TT sistemde topraklama kesiti, Soğutma grubu kablosu N2XH yada NYY durumu

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,790
Puanları
281
TT şebekede koruma topraklaması.png

Mevcutta var olan bir trafodan, yeni yapılacak olan binanın(sağlık tesisi olarak kullanılacak olan) en üst kısmına konacak olan ve gücü 160 kW olacak olan bir soğutma grubu beslenecektir.

1- Soğutma grubunun yükü motor olduğuna göre nötr hattı çekmeyerek sadece 3 faz çekerek besleyeceğim şekilde panosu 3 faz olan soğutma grubu var mıdır yada opsiyonel olarak her soğutma grubu pano içerisine konacak olan bir 380/220 Trafo yardımıyla yardımcı devreleri beslenebilir hale getirilir(yor) mu?

2- 1x185'lik olacağını öngördüğüm kabloyu, bina içerisine girmeden çatı katına soğutma grubuna götürebilir isem eğer, bu kablonun NYY olmasında bir sakınca var mıdır yoksa illaki N2XH mı olmalıdır?

Nötr hatlı olarak çektirmem durumunda bayındırlık pozlarına göre ;

3x185+95 mm NYY kablo 100metre*141 = 14.100
3x185+95 mm2 N2XH kablo 100*210= 21.000

nötr hatsız
3x(1x185 mm2 NYY) 300*40= 12.000
3x(1x185 mm2 N2XH) 300*64,5= 19.350

aynı iş bu durumda 12.000 TL ile 21.000 TL arasında değişmektedir.

3- Soğutma grubunu topraklamak için çekeceğiniz kabloyu ne olarak seçerdiniz?

Fikrinizi paylaşırsanız sevinirim. Soğutma sistemi olması nedeniyle sizi etiketliyorum. @serkan_48
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Güncel...
 
http://www.vatan.com.tr/urunler/hal...eli-cok-damarli-bakir-iletkenli-kablolar.html NX2H Kablo.
http://www.vatan.com.tr/urunler/alc...-kv-pvc-izoleli-bakir-iletkenli-kablolar.html NYY Kablo
İki kablo arasındaki fark benim dikkatimi çeken serim sıcaklığı . NYY -5 iken XLPE -20 . Soğutma sistemi olduğu için bu hususu gözden geçirin bence....

Soğutma sistemi yazın çalışan bir şey ve kablonun serim sıcaklığı ile alakalı olduğunu düşündüğüm bir durum yok. N2XH kablo "HALOJENSİZ, ALEV YAYILMASINA DAYANIKLI ÇOK DAMARLI KABLOLAR" sınıfında.

Binanın içerisinden gitmeyen bir kabloyu neden halojen seçeyim?
 
Soğutma sistemi yazın çalışan bir şey ve kablonun serim sıcaklığı ile alakalı olduğunu düşündüğüm bir durum yok. N2XH kablo "HALOJENSİZ, ALEV YAYILMASINA DAYANIKLI ÇOK DAMARLI KABLOLAR" sınıfında.

Binanın içerisinden gitmeyen bir kabloyu neden halojen seçeyim?
Peki kurmayı düşündüğünüz sistem için bir şartname mi var şu malzeme kullanılacak diye ? Yok sa gördüğüm kadarıyla hangi malzemeyi kullanacağınız hususunda karar vermişsiniz.
 
TT sistemlerde,işletme topraklaması kesidi olarak 50 mm2 yeterlidir.Böyle sistemlerde,koruma topraklaması kesitlerinin,50 mm2 den daha fazla olmasının da mantıklı bir açıklaması olmaması gerekir.
https://www.kontrolkalemi.com/forum...temde-topraklama-iletkeni-kesit-tayini.43026/
@hemmuhhemtek bence cevabınız yukarıda biraz araştırdım konu topraklama, enerji nakli, Serkanı etiketlemek yerine YG güç elektriği konusunda bilgili değerli üyelerimizi @fahri yetiş @YaşlıUzman @REZİSTANS @korkmaz_design seçseydin cevaba daha kısa sürede ulaşacağından eminim.
 
Sevmediğim hatta nefret ettiğim şahsiyetlerin sorusu yada mesajı altında beni etiketlememenizi rica ediyorum. Benim bu tip insanlara verecek cevabım yok!
Forumu bu tipler yüzünden bıraktım.
Onursal üye olduğuna aldanmayın, bu şahıs ile olan yazışmalarınıza çok dikkat edin !
 
Son düzenleme:
Onursal üye olduğuna aldanmayın,

Böyle bir ünvan almayla ilgili benim bir talebim olmadığından ve bu ünvanı verme kararını yönetim kendi özgür iradesi ile aldığından, bu ünvanı birilerini aldattığım yada kandırdığım için verdiler ise, yönetime sesleniyorum ve diyorum ki alın bu ünvanı.

@volcanoos @tossun2008, @alfa romeo @alpernbugra, @elektronikmuh @Fluke @genç arkadaş @gezer77 @korkmaz_design @MuraTh @mbayram @tyildizak @uğur keklik @Mehmetf @Aksi @mavi2909 @hasanzincir @etuzuner

Yukarıdaki mesajı yazanların şahsıma karşı gıcıkları ayan beyan ortada ve kendi mesajıma onları etiketlemeyide ben yapmadım. Eğer onlara hakaret etmiş isem forumdan da atın. Kaldıki şikayet etme butonunu boşa koymamışlar.

Ama bu arkadaşlar yaşları gereği her verdikleri bilgiyi kabul etmemi istiyorlar ve hiç tartışmadan bilgilerini kabullenmemi bekliyorlar ve kendilerine yanılıyorsun denmesini istemiyorlar yada kabullenemiyorlar. Sorun başka ne olabilir ki...?
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,236
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst