işlem tersine çalışıp çözülerek dijital gelen sinyal analog sinyale (ADC) dönüp ses seviyesini artırıp çoğaltabilir.Bunun temelinde pic entegresi tv kartında bulunarak ve bunları hafızasına pic yükleyiciden yüklenmiş yazılım doğrultusunda bu işelmi yapmış bulunur.ADC ve DAC (Analogdan dijitale veya dijitalden analoğa olan dönüşümlerle) Sesin duyulan bir ses etkisi olarak açılması,bize duyulan şekli analogtur,ama bize ulaşıncaya kadar bazı iç değişimler de oluşur,biz tam farkında olamadan.(Pc’lerin ses çıkış hop.’ünden çıkan bir seste analogdan önceki benzeri dönüşümler,kayıtta ve dinleme sırasında ses kartı içinde oluşur)

RF kumandası ile örneğin arabadaki veya bariyerli kapının açılmasındaki kumandasında başka kumandalarla karışmaması için özel şifre kumandadaki vericide yüklüdür.Bu şifreli kodu RF’a çıkşında tam modüle edilerek vericideki bu chip çalışır ve yalnızca sizin alıcınız (araba veya kapıdaki alıcı devre gibi) bunu alıp dekoderden (Kod çözücüden) geçirir.Kendi pic yazılımı ile ayni kodlardaysa kapı veya oto alarmı açılıp cevap verir.Yani burada bir seçicilik (Diğerlerinden tam ayırt edebilme kabiliyeti veya) özel durumu vardır.Alıcı devredeki chip’e yüklenmiş bu gizli pic yazılımındaki kod ile vericiden gönderilen doğru veya yanlış kodlar arasında bir karşılaştırma yapılır.

3- Zaten tüm kumandaları tek bir kumandada toplamış özel kumandalar da vardır biliyorsunuz.Böyle bir uygulamanın yapılması veya gereçekleşebilmesi de çok uzak olmamalıdır,günümüzün ilerleyen dijital ve programlanabilir,çok küçük ebattaki mikro elektronik devre yapılarında.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Yakında uzaktan kumanda cihazı diye birşey kalmayacak zaten. Göz kırpma, mimik hareketleri ya da örneklerini çokca gördüğümüz sesle kumanda teknolojileri daha da yaygınlaşacak
 
Yazmışlar;
Channel: 12 CH channel

output/working way : jog , inter-lock . self -lock (can be change on yourself )

Jog-----press one button is "ON" . loosen your finger on the same button is"OFF".need one channel switch and one buttons remote control )
Self -lock------ press one button for one time is "ON" .press the same button again is "OFF" .(need one channel switch and one buttons remote control
Inter-lock ------- press one button is"ON",press another button is "OFF" . (need one channelswitch and 2 buttons remote control

please note that : it is the control system in set here .you just can choose jog or self-lock working/output way here .for there are 12CH and 12buttons .

Decode: Learning code (it can learn serveral remote control and the working way can sbe changed )
How to learn changed the output /working way

Adjust output/working way
A. jog/signal non-lock ——press the No.2 button to learn
B.self-lock press the No.4 button to learn (each channel is independent .they won't interfere with each other
C inter-lock ——press the No.1 button to learn (1-4button inter-lock. 5-8button interlock ,9-12button inter-lock ),
D . self-lock and jog together,1-6 button is self-lock .7-12 button is jog .----press the No.8 button to learn
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst