Tek kablo ile elektrik aktarmak ?

Katılım
27 Nis 2021
Mesajlar
108
Puanları
1
Konum
ORDU/ÜNYE
Tek bir kablo kullanarak elektrik aktarmak ve bunu kullanmak mümkün müdür ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Konu başlığı
Tek telli kablo ile elektrik aktarmak ?
Diye düşünüyorum.
ustam tek hattan elektrik gider sorun yok. hani faz gider, + gider, gider gitmesine de yanında nötr olmadan veya - olmadan işe nasıl yarar o kısmı biraz muaallakta kalıyor.
 
İnsanı çarpacak şekilde kesinlikle yeterli, hele ayağınız toprağa temas halindeyse! Bu noktadan bakınca, insanı/canlıyı çarpıyorsa iş de yapabilir. Onun için nötr yerine kullanılmak üzere sağlam bir topraklama ve uygun yapıda zemin gerekli. Kaç watt veya ampere kadar işe yarar denemeden bilemeyiz.;)
 
Ülkemizdeki Şebeke topraklama şekli olan TT sistemde bu mümkündür. Uygulandığını gördüm. Topraklama geçiş direnci idare ettiği sürece bir sorun olmuyor. Yıllar önce kayalık bir arazide yapılmakta olan toplu konut şantiyesindeki çok bilgili elektrikçi arkadaşlar sistemi tek faz ve toprak olarak kurmuşlar. Ancak 2-3 sene sonra topraklama çok kötüleşince sorun yaşamaya başlamışlar. Görünce hayretler içinde kalmıştım. Yapan arkadaşa nötr hattınında kullanılması gerektiğini, topraklamanın koruma amacı olduğunu izah etmeye çalıştıysamda bana inanmadı ve baya bi atarlı giderli çıkışmıştı.
 
Ülkemizdeki şebeke topraklama şekli olan TT sistemde bu mümkündür. Uygulandığını gördüm. Topraklama geçiş direnci idare ettiği sürece bir sorun olmuyor. Yıllar önce kayalık bir arazide yapılmakta olan toplu konut şantiyesindeki çok bilgili elektrikçi arkadaşlar sistemi tek faz ve toprak olarak kurmuşlar. Ancak 2-3 sene sonra topraklama çok kötüleşince sorun yaşamaya başlamışlar. Görünce hayretler içinde kalmıştım. Yapan arkadaşa nötr hattınında kullanılması gerektiğini, topraklamanın koruma amacı olduğunu izah etmeye çalıştıysamda bana inanmadı ve baya bi atarlı giderli çıkışmıştı.
Herhalde şantiyede çalışanların sıkıştıkları anda buldukları müsait yere işeme kültürü yoktu . Şaşılacak bir durum .
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst