Transistör tetikleme problemi?

Daha 3-4 sene önce üniversitede transistör konusunu işlerken bireaz deneme yapayım nasıl oluyor demiştim, gerilim bölücüsüydü self bias ıydı hertürlü bağlantının formüllerini rahatlıkla çıkartıyor kitaptan geri kalmıyordum, formüllere bakınca Vo/Vi bağlantılardaki dirençlere göre mesela rx/ry çıkıyordu bende örneğin rx 5k ry yi 1k alıyordum sonra devreyi kurup ölçüyordum hiçte öyle çıkıç gerilimi giriş geriliminin 5 katı olmuyordu, bakıp bakıp bu nasıl iş diyordum, birde transistörlerde konu anlatımlarının başlangıcında iki farklı kaynakla transistör sürülüyordu bende bu nasıl iş adam devre kurarken iki farklı kaynakmı kullanacak diyordum, neyse 5 katı gerilim alamama sebebimi sonraları anladım benim besleme yaptığım kaynak 5 Voltluk giriş gerilimi 2 V ben bekliyorum ki çıkıştan 10 volt gelsin o zamanlar 10 V alamamak çok saçma gelmişti ne işe yarıyor bu transistör be dediğim bile olmuştur ama hatamı anladıktan sonra görüyorumki elektronikte çığır açan transistörmüş anlatsak bitiremeyiz. Sayın yilmaz-imr siz şuanda hatalı çalışan bağlantı şeklinizi çizip buraya ekleyin bakıp değerlendirmesini yapalım.
 
Cevap yazan herkeze teşekkür ederim.
İlk resimde beyze direk sigortadan 12 volt verince parlak yanıyor.
Pic in besleme kaynağından 5 voltla verdiğimde ikinci resimdeki gibi sönük yanıyor.
Sorunum buydu.

İlk devrede direk tek transistörlüydü. Olmadı diye çift transistörlü tekrar bastım. Keşke başda bordda deneseydim. Sonuç yine aynı oldu.





fqyzq.jpg
fqyvz.jpg
 
şunu deneyin siz olacaktır bakın 5 volt veriyoruz 12 voltu alıyoruz r1 direnci yerine ledler konacak Q1 Q3 bc547 olabilir Q2 ledleri sürdüğünüz transistör olsun

kolay gelsin


fqxck.png
 
Eyvallah sagol. Gec oldu artık gündüz dener sonucu yazarım.
 
fqzf2.jpg


şimdi bu olmuyormu diyorsun.

arkadaş bir yerde hata yapıyor bence.
 
Emeği geçen herkeze teşekkürler. Devre sorunsuz çalışmaktadır.. :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,864
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst