Topraklama ölçüm raporu?

Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
Selam arkadaşlar teslim aşamasında olan bloklarımız için EMO' dan aldığım "Topraklama Ölçüm Raporu" 'nda sormak istediğim bazı konular var.

In = Koruma elemanının anma akımı ( Binalarımızda Termik Manyetik Şalter kullandık 250 A fakat üzerinde In=160 A yazıyor hangisini kullanıcaz 250 A mi 160 A mi)

Ia = Koruma aygıtının açma akımı (bunu nerden bulucaz ??)

Açma Eğrisi Tipi = ????
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
In 160-250 dediği cihazın termik koruma ayar sahasıdır . Üzerindeki pot ile istediğin değere set edebilirsin. Bu set ettiğin değer aynı zamanda Ia olarak bahsettiğin açma ayar noktasıdır. Açma eğrisi tipide ters zaman eğrilerinden biridir. Akım ne kadar artarsa açma süresini o kadar kısaltır. Cihazın kutusu içinden çıkan kullanma kılavuzunda eğrinin tipini bulabilirin. ( Inverse, extremely inverse gibi )
 
öncelikle sistemin ne oldğuna karar vermelisin, yani TT mi TN mi IT mi ( IT yle pek karşılaşmıyoruz).konutlarda TT sistem zorunludur.trafosu kendine ait olan tesislerde ise sistem zorunluluğu yoktur.sistemi koruyan aygıtın cinsine göre yani B tipi a.g kecisinin açma akımı nominal akımın 5 katı kabul ediliyor ( yani 5 katı kısa devrede sistemi kesin açar kabulu var) C tipi ve T.M.Ş lerde nominal akımın 10 katı kısa devrede kesin açma olduğu kabulu var. NH tipi yük ayrıcılara ise hiç güvenme tesis yansa dahi umurlarında olmaz nomainal akımın 20 katında açma yaptıkları kabul ediliyor fakat bu eğriler aygıtın markasına ve cinsine göre değişiyor.TT sistemde kaçak akım zorunludur eğer her hangi bir yük kolunda mesela 16 amper C tipi kesici ve 30 mA H.A.K.R var ise olması gereken direnç 50/(30x10 üzeri-3 ) olmalıdır.sistem TN ise 230/(16x10) olmalıdır çevirim empedansı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,880
Kullanıcılar
449,999
Son üye
Samidmrr

Yeni konular

Geri
Üst