Tek hat şeması üzerinde açma-kapama manevraları

Arkadaşım muhtemelen şekil örnek olarak verilmiştir. Bu şekilde;
1: Ana hat kesicisi
2: Topraklayıcı
3: YG/AG trafo
4: Generatör kesicisi
5: Generatör
6: Fider barası kesicisi
7: YG/AG trafo
f-1: fider1
f-2: fider2

Muhtemelen soru şu şekilde olabilir trafo oranlarını , bara gerilimlerini vs. yazınız.

Sn: petkimli

Buna tek hat şeması demek biraz güç olur ama varsayalımki tek hat şeması dedik.Bu şemadan trafo oranını yada bara gerilimini istiyebilecek kadar enteresan bir teknik öğretmen olduğunu düşünmek bile istemiyorum çünkü aklınıza gelebilecek her nevi trafo oranı yada gerilim yazılabilir resimdeki şema açık senet gibi bir şey istediğin miktarı yazabilirsiniz.

Gelelim hat üzerindeki manevralara;

Bir hat üzerinde manvra yapabilmek için sistemi iyi tanımak gereklidir.

Açma (Devre dışı) Manevrası:

1) kesici açılır

2) Kesici çıkışı neon lamba Istankayla kontrol edilir. (Kesicinin açtığını çıplak gözle görsek bile işletme mekanızmasındaki en ufak hata ayırıcının tek yada daha fazla fazının yükte açılmasına sebep verir buda faciadır.)

3) Kesici çıkışında enerji yoksa (3 fazdada) Ayırıcı açılır.

4)Ayırıcının açıldığı çıplak gözle kontrol edilip sorun yoksa Topraklama ayırıcı kapatılır.

5) Kumanda tablosunun üzerine çalışma var tabelası asılır.

Kapama (Devreye alma) Manevrası

1) Topraklama Ayırıcı açılır kontrol edilir.

2) Bara ayırıcısı kapatılır kontrol edilir.

3) Kesici kapatılıp enerji verilir (Neon lamba ıstankayla tekrar fazlarda eneri olup olmadığı kontrol edilir)

Yukarıdaki manevra açıklamalarının tek ana kuralı vardır ayırıcılar hiç bir zaman yük altında açılmaz (Yük ayırıcısı değilse).Bunun için kesiciyi açıp arkı kesicinin sönümlendirmesini sağlayıp.Yüksüz vaziyette ayırıcıyı açıcaz.

Sn:darkxday

Bu açıklamalar nezlinde mantık yürüterek açma yada kapama manevralarının sırasını bulabilirsiniz.Eklediğiniz tek hat şemasında bence 3 trafosu 1 ve 2 de iki ayrı besleme 2 eger topraklama olsaydı sembolü olurdu kısacası hepimiz farazi konuşuyoruz çünkü çizimde ve soruda eksiklikler var siz sorunun tamamını gördüğünüzde yukardaki açma kapama manevralarına uyarak cevaplayın.

Kolay Gelsin
Saygılarımla...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
yardımlarınız içi teşekkür ederim şemanın tam olarak neyi ifade ettiği belirtilmemiş anladığım kadarıyla, peki elinizde basit tek hat şeması var mıdır?
 
ŞEMA kaba taslak çizilmiştir. Fider hakkında tüm bilgiler yok. kesici yada ayırıcı nerede. kesici gorünmüyor . hat ayırıcısı varmı yok mu belli degil. kim çizdiyse uyduruk birsey yapmış anlaşılan . Genel kaide önce ayırıcıların kapatılıp sonra kesici kapatılarak fider enerjilendirilir. Daha detaylı bir şekil olursa daha iyi olur. Buraya baktıgımızda generator cıkısındaki kesici ve diger ayırcılar kapatılırsa fider beslenir. Başka birseye gerek yok zaten.
 
çift bara sistemi fider 1 e hangi baradan enerji alacaksan önce ayırıcıları kapat sonra kesiciyi
 
6-1-4
Hat ayırıcısı-bara ayırıcısı-kesici.Besleme sırası böyledir.topraklama ayırıcısı görünmemekte olup 2 numaraları ayırıcı transfer ayırıcıdır.
 
Ah hocam ah şu şemayı düzgün çizseydinde şema pehlivan tefrikasına dönmeseydi :) Arkadaşların yaptığı tüm yorumlar doğru ! Çünkü bara 2 mi, transfer baramı, yoksa topraklama sembolü olmasada topraklama barasımı meçhul....ayırıcı ve kesicileri nasıl ayıracağız, Fider 1 i beslemek için direk bara 1 den ayrıca bara 2 den besleyebiliriz,yada genaratörü devreye alıp genaratör çıkışından da besleyebiliriz.Yeterki şema biraz daha açık ve net çizilsin en mantıklı yolu görelim......
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,302
Mesajlar
916,555
Kullanıcılar
450,141
Son üye
Rmzn44

Yeni konular

Geri
Üst