Tedaş'a elektrik satmak!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Panel veya inverter üretebiliyormuyuz biz [emoji5]

Sent from my LG-H850 using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sıfırdan panel üretemiyoruz. Çinden geliyor montaj yapıyoruz. Tektük el emeği ile kullanıcıya özel inverter üretimi var ama %99 'u ithal. Yani bu sektörde dışarı bağımlıyız.
 
İsterse devlet yerli üretim de yapar. Solar panelin hammaddesi silisyumdur. O da dünyada toprağın %25'ni oluşturur. Bu yüzden hammaddemiz var. Geriye kalan iştirak. Özel sektör bu konuda vasat.
 
Solar hücreler Czochralski yöntemi ile elde edilir. Aktif yapmak için fosfor veya bor konulur. Türkiye'deki bor Dünya'nın %35'i kadardır. Yani hammaddede sorun yoktur. Kaliteli ve verimli üretim tesisi kurmak için gerekli olan maliyet yaklaşık 10-15 milyon USD'dir. Bu para devlet için çerez paradır. Özel sektör teşvikle bu sistemi rahatlıkla kurabilir.
 
Ekte Alman Manz firmasından alınan son teknoloji wafer üretiminden solar hücre üretimi fiyatı yazmaktadır. İngot üretimi ve ingottan wafer üretimi için ise büyük fırınlar gereklidir. Gerisi ise montajlamadır. Manz'dan alınan fiyata 1-2 milyon USD daha ekleyin. Ürettiğiniz solar panelin verimi %18-19 olacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • Quotation_2004742_Deka Insaat_Backend_20120919_signed.pdf
    3.3 MB · Görüntüleme: 11
Solar panel üretimi birkaç safhadan oluşur. Silisyum fırınlarla ingot haline getirilir. Ingot kesilerek wafer yapılır. Wafer işlenerek solar hücre haline getirilir. Solar hücre montajlama yapılıp solar panel haline getirilir. Ben sadece ekte gönderdiğim fiyatta solar panel üretiminde en pahalı ve teknoloji gerektiren işleme kısmının fabrikasyon ayağı kurulum maliyetidir. Üretim yapmak dediğiniz gibi teknoloji isteyen bir iştir. Ancak imkansız değildir. Dediğim gibi 10-15 milyon kurulum maliyeti yeterlidir. Türk firmaların uğraşmama nedeni Türkiye'de solar paneli peynir ekmek gibi satılmadığı için sermaye kısa sürede amorti edilememektedir. Bunun yerine ihtiyaç oldukça 300 bin USD ile montaj fabrikası kurarak kısa vadede amorti sağlamaktır. Eğer devlet her çatıya solar panel yaptırırsa sıfırdan üretim için firmalar sıraya girecektir. Çünkü seri üretimde eğer ürün satılırsa 5-6 sene içinde kendini rahatlıkla amorti eder.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst