Tek Sürücü ile birden fazla motor kontrol etme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan keremx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
ustacım arkadaşımız böyle bi şey yapmak isteyebilir sıkıntı yok. düşünebilir, deneyebilir hatta yapabilir de. eğer tahmin ettiğim gibi yapılacak iş iplik bükmeyse ben böyle bi tasarımla uğraşmam.
Siz istediginiz is ile ugrasabilirsiniz herkesin talebi ve ihtiyaci farklidir. Ben kendi imkanlarim ve bilgi ve tecrubemin yettigi kadariyla birseyler yapiyorum. Baskalari uzerinden ticari amacli bir is yapmiyorum. Kendi isimi gorecek kadariyla isimi gormeye calisiyorum ve bilmedigim uzmanligim olmadigi konu hakkinda tecrubeli arkadaslarin bilgisine basvuruyorum

Siz istediginiz is ile ugrasabilirsiniz herkesin talebi ve ihtiyaci farklidir. Ben kendi imkanlarim ve bilgi ve tecrubemin yettigi kadariyla birseyler yapiyorum. Baskalari uzerinden ticari amacli bir is yapmiyorum. Kendi isimi gorecek kadariyla isimi gormeye calisiyorum ve bilmedigim uzmanligim olmadigi konu hakkinda tecrubeli arkadaslarin bilgisine basvuruyorum

anladım.

Iplik makinesi uzerinde calisiyorum. 18 adet besleme ve 18 adet karsi sarim var. Yani toplamda 36 adet motor olacak. Her 2 motor karsilikli besleme-sarim mantiginda calisacak.
Tabi ikiside farkli frekans ve devirlerde calisacak.
Ama toplamda 18 ayri bolum var ve hepsi ayni sarimi yapiyor ama hepsi bagimsiz kapatilabilmeli.
Ortalama 30-60 hz araliginda calisacak motorlar
Bu tarif edilen iplik makinesi uygulamasında, besleme (mekanik), sarım motorlarının hız oranı, yükle birlikte sürekli değiştiği için her motorun hızı bağımsız ve kararlı şekilde kontrol edilmelidir.

Bu nedenle tek bir frekans kaynağıyla veya basit (V/F)li çözümler bu uygulamada çalışmaz.
Aynı hatta bağlı motorlarda hız oranı korunamaz ve proses kararsız hale gelir.
Uygulamada doğru ve yaygın çözüm, her motorun kendi VFD’si ile sürülmesidir.

Bunun dışında kalan yaklaşımlar geçici çalışsa bile uzun vadede dert çıkarır.

Geçmişte, yüksek hızlı transformatör sarım makinesi yapmıştım, hala kullanılıyor, problemleri hatırlıyorum, işi başından itibaren titizlikle yapmazsanız çok uğraşırsınız ve maalesef sonuç alamazsanız.

Toplam güç olarak 15 kW sürücü yeterli görünüyor ama 18 motoru tek sürücüden bağımsız aç-kapa yapmak sağlıklı bir çözüm değil.
Her motorun ayrı korunması gerekir, ayrıca sürücü çıkışında motorları kontaktörle devreden alıp vermek sürücü açısından da risklidir.

Bağımsız kontrol isteniyorsa ayrı sürücüler veya farklı bir kumanda yapısı düşünmek daha doğru olur.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri