Teknik Şartname Hazırlama

ycmy

Üye
Katılım
9 Ocak 2010
Mesajlar
275
Puanları
1
Arkadaşlar bir teknik şartname nasıl hazırlanır? Nelere dikkat etmeliyiz? Malzeme bilgisinin yanında hangi yönetelikleri v.b. bilmeliyiz ya da hangi yönetmeliklerden faydalanmalıyız? Şartnamenin bölümleri nelerdir? giriş nasıl olmalıdır? vs. Bu konu hakkında tecrübesi olan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa bizler de bu konuyu öğrenmiş oluruz. Bu konuyu öğrenmemiz şartname hazırlamanın yanında aynı zamanda önümüze gelen şartnamelerde bir hata veya kayırma söz konusu ise bunlara itiraz edebilmemiz açısından da faydalı olacaktır ve eminim ki birçoğumuz hayatımızda mutlaka teknik şartnamelerle karşılaşacağız...
saygılarımla
 
teknik şartname yazılırken dikkat etmen gereken en önemli nokta marka belirtmemendir.Kısaca marka ,model vermeden bir malzemeyi anlatmaktır.
 
teknik şartname yazılırken dikkat etmen gereken en önemli nokta marka belirtmemendir.Kısaca marka ,model vermeden bir malzemeyi anlatmaktır.

bu konuda size katılıyorum ancak bildiğim kadarıyla bazı durumlarda "ya da muadili" ibaresini eklemek şartıyla marka yazılabiliyor.

bunun dışında şartname hazırlanırken 4734. Kamu ihale kanuna göre hazırlamak gerekiyormuş.(araştırıken gördüm)
 
Bence bu konuda size en iyi yol gösterecek olan şey, hangi konu hakkında şartname hazırlayacaksanız, o konuda daha önce hazırlanmış güvenilir şartnameleri incelemek.
 
4734. KAMU İHALE KANUNU

MADDE 12.- İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun

hükümlerine göre hazırlattırılabilir.

İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.

Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir.

Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde "veya dengi" ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.
 
merhabalar; şartname hazırlamak her ne kadar zor görünsede aslında kolay bir iş olduğunu söyleyebilirim. örnek şartnameler vardır.
tedaş MYD şartnameleri
bayındırlık elektrik genel teknik şartnamesi
ve bayındırlık birim fiyat tarifeleri
şartnameler için yeterli dökümanlardır.
fakat bunların yanında idarenin isteklerinde söz etmelisin.
mesela garanti kapsamları
mesela geçici kabulden sonra 1 yıl malzemelerin arızalanması sonucu bedelsiz bakımı gerekirse değiştirilmesi gibi.
istenilen malzemelerin deney yaptırılaması gibi en ufk bir gediği açık bırakmamaya gayret et. sayfa sayısı önemlidir.sayfa sayısının fazla olması ayrıntıların fazla yer alması senin açından iyidir. bizim hazırladığımız şartnameler yaklaşık 15 sayfa tutar. ilave olarak ilgili myd şartnamelerini ek olarak sunuyorum.
başlıklar yapılan işe göre değişir. ama ana hatlar tüm şartnamelerde aynıdır. garanti konuları tip deneyleri. malzemelerin sahip olacağı standartlar, malzemelerin oluru ve kabulü gibi konuları ana başlıklar olarak sıralarsın.
kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,253
Mesajlar
916,238
Kullanıcılar
450,072
Son üye
metin ersoz

Yeni konular

Geri
Üst