Trafoları Paralel Bağlama

firdevshm

Üye
Katılım
13 Mar 2009
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
42
Öncelikle herkese merhabalar

Soracağım soru daha önce "Ikı trafoyu paralel calıstırmakda basarısızım" isminde açılmış ancak cevabı yeterince açıklayıcı olmamış. (en azından benim için). Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olaursa sevinirim.
"Bağlantı grubu DYn11 olan iki trafo paralel bağlanmak isteniyor. Trafoların beslediği baralar arasındaki kuplaj jesicisinden yapılan ölçümlerde 1. trafonun R fazı ile 2. nın R' fazlarının arasındakı gerilim 220 V çıkıyor. S fazları arası 440 V çıkıyor. T fazları arasıda 220 V çıkıyor.
Daha önceki konuda problemin faz sırası karışıklığı olduğu belirtilmiş.
Sorularım şöyle
1-Faz sırası karışıklığı primer tarafta mı sekonder tarafta mı? (Ben primer tarafta olduğunu düşünüyorum. Çünkü sekonderde olsaydı en azından birinde 0 okurduk.)
2- Bu ölçümün matematiksel bir hesapla anlatımı var mı? (bayağı araştırdım ancak bir çözüm bulamadım)

Şimdiden herkese teşekkürler.


trafodan 100 ma cikis nasil alabiliriz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn firdevshm
Dediğiniz konuyu zamanında ben açtığım için konuyla ilgili biraz yorumum var. Şimdi bizde yaşanan sıkıntı ile sizde yaşanan sıkıntı aynı. Bizde iki adet 2 MVA trafo vardı sanırım ikiside DYN11 idi, herşeyleri aynı (Uk vs.) ancak paralel çalıştırmak istediğimde kesici kapatmıyordu. Bizde sizin yaptığınız gibi ölçümler vs yaptık ve aynı değerleri harfiyen bizde gördük. Eğer sizde her iki trafonuzun bağlantı gruplarının aynı olduğuna eminseniz kesinlikle diyorum ama kesinlikle faz sırasında bir yanlışlık vardır. Faz sırasından kastım şu trafonuza gelen primer hattınızda kabloların yanlışlıkla çaprazlanması veya sizin trafonuzdan çıkıp sekonder baraya kadar olan hattınızda fazların çaprazlanması (trafodan çıkan T fazı barada S fazına girilmiş mesela). Bunun sonucunda sahadaki motorlar ters istikamette dönebilir ancak dönmeyedebilir çünkü 2 kez çaprazlanırsa ki bizde öyle oldu motor dönme yönünde bir değişiklik olmaz. Sizin yapmanız gereken trafoya gelen ve giden hattın kontrolünü düzgünce yapmak.

2. soruna gelince bu ölçümleri matematiksel yöntemlerle çok kolay yapabilirsin ancak biraz fazör diyagramları vektörel toplama çıkarma bilmen gerekir. Ancak bu hesaplama sana sadece sağlama açısından yardımcı olur yani karışıklığı buldun ispat için bunu kullanabilirsin,bu hesaplamadan soruna gidemezsin. Önce bir arızayı bul hesaplamayı sora yapalım.
 
mrb firdevshm dediğiniz sistemi şu anda kullanıyorum 2 adet 630 kva trafo parelel bağlı.sistem gereği her altı ayda trafoların yeri değiştiğinden bağlantıları yeniden yaparız.sekonder tarafında ölçüm yaparken trafolar arasında faz faz arası ,0, değerini göremiyorsanız,trafonun bir tanesinin primer ucunda 2 fazın yerini değiştirin.kayma açıları çakışmıştır.düzelecektir
 
Merhabalar
cevabınız için teşükkür ederim. Şu anda trafolar enerjili olduğu için (sistemi durduramıyoruz) faz sırasını değiştirip denemeler yapamıyorum. Trafolardan biri yeni geldi bağlantı grubu etiketi aynı olduğunu yazıyor fakat trafoların enerjisini kestiğimizde bağlantı grubu testi yapacam.

Ancak Sekonder tarafta faz sırası karışıklığında var ise, şöyle birşey aklıma takıldı. Bağlı olduğu durum itibari ile yapabileceğim tüm ölçümleri yaptım. yani
V1a-V2a, v1a-v2b, v1a-v2c
V1b-V2a, v1b-v2b, v1b-v2c
V1c-V2a, v1c-v2b, v1c-v2c değerlerini ölçtüm. Bu ölçümlerin birinde "0" görmem gerekmez miydi.

Şimdiden teşekkürler
 
Son düzenleme:
mrb
hayır '0'göremezsiniz
kesinlikle primerden faz değiştirmeniz gerekir
 
Sn firdevshm
Bu dediklerinizi bende denedim fabrikasyon bir hata olabilir diye üreticiyi ayaklandırdım teiaş ölçüm için ekip çağırdık ve sonuç Faz sırasında karışıklık.
Kablaj kontrolü yapmanı şiddetle tavsiye ederim.
 
Tek kelime ile maalesef eger trafoda DYN 11 ise ve paralel çalıştırılamıyorsa ya faz sırası yanlış yada fabrikasyon bir hata olabilir.
 
arkadaslar sizi yanıltmak istemem ama faz sırası hatası varsa fazlara arasında 380 veya 400 v olarak gormemiz gerekmez mı neden 440 v bence trafo baglantı seklınde bi anormallik var birde trafonun markaları aynı mı?
 
Trafolarda sorun primer bağlantı hatasından kaynaklanmaktadır. Primer kabloları yer değiştirmek suretiiyle bağlantıyı düzelttik ve parelel devreye aldık. Bilgisini ve düşüncesini paylaşan herkese teşekkürler
 
selamlar primer bağlantı uçlarını değiştirin

___

selamlar
trafo etiket değerleri aynı ise
paralel bağlantı yapıp sistem kapatmıyorsa
faz çakışması olması gerekmektedir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,207
Mesajlar
915,823
Kullanıcılar
449,987
Son üye
mavcil19

Yeni konular

Geri
Üst