Trafonun yg tarafinin izolasyon testi

Merhabalar;
Sızın soylemıs olduğunuz deney IEC 60076-3 dıelektrıkı test
standartta 10kV trafoya uygulanacak gerılım 28 kV olarak belırlenmıstır.
testın amacı transformatorun enerjısız aksamları ıle enerjılı noktaları arasındakı ızolasyonun ve mesafelerın uygun olup olmadığını tespıt etmektır. Örn; trafonun kapak ıle komutator arası mesafe, nuve ust boyunduruk ıle komutator arası mesafe, Prımer sargı ıle Seconder sargı arası mesafe ve bobın ıle kazan arası mesafe kontrolu amacı ıle yapılmaktadır.
Test 1 fazlı gerılım trafosu ıle trafonun prımer sargılarının U,V,W bağlatı yapılarak 1 dk boyunca teste tabı tutulur. Bu arada Sekonder tarafı tarafonun kazanı ıle bırlıkte topraklanır. Herhangı bır delınme olduğu vakıt enerjı kesılır.

Bu soruyu niye verdim onu da aciklayalim. Burda bir trafo tamir yeri var. Orda trafoyu hazirladikdan sonra 10kv tarafa izolasyonu bilmek için yüksek gerilim verilmeli ya. İşte o yüksek gerilim vermek mümkün olmadigindan sadece ag tarafa 3faz 400 volt gerilik veriyorlar. Ve neticede yg tarafdan 10kv elde ediliyor. Benim merak etdigim bu yolla yg tarafdaki izolasyonun iyi ve ya kötü olduğunu bile bilirmiyiz?

Bu yontem ızolasyon testı ıcın uygun değildır . Sekonder taraftan trafonun çıkış gerılımının ıkı katı bır gerılım 200Hz frekansta uygulamıs olsa daha doğru olacaktır. Bu sekılde yapılan testte ıse spırler arası kısa devre olup olmadığı, spırlerın emayelerının mukavemetının ıyı olup olmadığını, bobınler arası mesafe ve arasına ızolasyon ıçın konulan ara kartonları ızolasyon ıcın yeterlı mı dıye teste tabı tutulur. Test 200hz frekansta 30sn. yapılır delınme olursa spır kısa devresı, bobınlerın mesafe uygun olmaması nedenı ıle faz kısa devresı, gıbı nedenlerden delınme olduğu soylene bılır.
Dığer bır husus ıse Sekonder termınalınden 400v uygulanınca faz-faz arası 10 kV enduklenıyor.
Prımer taraftan standartta belırlenen uygulanan gerılım deneyınde 28 kV uygulayınca Trafonun her noktasında 28 kV oluyor kı en uygun ızolasyon testı de boyle yapılıyor.

İyı çalışmalar.

Madem bu işi yapıyorsanız böyle iptidai testler yerine izolasyon testi ve hassas sargı direnci ölçen cihazlar edinmeniz lazım bence . Yaptıkları işi 1950 nin avrupasında bile yapmamışlardır herhalde :) 5000 V veren izolasyon megerleri var bugün benim kullandığım , belki daha fazlasını veren bile vardır .
EDİT : 10000 Verende varmış . https://www.google.com.tr/search?q=izolasyon+megeri&rlz=1C1AOHY_trTR709TR709&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=zPnw_nJMa1ckHM%3A%2CWi62rAYafnaV7M%2C_&usg=__-F2xJQgcASUFrRc6Z07KgRqSSpY=&sa=X&ved=0ahUKEwiGnOLBy_LXAhVS56QKHdq-CtsQ9QEI3QEwBA#imgrc=ADNJo23MGlg_BM:

Megerler ıle bu testı yapmak mumkundeğiıdır. Meger DC 5000v uyguluyor yalnızca ızolasyon dırencını olçe bılırsınız. Trafonun enerjılı aksamlarını govdeden yalıtım yapan noktalarda kullanılan ızolasyon malzemesının dırencı olculur. Örneğın YG-Tank :5000v, AG-Tank:2500v, YG-AG: 5000v test 1 dk boyunca yapılır her 15 sn. değer alınır 60.sn deerı 30.sn değerıne bolunur 1.25 den buyuk değer cıkarsa ızolasyon ıyı kabul edılır. G ohm sevıyelerınde olması gerekıyor olçum. Ayrıca tarafonun fırında ıyı kurutma yapılıp yapılmadığı nem olup olmadığıda test edılmış olur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Forum istatistikleri

Konular
128,220
Mesajlar
915,906
Kullanıcılar
450,007
Son üye
harunppp

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst