Trafonun sekonderi kısa devre edilirse primer mi yanar sekonder mi ?

Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Selam Üstadlar,
Bu konu şu söze benzedi,tavuk mu yumurtadan çıkar?Yumurtamı tavuktan çıkar.
Trafo yandıktan sonra ne önemi var.Görevini yerine getiremez hale gelen trafo kimin işine yarar.
Ama yanmaya sekonderden başlar,tarafonun sarılış biçimi çok önemlidir.Sargılar yan yana ise sekonder yanar.Üst üste sarılmış ise sekonder ısnımaya başladığında primerde ısınmaya başlar ve sonuç ikiside gidebilir.
 
Sarım yapılırken iletken kesit hesabında baz alınan akım yoğunluk değerine göre değişebilir. hangi sargıda tolerans fazla verilmiş ise düşük olanın yanma riski yüksek olacaktır. sarım şeklinden (düzgün vb) trafo sargılarının konum ve duruş şekline göre de değişebilir
 
Sorunun cevabı bence bu soru:Tabanca havya nasıl çalışır?:D
 
Genelde primerin yanması doğaldır. İlk sargı primer olduğu için soğuması daha zordur. Ayrı ayrı sarılmışlarda da primer fazla sarımlı olduğundan yine fazla ısınacaktır. Bir üst kesit seçimi de bunda etkili olabilir.
 
Zayıf olan taraf yanar. İki yumurtayı tokuşturduğunda kabuğu zayıf olanın kırılması gibi.
 
güzel tartışma olmuş, bennim tahminim primerin akımı daha düşük olacağı iiçin iletken kesiti bir kaç kademe üst seçilebilirken sekonderde akım yüksek olmasından dolayı iletken kesiti sınırda seçiliyor. arıza akımı çok yüksek olacağından, güç=i*i*r akımın karesiyle doğru orantılı olduğu için sekonder yanar diye tahmin ediyorum, tabiki sargı izolasyon sınıfı da yanma olayıyla direk alakalı onu da değerlendirmek lazım
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst