Termokupul,Termostat hakkında

mbayram

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
15 Şub 2008
Mesajlar
953
Puanları
156
Termokupl nedir?

Sıcaklık hissedicisi olarak çesitli yarı iletken malzemeler (diyot, tranzistör, KTY10,.. vb.) kullanılabileceği gibi; NTC ve PTC termistörler vb. de kullanılabilir. Ancak, sıcaklık hissedicisi olarak yaygın sekilde Fe-Const, NiCr-Ni, Cu-Const, PtRh-Pt ... vb. gibi termo elemanlar ve Pt100, Pt1000, Ni100, Cu56... vb. gibi termorezistanslar kullanılmaktadır.


Termoeleman (termokupl) ile Sıcaklık Ölçülmesi

Termoeleman (termokupl) birbirinden farklı alaşımlara sahip iki metalin birer uçlarının kaynak edilmesi sonucu ortaya çıkan sıcaklık hissedicisidir. Kaynak edilen noktanın sıcaklığına bağlı olarak serbest uçlar arasında metal çiftinin özelliğine denk düşen milivoltlar düzeyinde gerilim oluşur. Bu özellikten yararlanılarak sıcaklık ölçme düzeni gerçekleştirilir. Kaynak noktası "sıcak bağlantı noktası (hot junction)", serbest olup daha sonra klemens kutusuna veya ölçü aletine bağlanacak olan uçlar ise "soğuk bağlantı noktası (cold junction)" olarak adlandırılmaktadır.


Termoeleman ve Termorezistanslar
Fe - Const (J Tipi) -200 +800 ºC
NiCr - Ni (K Tipi) -200 +1200 ºC
Kromel - Alumel (K Tipi) -200 +1200 ºC
Pt%10Rh -Pt (S Tipi) 0 +1600 ºC
Pt%13Rh - Pt (R Tipi) 0 +1700 ºC
Pt%30Rh - Pt%6Rh (B Tipi) 0 +1800 ºC
Cu - Const (T Tipi) -200 +300 ºC
Pt100 (PT Tipi) -200 +350 ºC


Termostat nedir ?
Termostat, sıcaklığı istenen ölçüde sabit tutabilen bir tür kontrol sistemi. Sıcaklıktaki değişim, termostattaki duyarlı bir parçaya tesir ederek bunun elektrik veya basınç sinyali göndererek bir ısıtma veya soğutma sistemini kontrol etmesini sağlar. Termostat binalarda, su ısıtmalarda, fırınlarda, elektrik ütülerinde, otomobil radyatörlerinde ve önceden belirlenen sabit sıcaklığın gerekli olduğu cihazlarda kullanılır.

İlk çift metalli sıcaktan etkilenmiş olan termostat, 1726'da saatin çeşitli sıcaklık şartlarında çalışması sırasında hassasiyetini korumak için kullanılmıştır. Termostat kelimesiyse 1830'da, çift metal şeridin sıcaklıkta farklı uzamadan dolayı bükülüp, ısıtma ve soğutma sistemlerini kontrol etmesinde ortaya atılmıştır. Değişik termostat türleri ortaya çıkmasına rağmen, geliştirilmiş çift metal şeritli termostatlar günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer bir tür genleşme katsayısı düşük bir çubukla genleşme katsayısı yüksek bir tüpün birer uçlarının birleştirilmesinden meydana gelir. Tüpteki kısalma çubuğun serbest ucunun hareket edip, bir vanayı veya bir elektrik düğmesini kapatmasını sağlar. Değişik bir türse, kolay buharlaşan bir sıvının sıcaklığa bağlı olarak değişik basınç meydana getirmesiyle çalışır. Buzdolaplarındaki termostat bu tiptendir.
 
acilstop ustam bizim fabrikada italyan malı çiller sodutucu gurubumuz var su sogutmak amclı kullanıyoruz fakat giriş ve cıkış sıcaklıklarını ölçtügümüz tarmokopulların ne seri numarası ne katolok degeri vs. bunların hiç biri yok şonuç olarak bir bozuldu yani deger vermiyor bende termokopul üretiçi bir firma ile temasa geçtim numuneyi gönderdim adamlar bana k timi yoksa j timi oldugunu sordular bende dolayısı ile bilmedigimi söyledim neyse bunlar bana termokopulun yenisini gönderdiler ama 1 hafta çalıştırktansonra bozuldu tekrar gönderdigimde bizz bunu yapamıyacaz diyerek kestirip attılar budurumda nasıl bir termo kopul olabilir veya be ne yapabilirim (not: ben K ve J Tiplerini denedim olmadı)yardım ederseniz sevinirim
 
İtalyan marka çilleri(Corema) bizde kullanıyoruz.Termokupl ise J tipi.Satın almayla iletişime geçtim;termokuplu dış satın alma bire bir italyan firmasından yapmış.Malesef Türkiye disbiritörü yok.Elimizdeki orjinal üründe de herhangi bir kod yok.
Bize verdikleri fiat teklifinde de termokupl hakkında bilgi verilmemiş.
 
Değerli arkadaşlar termokuplu ülkemizde bi sürü firma üretiyor lütfen onlarla irtibata geçerseniz elinizdeki arızalıları gönderirseniz çözerler bu işi.Ayrıca ısılçiftin üzerindeki milivolt değerini ölçtüğünüzde ve göstergede kaç okuyorsanız tablolardan hangi tip olduğunu bulabilirisniz.Elimko Meter Ordel firmalarıyla görüşebilirsiniz. Kolaygelsin.
 
Syn eyup termokupl üreticileri bulunmakta ve biz bu tip firmalarla çalışmaktayız.Yanlız ihtiyaç duyulan termokupl fiziksel ve yapısal olarak farklı.Sinyal çevirici olarakta firma kendine ait bütün ayarları yapılan tek elektronik kart kullanmış.
 
Anladım Sayın acilstop ;
Üretici firma cihaz artı malzemedende kazanıyor.Ben son kullanıcı bölümünde eğer özel malzemeler varsa ve arızada yaptıysa sistemi yerli malzemelere göre revizyon yapıyorum.Tabi servislik varsa bu mümkün olmuyor.Şimdi sizi anlayabiliyorum.
Sayın CIFCI araya bi dönüştürücü kullanarak işini çözebilir.Fakat karşıdaki kontrol cihazınında hangi özelliği kabul ettiğide bilinmelidir.
Kolaygelsin.
 
Eyüp bakan ustam dönüştürücü derken nasıl bir cihaz örneklerseniz sevinirim ayrıca siz nasıl konfigüre ediyorsunuz yardımcı olurmusunuz
 
peki arkadaşlar iki ayırı termokupul kullanarak ( 2 resiztansı ) tek termostatla kumanda edebilirmiyiz..?

aslında benim şöyle bir sorunum var.. yanyana iki ayrı alüminyumu resiztansla ısıtmam gerek..ve tek termostat kullanıyorum (enda etc4420 ) normal olarak bir termokupl var.
düşünüyorum termokupulun takılı olduğu resiztansda arıza olursa diğeri mecburen sürekli ısınınacak çünkü termostat ısı değeri sıfır olacak ve eriyene kadar ısınacak..bunu önlemek için nasıl bir çözüm bulmalıyız..son ihtimal iki termostat kullanacağım..?
 
dijital termostat ta alarm çıkışı ne için kullanıllır ve ne zaman aktif olur MBAYRAM bilginiz varsa yardımcı olurmusunuz
 
şöyle bişey yapabilirsin rezistansları birbirine seri bağlayıp 380 volt enerji verdiğinde biraz geçte olsa aynı ısıyı elde edersin. hem teki arıza yaptığında ötekinide devreden çıkaracaktır
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst