Topraklama ile KAR arasında tercih yapmak

çıraközgür

Katılımcı Üye
Katılım
6 May 2014
Mesajlar
628
Puanları
56
Konum
Kırıkkale
Merhaba, mevzuat gereği her makinede ikisininde olması gerektiğini biliyorum lakin zamanın teknolojisiyle (1941 Alman malı) yapılmış bir makinenin motor beslemeleri için fırçalı ray sistemi tercih edilmiş. Şüphelendiğim tek yer ray sistemi.
Topraklama hattını makineye değdirdiğim gibi 30 m.amper kar atıyor, topraklama hattında sıkıntı yok, topraklama kazığı ile diğer makinelerden ayırdım.
Makine ile topraklama arası 3 volt gibi bir değer okuyorum.
İkisi arasında bir tercih yapmam gerekiyor yada güzel fikire.

2E4FB341-B460-4B34-A1AC-0F21565DFCDF.jpeg
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Ben de Sami Ustam gibi düşünüyorum, sıkıntı yalıtkan takozlar muhtemelen çamur, toz, pislik vb. gövdeye temas edip kaçak arttırmaktadır. Biraz revize modifiye ile kablo taşıma paleti ekleyerek üstten kabloları vermeniz mümkün müdür? Ray ve fırçalara gerek duyulmaz bu durumda. Veya vinç misali askılı hareketli kablo taşıma çözümleri.
 
Benim de böyle sıkıntım oldu yaptığımız makina nemden dolayı kaçak akım oluşturuyordu kendi içinde ve bunun çözümü yok makina çalıştıkça nem oluşuyor. Bu sebeple her halükarda topraklama bulunmalı diye düşünüyorum.
 
Sayın @by lent inde söylediği gibi fırçalarsa cok toz ve kir birikimi resimde gözle gorunuyor.

Uygun şekilde temizlemeniz bu sorunu asmanıza yardimci olacak gibi.

Ama yinede eninde sonunda acik olan bu fırça sistemi yine kirlenecek.

Daha mantikli çözümler yukarıda anlatılmış.
 
Temizlikte yaptım, yalıtkanlığı da artırdım maalesef yine attı, mecburen 300 mamper bağladım.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,881
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst