Teleskop motorunu aküyle çalıştırmada sorun?

uncoder

Üye
Katılım
29 Haz 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Herkese iyi akşamlar diliyorum.

Elektrik ve elektronikle bir kaç ay önce aldığım teleskop sayesinde çok az bir tanışıklığımız oldu. Öyle görünüyor ki, tanışıklığımız günden güne artacak. Foruma üye oluş serüvenim de yine teleskop sayesinde oldu.

Motorlu bir teleskobum var. Normalde 8 adet AA pille çalışıyor. Kullanım kılavuzunda 12v 7ah lik power tank gerektiği yazıyor. Yine kullanım kılavuzunun elektronik özellikler kısmında, power suplly requirements kısmında 12VDC-750mA (Tip positive) ibaresi var. Teleskoplar için güç tankları hayli pahalı olduğundan, deneyimli teleskop kullanıcılarından 12v 7ah lik aküyle de çalıştırılabildiğini öğrenip, akü aldım. Aküyü teleskoba bağlayacak kablo da yaptırdım, pilleri çıkarıp aküyü bağladım. Motor çalıştı. Ancak bir kaç dk sonra hand kontrol hata vermeye başladı. Açıp kapattığımda ya da, kumandayı takıp çıkardığımda düzeliyor, bir kaç dk sonra yine hata veriyor. Pilleri takıp aküyü çıkardığımda sorunsuz çalışıyor. Bunun sebebi ne olabilir? Bir de şu tip positive ne anlama geliyor?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Tip positive demek adaptör ucu yani deliği pozitiv dış kısmı negatif demek. Zaten standart budur. Akü ile de kesin olması lazımdı niye olmasın ki. Akü şarjını kontrol et. Yük altında kontrol edersen daha iyi. Boşta 12.8 volt olması gerek ama bu yeterli değil tabi yük altında 12v altına iniyorsa akü bozulmuş demektir. 1amper az bir yük çünkü. Ya da adaptör alacaksın ama iyi birşey olsun çünkü 12 diye satılan adaptörler 16-18 volt verir alet yanmasın.
 
T Yük altında kontrol edersen daha iyi. Boşta 12.8 volt olması gerek ama bu yeterli değil tabi yük altında 12v altına iniyorsa akü bozulmuş demektir. 1amper az bir yük çünkü. Ya da adaptör alacaksın ama iyi birşey olsun çünkü 12 diye satılan adaptörler 16-18 volt verir alet yanmasın.

:confused:Şimdi birincisi yük altında ne demek?:p İkincisi akü bozuk olursa çalışmaması gerek sanırım. Bir kez takip moduna aldım. Bir dk geçmedi, motordan değişik bir ses geldi, sonra kundak hızla dönmeye başladı. Hand kontroldeki hiçbir tuş çalışmadı. Kapatmak zorunda kaldım. Yaptırdığım kablonun bir ucunda teleskoptaki dc girişine girecek baş var, diğer ucunda akü başına girecek uçlar var. Aküden zaten 12v geldiği için adaptör alma gereği duymadım. Ki adaptörler 220VAC'yi 12VDC'ye çevirmiyormu? Hiç de bir şey bilmeyince anlatması bile ne kadar zor oluyor ya!:mad:
 
Adaptörlerin çoğu şişirme. 12 yazar ama ölçersin 18 çıkar. Yüke binince yani motor çalışınca 12 ye iner ama çalışmazken 17-18 volt girer teleskopa. Yük altında demek akünün çalışma sırasında yani teleskopa bağlıyken voltajını ölç demek. 12 altına hiç inmiyor olması lazım. Ölçü aletin yoksa hemen edinmenin tam zamanı. Madem meraklısın al birtane. Ayrıca bu akü nasıl şarj edilecek onu da düşünmen lazım
 
sn.uncoder ;

teleskopun motorları için sürücü devresi varmı elinizde ? yoksa ondan dolayı yapıyor olabilir
 
Yük altında demek akünün çalışma sırasında yani teleskopa bağlıyken voltajını ölç demek. 12 altına hiç inmiyor olması lazım. Ölçü aletin yoksa hemen edinmenin tam zamanı. Madem meraklısın al birtane. Ayrıca bu akü nasıl şarj edilecek onu da düşünmen lazım

Aslında elimde çok eski bir ölçme aleti var. Babam bir zamanlar almış. Amper, volt, ohm bunları ölçüyor. Kullanım kılavuzu Almanca hiçbir şey anlamıyorum. İngilizceye benzeyen kelimelerden anladığım kadarıyla ölçmeye çalıştım aküyü. Ölçü çizgisinin sonuna kadar gidiyor, hatta geçiyor. Bozuk olabilir. Bir şey anlamayınca elektrikçide ölçtürdüm, ama yük altında değil tabi.

Şarj aletini de aldım. Şimdi akü işe yaramaz çıkarsa kötü olacak.

Sayın Korkmaz, sürücü devresi nedir ben anlamam. :eek: Teleskoplarla ilgili öğrendiğim bir şeyi söyleyeyim. Geçenlerde teleskobu bilgisayara bağlayacak RS232 kablosunu yaptırabilir miyiz diye bir araştırdım. Gördüm ki, bu kabloyu her marka kendine göre tasarlıyormuş, hiçbiri diğerinde kullanılamıyormuş. Yani teleskoplarda optik kısımlar birbirine uyuyor, elektronik aksam uymuyor. Aküde de böyle bir durum mu var? Sadece kendi güç tanklarıyla mı çalışıyor diye aklıma geliyor da, teleskop aküyle güç tankı arasındaki farkı nasıl anlıyor anlamadım.:confused:
 

Forum istatistikleri

Konular
128,293
Mesajlar
916,511
Kullanıcılar
450,127
Son üye
furkan680

Yeni konular

Geri
Üst